25. travnja 2018

Učenici V. osnovne škole Bjelovar donijeli 7 medalja s državnog prvenstva u atletici i stolnom tenisu

Šestero učenika V. osnovne škole u Bjelovaru sudjelovalo je na natjecanju na državnom prvenstvu u atletici i stolnom tenisu  za učenike s intelektualnim teškoćama u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza, koje se održavalo od  7. do 9. svibnja u Poreču.  Osim što su sudjelovali, učenici su iz Poreča donijeli 7 medalja (1 zlatna, 5 srebrnih i jedna brončana).

Zlato u atletici osvojio je Domagoj Barišić, dvije srebrne medalje osvojila je Antonija Vinković , a po jednu srebrnu medalju osvojili su Martina Žunac i Božidar Kampić. Brončanu medalju osvojila je Martina Žunac.

U stolnom tenisu srebrnu medalju osvojio je Branimir Ulovec.

Učenike je pratio trener i kineziolog V. osnovne škole Zoran Ćuić, profesor i rehabilitatorica Petra Mamić.

Ovogodišnje natjecanje deveto je u neprekinutom nizu od 2009. godine kada je prvi puta organizirano. Broj natjecatelja i škola/centara popeo se ove godine na zaista respektabilnu brojku.

Na natjecanjima u atletici, plivanju i stolnom tenisu sudjelovalo je preko 300 učenika s intelektualnim teškoćama, učenika iz 51 škole i centara  za djecu s teškoćama u pratnji 120 voditelja.

Učenici V. osnovne škole aktivno su sudjelovali i na natjecanjima  u organizaciji  Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Škola je pionir u sudjelovanju u atletskim natjecanjima za osobe s intelektualnim teškoćama.

  1. godine na Državnom prvenstvu za osobe s invaliditetom održanom u Zagrebu, V. Osnovna škola nastupila je kao prva ekipa u kategoriji sportaša s intelektualnim teškoćama. Nakon njihovog nastupa, druge godine pristupili su natjecanjima i drugi centri, i škole za djecu s teškoćama.

Sedmero učenika je u tom periodu do danas nastupilo za Hrvatsku paraolimpijsku reprezentaciju na europskim i svjetskim prvenstvima.

Uspjesi učenika V. osnovne škole nisu slučajni već su plod edukacijsko-rehabilitacijskog rada kojeg s njima provodi kineziolog /kineziterapeut  Zoran Ćuić i cijeli tim od dvadeset edukacijskih rehabilitatora-defektologa, logopeda i ostalih stručnih suradnika i pomoćnog osoblja škole.

  1. V. osnovna škola je posebna odgojno-obrazovna ustanova za učenike s većim teškoćama u razvoju koja provodi posebni program pod stručnim vodstvom defektologa/edukacijskih rehabiltatora za učenike s intelektualnim teškoćama, tjelesnim teškoćama, autizmom, oštećenjima vida i sluha te višestrukim teškoćama u razvoju sve do 21. godine života.

Edukacijsko rehabilitacijski rad koji se provodi u školi temelji se na suvremenim metodama i principima edukacijsko-rehabilitacijske znanosti.  Djelatnici škole su stručnjaci obrazovani na Sveučilištu u Zagrebu na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

Škola ima educirane, ambiciozne i entuzijastične stručnjake rehabilitatore, a u toku su ishođenja licencije za rad s predškolskim uzrastom djece s većim teškoćama pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ono što školi nedostaje je suvremeni prostor primjeren praksi i propisanim standardima, kakav i zaslužuju djeca i roditelji,  i kako ne bi po pomoć  edukacijskog rehabilitatora za svoju predškolsku djecu odlazili u Križevce pa čak i u Zagreb, ističe ravnateljica škole Jasmina Vuković, prof. def.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *