22. svibnja 2018

Bjelovarska udruga osoba s intelektualnim teškoćama aktivno sudjeluje u brojnim aktivnostima

Bjelovarska Udruga osoba s intelektualnim teškoćama nastavlja sa svojim mnogobrojnim aktivnostima, kako na lokalnoj tako i na državnoj razini.  Uz redovne aktivnosti u pružanju socijalnih usluga poludnevnog boravka, te razne radno-okupacijske aktivnosti, Udruga aktivno sudjeluje u društvenim događajima, malim ali sigurnim i upornim koracima nastoji utjecati na senzibiliziranje okoline prema osobama s intelektualnim teškoćama te njihovim mogućnostima i potrebama u zajednici. Upravo na tom tragu ostvarili su veoma uspješnu suradnju sa školama na području grada Bjelovara, kako srednjim tako i osnovnim. Udruga je posebno zadovoljna jer su nakon srednje Komercijalne i trgovačke škole pozvani da posjete i III. osnovnu školu u Bjelovaru, gdje su održali stručno predavanje i prezentaciju svoga rada učenicima šestih razreda. Iako je to mlađa populacija, vrlo su pažljivo pratili njihovo izlaganje te aktivno sudjelovali u raspravi. Pozitivni učinci te senzibilizacija tih učenika, budućih tinejđera, kasnije odraslih ljudi, za korisnike Udruge te širu društvenu zajednicu nemjerljivi su!

 

Početkom svibnja, Udruga je sudjelovala na sportsko-zabavnom druženju u Đurđevcu, gdje su se okupile udruge iz sjeverozapadne Hrvatske. Bilo je tu sportskih takmičenja, pjesme i plesa, a posjetili su i hrvatsku Saharu, te vidjeli deve usred Podravine. Prisustvovali su i pravoj bitci između upravitelja Starog grada i Turaka, te saznali zašto se nazivaju Picokima.

Stručan, uporan i predan rad ove Udruge prepoznale su i ostale udruge, članice Hrvatskog Saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama. Upravo na Izbornoj Skupštini Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama, koja je održana 27. travnja, 2018.  u Zagrebu, Udruga OSIT je dobila veliko priznanje za način da je tajnik ove udruge, Mario Blaha, izabran za potpredsjednika Hrvatskog saveza. To je zaista velika čast, ali i odgovornost da nastave na podizanju svijesti o sposobnostima osoba s intelektualnim teškoćama.

Također, Udruga je sudjelovala u velikom obilježavanju Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama, koji se odlukom Hrvatskog Sabora obilježava od 2017. godine. Ove godine proslava je bila u zagrebačkom parku Zrinjevac pod motom „Stavi naočale – promijeni pogled“. U sklopu svečanog obilježavanja, Udruga je izložila radove korisnika te predstavila rad Udruge, a nakon toga uslijedilo je druženje uz glazbu i ples. Proslavi se pridružio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je pohvalio radove bjelovarske udruge, i naravno fotografirao se s našom Udrugom OSIT.

Udruga nastavlja sa aktivnostima, pa tako ih čekaju veliki planovi koje su zacrtali. Prvo od njih je već u subotu, 19. svibnja, kada odlaze u Karlovac na Sportske igre osoba s intelektualnim teškoćama, gdje će odmjeriti snage sa ostalim Udrugama iz Hrvatske u šest disciplina. Nakon toga idu na jogu, pa na Lovrakove dane kulture, a onda slijedi ljetovanje …..

Tekst i foto: Mario Blaha, Tajnik udruge OSIT

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *