21. svibnja 2018

Uskoro kreće najveća energetska obnova škola na području grada Čazme

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, točnije u Osnovnoj školi Čazma, boravio je u radnom posjetu potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar sa suradnicima te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš sa suradnicima.

Bila je to prilika za uručenje Odluke o financiranju energetske obnove zgrade Osnovne škole Čazma, a temeljem uspješne prijave na natječaj „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“. Uručenje je to prve Odluke o financiranju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji o novom setu provođenja europskog natječaja na koji je Bjelovarsko-bilogorska županija po broju prijava među vodećima u Hrvatskoj, točnije na drugom mjestu iza Osječko-baranjske županije.

Naime,  Bjelovarsko-bilogorska županija i njene ustanove prijavile su 31 projekt u zdravstvu i školstvu, a riječ je o projektima vrijednim preko 110 milijuna kuna, što pokazuje veliku ažurnost u prijavi projekata, a samim time podizanjem standarda u školstvu i zdravstvu na području županije.

Projekt obnove Osnovne škole Čazma vrijedan je 8,2 milijuna kuna, Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prihvatilo je najviši iznos maksimalno bespovratnih sredstava u iznosu od 3.636.228,78 kuna, dok se ostatak obvezuje osigurati Bjelovarsko-bilogorska županija.

Tako je pred Osnovnom školom Čazma kompletna energetska obnova koja, između ostalog, podrazumijeva izmjenu krovišta, izmjenu izolacije prema stropu, izmjenu stolarije, postavljanje nove vanjske ovojnice, rekonstrukciju podova, izmjenu instalacija vode i rekonstrukciju sustava grijanja te postavljanje LED rasvjete.

Uz matičnu školu u Čazmi, na posljednji natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s čazmanskog područja, prijavljene su još dvije područne škole i to u Mikloušu i Gornjem Dragancu – obnove vrijedne 3,2 milijuna kuna za što se čeka Odluka o financiranju.

Time će biti u potpunosti od temelja do krova obnovljene tri škole na čazmanskom području, u što će se uložiti gotovo 12 milijuna kuna, nakon čega kreće opremanje škola potrebnim novim namještajem, garderobnim ormarićima, klupama, stolicama, ormarima, katedrama i ostalom potrebnom opremom.

 

Prigodom uručenja Odluke, župan Damir Bajs je rekao:

_________________________________________________________________

Vezano za energetsku obnovu OŠ Čazma, župan je istaknuo:

_________________________________________________________________

Župan je također potvrdio da će uskoro biti raspisivanje natječaja za izvođača radova na projektu energetske obnove OŠ Čazma.

Ministar Predrag Štromar, u petak u Čazmi pohvalio je OŠ Čazma za prijavu na novi program “Škola za život”, istaknuvši:

___________________________________________________________________

Kako bi provodili reformu školstva, potrebni su kvalitetni i sigurni uvjeti, rekao je ministar Štromar i dodao:

________________________________________________________________

Bez ovih sredstava ne bi bilo mogućnosti obnavljanja školi, naglasio je ministar i pojasnio:

__________________________________________________________________

Ministar je također rekao da je za ovaj natječaj osigurano 380 milijuna kuna, ali je isto tako potvrdio da će natječaj biti nastavljen.

___________________________________________________________________

Ministar Štromar pohvalio Bjelovarsko-bilogorsku županiju koja je jedna od najaktivnijih i najuspješnijih županija po pitanju energetske obnove zgrada.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš pohvalio je Bjelovarsko-bilogorsku županiju po broju prijavljenih projekata.

_______________________________________________________________

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *