24. travnja 2018

Uručena plaketa “Zlatna kuna” tvrtkama za uspješno poslovanje u 2016. godini

U petak, 8.prosinca u prostorijama Županijske komore Bjelovar održana je svečana sjednica Gospodarskog vijeća na kojoj su uručena priznanja “Zlatna kuna” najuspješnijim tvrtkama u 2016. godini.

Kada su uzeli u obzir financijske rezultate, ukupni poslovni image trgovačkih društava, njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju kao i doprinos razvoju županijskog, odnosno hrvatskog gospodarstva u cjelini, zaposlenost, prihode, dobili su najbolje i najuspješnije tvrtke u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Ova dodjela ne donosi tvrtkama novac, ali donosi satisfakciju da su izabrani od gospodarstvenih stručnjaka, te pokazuje da su na pravom putu.

U kategoriji velikih tvrtki, najuspješnijom je proglašena bjelovarska tvrtka Koestlin d.d.

Nikolina Plentaj, tvrtka Koestlin d.d.

– Ova Zlatna kuna potvrda je naše uspješne 2016. godine. Imali smo puno ulaganja u infrastrukturu i stabilno poslovanje. Dobit tvrtke je bila preko 5 milijuna kuna i očekujemo da će 2017. pokazati isto. Pri kraju smo s planiranjem i 2018. godine za koju podižemo očekivanja, i dalje se orijentiramo na izvoz, te prema osluškivanju tržišta širimo ponudu. Trenutno smo najviše zastupljeni na tržištima Poljske, BiH, Slovenije, Velike Britanije, ali tu je osvajanje i kineskog tržišta, bliski istok, a u planu je Malezija, Portoriko, najavila je predstavnica tvrtke Koestlin d.d. Nikolina Plentaj, koja je objasnila kako upravo zbog glavne orijentiranosti na izvoz previranja s Agrokorom Koestlinu nisu ugrozila proizvodnju.

U kategoriji srednjih trgovačkih društava plaketu Zlatna kuna dobila je tvrtka Hittner d. o. o. iz Bjelovara.

Stjepan Hittner, direktor tvrtke Hittner d.o.o.

– Što se tiče posla i prihoda 2016. godina bila je jako dobra. Obzirom da smo proizvođači i borimo se za tržište, i u odnosu na velike investicije jako smo zadovoljni. Nedavno smo došli na pojedina azijska tržišta, približavamo se Africi, ali usmjereni smo i na lokalno tržišta. Trenutno imamo 125 zaposlenih ali taj trend raste, iako kako uvijek moram istaknuti, imamo problema s kvalificiranom radnom snagom. Radnici se educiraju na radnom mjestu, i onda se događa tragedija da odlaze jer im mi ne možemo pružiti plaću kakvu oni za taj posao mogu dobiti izvan države. Najviše nam nedostaje CNC operatera, objasnio je direktor Stjepan Hittner, čija je tvrtka prošle godine imala povijesno najbolji rezultat poslovanja, i očekuje sličnu i 2017.

U kategoriji malih tvrtki plaketu Zlatna kuna dobila je tvrtka SAB d.o.o. iz Daruvara.

Posebna priznanja dobilo je Ribnjičarstvo Končanica d.d. i tvrtka Zdenka d.o.o.

Predsjednik Županijske komore Bjelovar Jakov Ćorić rekao je kako je gospodarstvo u 2016. doista zabilježilo pozitivne pomake, međutim puno je segmenata na kojima još treba raditi.

– mamo rast prihoda, i povećan je nešto i broj zaposlenih što je svakako pozitivan pomak. Jedino nismo zadovoljni s investicijama u realnom sektoru gdje čak bilježimo pad od 23% što nije dobar znak. Ipak, s obzirom na trenutne podatke čini se a će se to promijeniti u 2017. godini. Nezaposlenost je još uvijek dosta visoka, i problem je što nedostaje kvalificirane radne snage različitih profila, a pad nezaposlenosti koji se bilježi nažalost je uglavnom zbog trenda iseljavanja u inozemstvo. Očekujemo popravak stanja s obzirom na izgradnju nove ceste i nove poslovne zone, međutim taj značajni pomak će se tek vidjeti nakon četiri do pet godina, zaključio je Jakov Ćorić.

Na dodjeli plakete Zlatna kuna, gospodarstvenike je pozdravila i čestitala Tajana Kesić Šapić u ime Hrvatske gospodarske komore, Neven Alić u ime Bjelovarsko-bilogorske županije i zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

___________________________________________________________________

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *