22. svibnja 2018

Uštede energije u elektromotornim pogonima i poboljšanja industrijom, glavne teme na Danu energije u Bjelovaru

U Velikoj vijećnici Grada Bjelovara održan je  u sklopu kojeg su mladi inženjeri vrhunskih svjetskih kompanije u automatizaciji i energetskoj učinkovitosti razgovarali o raznim aktualnim temama, poput rješavanja problema upravljanja velikim električnim strojevima uz uštede energije, novitetima koje donosi informatizacija proizvodnog procesa, na koji način automatizacija može pomoći u energetskoj učinkovitosti i slično.

Predavanje je bilo podijeljeno u dva dijela. SIMENS d.d. Zagreb predstavio je Marko Bunić koji je govorio o uštedama energije elektromotornih pogona, dok je Igor Bistričić bio zadužen za temu poboljšanja industrijom ispred tvrtke Bosch Rexroth iz Budimpešte. Događaj su organizirali Tehnološki park Bjelovar i Grad Bjelovar.

 

Dolazim iz sektora industrije koji se već dugi niz godina bavi industrijskim postrojenjima. Tvrtka Simens je prije više od 160 godina osnovana u Njemačkoj. U početku se bavila velikim industrijskim postrojenjima, odnosno energetikom. Tim putem smo nastavili i mi u Hrvatskoj. Tvrtka je 1997. godine kupila tadašnju tvrtku Atm u Zagrebu koja je bila specijalist za procesnu industriju, točnije termo-električna postrojenja na području bivše Jugoslavije. Od tada je Simens kročio u razna područja, a trenutno nam je u fokusu industrija. Bavili smo se i informatikom, informacijskim tehnologijama, telekomunikacijskim uslugama, no tri glavne grane koje su prisutne u 190 zemalja svijeta su industrija, energetika i medicina. Danas sam govorio o energetskoj efikasnosti elektromotornih pogona, točnije kako pristupiti elektroenergetskoj efikasnosti u industrijskim postrojenjima. Jedan od glavnih razloga zašto krenuti u ovakav posao je pogled prema troškovima koje samo postrojenje može stvoriti. Pitanja koja se mogu pojaviti, ako ste npr. vlasnik neke renomirane tvrtke su da li je ona usklađena sa standardima, radi li sukladno regulativama, može li transparentno pratiti svoje troškove, kako utječe na okoliš i slično? Simens kao vodeći proizvođač uređaja za industrijska postrojenja je rješavanju tih pitanja pristupio putem standarda. Govorim o ISO 50.001 standardu koji opisuje kako krenuti prema energetskoj efikasnosti. Dakle, gledajući na svaki detalj, zapravo analizirate gdje ćete i kako utjecati na industrijsko postrojenje. Jedna od vrlo bitnih stavki je i analiza energetske slike samog postrojenja, pojasnio je Marko Burić iz Simensa.

Prvi pristup u ovom dijelu, objasnio je Burić je identifikacija. Tvrtka mora donijeti kompletnu energetsku sliku cijelog energetskog postrojenja, analizirati i evaluirati situaciju. Na taj način se dolazi do odgovora na koji način tvrtka može utjecati na rad svog postrojenja da bi ostvarila određene uštede. Kada se uvide konkretna rješenja, pristupa se njihovoj realizaciji, odnosno vrše se odgovarajuće primjene i preinake. U današnje vrijeme svaka bi tvrtka morala imati jasnu sliku svog postrojenja, te bi ju trebala znati kvalitetno i transparentno predstaviti. Republika Hrvatska kao članica EU ima određene zakonske obaveze pri praćenju električne energije, ali i ostalih energenata. Na taj se način tvrtki daje priliku da bude standardizirana i priznata.

– Bjelovar je među prvim gradovima, zajedno za Zagrebom i još nekim okolnim gradovima počeo uvoditi mjere održivih primjena i ušteda energije. Jedna od aktivnosti je i promocija novih mjera tehnologija i saznanja koje promoviramo upravo putem Bjelovarskog dana energije koji je prvi put održan 2012. godine. Tada je prezentirana LED učinkovita rasvjeta. Otkada je Bjelovar počeo uvoditi takav oblik ulične rasvjete, sve više se očituje ušteda energije. Svake godine se uvode nove dionice kojima se poboljšava rasvijetljenost grada. Radi se onoliko koliko se može, ovisno o priljevima novca iz fondova. Prije pet godina, Grad Bjelovar je Fondu za zaštitu okoliša prijavio projekt obnove fasada i zamjena stolarije, koji se razvio na državnoj razini, a prvi se počeo provoditi u Bjelovaru, zbog čega volimo reći da je to naš autorski projekt. On se više ne provodi samo na obiteljskim domaćinstvima i stanovima, već i na javnim objektima. Trenutno se provodi nekoliko takvih projekata u gradu, dok ih je nekoliko u pripremi, rekao je Ivica Markovinović, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i prostorno uređenje Grada Bjelovara.

Između ostalog, do sada je obavljeno energetsko certificiranje na tridesetak objekata u gradu, među kojima su I., II., III. i IV. osnovna škola, modernizirana je javna rasvjeta u većem dijelu grada, a tu je i projekt „Bio-zona“ u istočnom dijelu grada. Grad Bjelovar sigurno je jedini grad u Hrvatskoj koji može prikazati sve poznate oblike korištenja obnovljivih izvora energije na svome području. Geotermalna elektrana u Cigleni počinje s radom u siječnju slijedeće godine. Rad elektrane u punom pogodnu očekuje se već u ožujku. Riječ je o investiciji od 50 milijuna eura. Tu je i nekoliko manjih solarnih projekata, u procesu je izrada pokaznog projekta solarne elektrane, a kako je Bjelovar krenuo putem obnovljivih izvora energije, poručuje pročelnik da bi u skorije vrijeme mogla zaživjeti i vjetroelektrana.

– Za razliku od prošlogodišnje teme obnovljivih izvora energije, ove smo se bazirali na industriji. Zahvaljujući kolegama predavačima, puno toga će biti prezentirano i prikazano. Vjerujem da će vas dobivene informacije potaknuti na razmišljanje, bio je kratak Igor Petrović iz Tehnološkog parka.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *