24. svibnja 2018

Upisna kvota u dječjim vrtićima raste za još 30 mališana, gradonačelnik potpisao sufinanciranje i najavio daljnje korake vezane za vrtiće

Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak potpisao je s predstavnicima dječjih vrtića „Pinokio“ i „Bubamara“  u srijedu 27. rujna Odluku o sufinanciranju još 15-ero djece za svaki dječji vrtić. Naime, odlukom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, navedeni dječji vrtići dobili su dopuštenje za brojčano proširenje odgojnih skupina. Time je broj djece koja pohađaju dječje vrtiće porastao sa 60 na 75 u oba vrtića.

– Gradska uprava je najavila, da ćemo se okrenuti prema poboljšavanju uvjeta u Dječjim vrtićima Bjelovara, a ovo je prvi korak kojim želimo odagnati sumnje da postoje liste čekanja za vrtiće. Trenutno sufinanciramo 480 djece u Dječjem vrtiću Bjelovar, 490 djece u privatnim dječjim vrtićima, a ovime će ta brojka narasti za još 30. „Pinokio“ i „Bubamara“ iskazali su želju za povećanjem, a Grad će to do kraja godine koštati oko 80.000 kuna, a iduće godine na predviđenu svotu dodatnih 300.000 kuna. Pred nama je izrada poboljšanog modela kako sufinancirati gradski i privatne vrtiće, jer smo obećali sniženje cijena vrtića s kojima bismo krenuli od slijedeće godine. Formirat ćemo radnu skupinu unutar koje ćemo s predstavnicima svih vrtića razgovarati o tome, jednako kao i o tome kako poboljšati sadržaje pri čemu razmišljamo i o europskim fondovima. Također, to će uključivati i češće kontrole i nadzore u vrtićima da postavimo sustav koji će se moći održavati na zadovoljstvo korisnika i prema mogućnostima grada. Cilj nam je za najskuplje iznose dostići cijenu od 600 umjesto dosadašnjih 750 kuna, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

Hrebak je također podsjetio kako Grad ulaže u infrastrukturu, te se tako krenulo u energetsku obnovu gradskog vrtića u ulici Alojzija Stepinca, a dugoročno to će donijeti i materijalnu uštedu. Također, ide se i u energetsku obnovu glavne zgrade gradskog Dječjeg vrtića, kao i drugih obrazovnih ustanova poput II. osnovne škole. Gradonačelnik u međuvremenu moli roditelje za strpljenje dok se ne dogovori točna strategija, i napominje kako ipak treba imati razumijevanja, jer je Bjelovar među rijetkim gradovima koji sufinancira i privatne vrtiće.

Predstavnica Dječjeg vrtića „Bubamara“ napomenula je kako se raduju zbog proširenja, jer imaju i kapaciteta i puno upita od strane roditelja za veću upisnu kvotu, te je napomenula kako u budućnosti očekuju i daljnja proširenja.

– Dugo smo čekali ovo proširenje, i radujemo se zbog toga. Naime, mjesta su već popunjena za novih 15-ero djece koja su trenutno na listi čekanja. Zahvaljujemo se na ukazanom povjerenju i vjerujem da ćemo ga ispuniti, rekla je Silvana Đurđević u ime  Dječjeg vrtića „Pinokio“.

Uoči potpisivanja odluke o sufinanciranju, gradonačelnik Dario Hrebak još jednom je napomenuo kako u narednim danima planira radni sastanak s predstavnicima vrtića na kojima će se dogovarati iskorištavanje novca iz europskih fondova u svrhu poboljšanja sadržaja u vrtićima. Također cilj je poboljšati zdravstveni standard i uvesti preventivne programe poput prevencije pretilosti. Pred gradom se tako nalazi reforma vrtića, koja će se nastojat provesti i na zadovoljstvo građana, vrtića i gradske vlasti, a prema riječima gradonačelnika bit će moguća iz planiranih ušteda.

– Isto tako moram reći, što se tiče općina čija djeca pohađaju vrtiće u gradu Bjelovaru, tražit ću od njih da se uključe u sufinanciranje pohađanja djece što dosad nisu činile. Djeca i njihovi roditelji time nisu isto tretirani, i također postoji određen nedostatak novca, upozorio je Hrebak i zaključio kako će se morat iznaći pravedno rješenje za sve.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *