26. travnja 2018

Uoči “Večeri nacionalnih manjina” organiziran prijem u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs primio je predstavnike i članove Češke obeci Bjelovar na čelu s predsjednicom Miruškom Lončar. Bila je to prilika za razgovor o suradnji Bjelovarsko – bilogorske županije i Češke obeci Bjelovar. Ujedno, najavljena je i već tradicionalna manifestacija „Večer nacionalnih manjina“ koju organizira Češka obec Bjelovar. Na ovogodišnjoj 11. Večeri nacionalnih manjina, koja će se održati 25. studenog u Školsko-sportskoj dvorani u Bjelovaru s početkom u 19 sati, sve posjetitelje očekuje bogat kulturno-umjetnički program, izložba narodnih nošnji i rukotvorina, kao i degustacija tradicionalnih specijaliteta.

Sa zadovoljstvom moram naglasiti koliko je naša Češka obec aktivna i predana svome radu, posebno kada je riječ o organizaciji najvećeg događaja ovakvog tipa u RH. Za mene osobno to je dan koji do sada nisam nikada propustio jer tu večer mogu vidjeti najbolje od nacionalnih manjina koje se predstavljaju kroz svoju kulturu, običaje, narodnu odjeću i svoje specijalitete. Veseli me i činjenica da sam jedini župan koji ima dva zamjenika za nacionalne manjine. Nacionalne manjine u našoj županiji izvrsno surađuju, kao što je i partnerski odnos manjina i Županije odličan. Provodi se niz inicijativa kroz koje zajedničkim snagama možemo učiniti određene iskorake. Temeljem prijedloga češke nacionalne manjine, ušli smo u projekt da imamo i jedan skup nacionalnih manjina s područja Bjelovarsko – bilogorske županije koji se održava nekoliko posljednjih godina, upravo na „pragu“ Večeri nacionalnih manjina. Na skupu se prezentira kulturno stvaralaštvo manjina, svaki puta u drugom gradu i svake je godine domaćin druga manjina. Što se konkretno tiče češke nacionalne manjine, svi znamo da Česi jako puno znače za naš kraj, posebice za Bjelovar, ali i brojne druge gradove i mjesta u županiji. Veliki je njihov značaj, kako kroz povijest, tako i kroz sadašnjost, a naravno i budućnost, rekao je župan Damir Bajs.

U programu ove godine sudjeluju češka manjina – KUD “Češka obec” iz Bjelovara, mađarska manjina – Zajednica Mađara grada Bjelovara, njemačka manjina –  Zajednica Nijemaca u Hrvatskoj iz Zagreba, Grupa “Rude” (KUD Oštrc) iz Rude, poljska manjina – KU “Mikolaj Kopernik” iz Zagreba – grupa „Wisla”, romska manjina – KUD “Darda” iz Darde, Udruga Roma Grada Bjelovara, slovačka manjina – KUU “Franjo Strapač” iz Markovca Našičkog, slovenska manjina – KD “Ajda”, iz Umaga, Srpska manjina – KD “Prosvjeta” iz Garešnice, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara, ukrajinska manjina – KPD “Taras Ševčenko” iz Kaniže te posebni gosti večeri Hrvatsko društvo – HORKUD “Golub” iz Bjelovara i bošnjačko društvo – Ansambl “Bosnia folk”, Zenica koji dolaze iz Bosne i Hercegovine.

Inače, manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Grada Bjelovara i Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

Miruška Lončar, predsjednica Češke obec Bjelovar

– Program je i ove godine zaista bogat i sadržajan. Imamo devet nacionalnih manjina i dva društva iz Hrvatske i BiH. Svi koji dođu u Bjelovar i posjete našu županiju kažu kako su uvijek dočekani s puno topline i poštovanja, i da rijetko gdje naiđu na takvu publiku kakva smo mi. Na to samo neizmjerno ponosni, kratko je istaknula predsjednica Češke obeci, Miruška Lončar.

 

Prema riječima Josipa Sodomke, Češka obec slijedeće godine slavi 100 godina postojanja društva. Sve generacije koje su se smjenjivale tijekom djelovanja obeci, djelovale su u jednom skladu, posebno kada se naglasak stavi na njegovanje kulture, običaja i jezika. U radu članova Češke obeci, najčešća misao vodilja je imati ljude koji žele, znaju i mogu, zbog čega su i rezultati danas itekako vidljivi, ne samo na području Bjelovarsko – bilogorske županije, već i puno dalje i šire.

 

– Češka obec svake godine nastupa sa gotovo svim sekcijama koje djeluju. Bitno je napomenuti kako su svi članovi angažirani na svim poslovima vezanim za pripremu cijele manifestacije. Primjerice, od samog jutra rade se sendviči za oko 400 izvođača, priprema se hrana za degustaciju u predvorju dvorane, tu su i generalne probe i mnoge druge stavke, istaknula je Vesna Šoš.

– Kao i svake godine, folklorna skupina ima svoj nastup na „Večeri nacionalnih manjina“. Svake godine pokušavamo nastupiti sa jednom novom koreografijom, kako se ne bismo ponavljali pred gostima i publikom. Za ovaj nastup tako pripremamo jednu staru koreografiju, ali za gledatelje novu. U folkloru Češke obeci djeluje 50-ak osoba, što male djece, što starijih plesača preko 40 godina. U samoj velikoj folklornoj skupini je 20-ak članova. Probe održavamo dva puta tjedno, a česta su i gostujuća putovanja. Ove smo godine tako bili u Češkoj, gdje smo na Festivalu iseljenika osvojili prvo mjesto sa folklorom, muzikom i pratnjom. Ne smijem zaboraviti veliki angažman koji svi ulažemo u pripremu oko održavanja tradicionalne „Večeri nacionalnih manjina“. Brinemo o uređenju, rekvizitima, probama, nastupima, odjeći, puno je toga o čemu vodimo brigu, rekao je folklorni voditelj Danijel Srdić.

__________________________________________________________________

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *