25. travnja 2018

Veći limit Općoj bolnici Bjelovar za 2018. i početak rada onkološke ambulante

Damir Bajs, Bjelovarsko-bilogorski župan i dr.med.spec. Ali Allouch, ravnatelj Opće bolnice Bjelovar, održali su tiskovnu konferenciju vezanu uz trenutno stanje i novine u OB Bjelovar. Ravnatelj Allouch uvodno je napomenuo kako u novu godinu bolnica kreće s novim optimizmom i snagom za daljnji rad.

Jedna od neizbježnih tema o kojoj su izvijestili javnost je poslovanje bolnice koje je, unatoč provedenim mjerama štednje, nemoguće izvesti na pozitivno. Zajedničkim naporima bolnice i osnivača Bjelovarsko-bilogorske županije u pregovorima s HZZO-om osigurano je povećanje limita bolnici za 6.264.952,92 kuna a također je povećan i limit za posebno skupe lijekove te sada iznosi gotovo 2 milijuna kuna.

Odlukama Vlade Republike Hrvatske bjelovarskoj bolnici dodijeljena su u dva navrata dodatna sredstva od ukupno gotovo 11 milijuna kuna. Time je smanjen ukupni dug naše bolnice čime se ona sa 41 milijun kuna duga svrstala na dno ljestvice hrvatskih bolnica u odnosu na nepodmirene obaveze.

– Ne možemo biti zadovoljni ali možemo biti optimisti jer ovo je prvi pozitivan korak, i nagrada za vrijedan trud i rad koji smo obavili prošle godine, rekao je ravnatelj Allouch.

– To zapravo znači da se može raditi više usluga prema pacijentima, da ćemo financijski bolje stajati i da ćemo biti bliže tome da ne budemo u gubitku. Dug bolnice i dalje postoji ali rokovi su bitno skraćeni, a bolnica se gotovo nalazi na dugu koje je Županija praktički preuzela. To omogućava bolju suradnju s dobavljačima i omogućava lakši rad, objasnio je župan Damir Bajs.

Nakon tri godine ponovo je s radom započela onkološka ambulanta u kojoj će pacijenti moći obavljati kontrole koje su dosad mogli obavljati isključivo u Zagrebu. Unatoč nedostatku liječnika onkološka ambulanta je otvorena u sklopu internog odjela bolnice, a kako bi se djelatnost omogućila uskoro se očekuje potpisivanje ugovora o stručno-poslovnoj suradnji s onkologom koji će raditi u OB Bjelovar.

– Očekujemo da će 80 do 100 ljudi mjesečno moći koristiti onkološku ambulantu, napomenuo je ravnatelj OB Bjelovar.

Koliko puno to znači potvrdio je onkološki pacijent Jurica Bukvić rekavši koliko je teško bilo putovati u Zagreb primati kemoterapije i vraćati se u jednom danu.

– Velika je problematika što nas ima sve više i više. Kad sam u borbu s rakom krenuo pred pet godina nije bilo toliko onkoloških pacijenata. Baš zbog toga želim zahvaliti rukovodstvu bolnice i Županije da se pokrene ponovo onkološka ambulanta, a molim ih da razmotre opciju uzimanja kemoterapije u našoj bolnici što je za nas strašno veliko opterećenje, rekao je Bukvić.

Unatoč nedostatku liječničkog kadra u Hrvatskoj OB Bjelovar u dogovoru s osnivačem Bjelovarsko-bilogorskom županijom radi na privlačenju novih liječnika i njihovog zapošljavanja. Uz skoro zapošljavanje onkologa, bolnica je tijekom prošle godine također zaposlila i jednog specijalista radiologa, jednog specijalista fizikalne medicine, jednog specijalista ginekologa i jednog specijalista psihijatra. Ukupno je tako trenutno zaposleno 79 specijalista i 56 specijalizanata. Dolasku novih liječnika trebao bi pomoći novi projekt Županije „Za najveću vrijednost zdravstvenog sustavaliječnike i medicinsko osoblje“. Problem manja liječnika u Hrvatskoj veoma je aktualna situacija, te posebni poticaji koje Županije uvodi ne trebaju čuditi. Projekt će se provoditi tri godine tijekom koje će se osigurati 3.000.000,00 kuna za liječnike.

– Povećanje broja liječnika zapravo se protivi trendu u Hrvatskoj. Opće bolnice redovito gube svoje liječnike. Od trena kad je doktor Allouch došao na mjesto ravnatelja broj specijalista i specijalizanata raste i smatram da zbog toga možemo pozitivno gledati u budućnost, napomenuo je Bajs.

Pritom ne treba zaboraviti predstojeću izgradnju nove zgrade OB Bjelovar, tako da se zapošljavanjem novog osoblja kroz poticaje i objedinjavanjem kirurških djelatnosti na jednom mjestu na kraju očekuje poboljšanje uvjeta liječenja za 130.000 osiguranika i standard liječenja prilagođen vremenu u kojem živimo.

– Nova bolnica neće biti bolnica ako u njoj neće imati tko raditi. Da bi ona mogla pružati usluge potrebni su liječnici, a ovo zapošljavanje pokazuje da mi to možemo. Mi ćemo osigurati potporu za liječnike i medicinsko osoblje, tako da želimo zadržati i one koji već rade na području županije i nove koji tek trebaju doći, zaključio je župan.

Župan Damir Bajs je u obilasku bolnice s domaćinom Aliem Allouchem posjetio i Odjel radiologije te je tom prigodom uručio Odjelu donaciju u vidu Medicinske radne stanice.

Dnevno odjel radiologije posjeti 150 do 200 pacijenata, a imamo devet različitih dijagnostičkih postupaka. Medicina je danas takva da se bez dijagnostike ne može, i imamo jako puno posla. Dio naših nalaza očitavaju vrhunski specijalisti s klinika. U svijetu je nažalost porast svih karcinoma pa tako i mi imamo nažalost istu situaciju. Ipak po dijagnostici smo na visokom desetom mjestu u svijetu, a naša bolnica također očekuje još jedan aparat čime bismo dijagnostičku djelatnost po pitanju konkretno karcinoma dojke u potpunosti zaokružili, rekla je dr. Anita Jug Klobučić.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *