21. ožujka 2018

UDRUGA TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR ulazi u projekt promoviranja osoba s invaliditetom u politici

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar sazvala je tiskovnu konferenciju povodom početka provedbe projekta „Javnost – osobe s invaliditetom – politika“ te povodom završetka informatičkog tečaja „Osnove informatike – e-Građanin“. Projekt je financiran od strane Ureda za ljudska prava te prava nacionalnih manjina, dok je informatički tečaj financiran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih, a odvijao se u sklopu programa „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“. Konferencija je održana u petak 23. veljače u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

Predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar pozdravio je na početku konferencije predstavnike partnera iz Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu za županom Damirom Bajsom, Grada Bjelovara na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Valnom Bastijančić-Erjavec, te Centra za socijalnu skrb Bjelovar. Također je pozdravio i  ostale političare, ili kako ih je Novosel nazvao, onima koji se bore da budu netko u Gradu ili Županiji, te potom korisnike i polaznike tečaja i ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Slobodana Kaličanina. Nakon uvodnih riječi o samoj udruzi, Novosel je rekao nešto i o samom projektu i tečaju.

– Projekt „Javnost – osobe s invaliditetom – politika“ je trogodišnji projekt, tijekom kojeg bi svake godine trebalo biti osigurano 25.000,00 kuna, a aktivnosti će biti djelovanje na planu politike i javnosti te da kroz to osiguramo bolji položaj za pojedince naše društvene skupine. Partner nam je Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Opći cilj je promicanje žena i mladih osoba s invaliditetom u javnosti i politici, te vodstvima političkih stranaka ukazati na probleme tih osoba te sklopiti preliminarne sporazume da na idućim izborima uklope te osobe na svoje stranačke liste, a također tu je i sudjelovanje na tematskim gradskim i županijskim sjednicama, te osnivanje tijela koje bi bilo kao savjetodavno kada se donose važne odluke, objasnio je Tomislav Novosel i dodao da će među ciljevima biti i traženje od Sabora, izmjene izbornog Zakona da se omogući elektronsko glasovanje.

Župan Damir Bajs obratio se nazočnim riječima kako je Županija preuzela obaveze biti partner na ovom projektu.

– Udruga tjelesnih invalida Bjelovar jedna je od najaktivnijih udruga u partnerskim projektima, i radit ćemo tako i na ovom projektu jer inkluzija je ono što promičemo u ovom slučaju od najranijih dana. Dosad smo taj stav zauzeli u projektima gdje smo osiguravali asistente u nastavi, i iznad standarda koje je propisalo Ministarstvo. Kad govorimo o pravu na rad, podsjetit ću da smo jedna od tri županije u Hrvatskoj koja ima institucije u kojima zapošljava osobe s invaliditetom. Preuzeli smo tu obavezu, i čak zapošljavamo i nove djelatnike uz pomoć europskih projekata. Što se tiče inkluzije u području politike, smatramo da bi to trebao biti dio svakodnevnog života. Županija će vijećati i o osnivanju Odbora za osobe s invaliditetom, pri čemu ćemo vidjeti hoće li to biti stalno tijelo. Drago mi je da su se potaknula ta pitanja, te ćemo uz ostale programe i potpore, pomoći provesti i ovaj dio, poručio je župan Bajs.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *