21. svibnja 2018

U Županiji predstavljen projekt „Labelling – standardizacija i certifikacija ruralnog turizma“ vrijedan 80 tisuća kuna

Turistička zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije je uz potporu Hrvatske turističke zajednice, te u suradnji s Hrvatskom udrugom za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo”, organizirala prezentaciju projekta i Okrugli stol za javni, privatni i civilni sektor u turizmu na temu „Labelling – standardizacija i certifikacija ruralnog turizma Bjelovarsko – bilogorske županije“. Događaj je održan u ponedjeljak 6. studenog u Maloj vijećnici BBŽ.

Glavni cilj projekta „Labelling“ je s dodatnim, posebnim i specijaliziranim oznakama za standardizirane objekte povećati kvalitetu turističke ponude obiteljskog smještaja, restorana, OPG-ova, vinarija, agroturizama. Također, jedan od ciljeva je postići bolju tržišnu prepoznatljivost, podići razinu usluge, poticati interes prema različitim ciljanim skupinama, stvoriti značajnu stratešku prednost, kao i ostvariti dodatnu promidžbu cijele destinacije.

Ovim projektom Turistička zajednica BBŽ, postojećem sustavu kategorizacije želi posebnom i specijaliziranom oznakom kvalitete kroz standarde i mjerila povećati kvalitetu turističke ponude. U prvoj fazi projekta prikupit će se i obraditi podaci na terenu, izraditi strateški plan i tzv. „SWOT“ analiza, te obaviti pozicioniranje destinacije. U drugoj fazi projekta definirali bi se standardi za labelling oznake turističkih objekata za pojedine vrste usluga koje pružaju, primjerice „bad&bike“, „welcome“ za smještaj i slično.

– Cilj projekta je objekte koji su već registrirani, bez obzira pružaju li oni ugostiteljske, turističke usluge ili su proizvodni objekti, a doprinose razvoju pojedinog mjesta ili destinacije, dodatno standardizirati i certificirati. Dakle, cilj je izvući najkvalitetnije objekte koji već imaju dobre sadržaje i koji imaju postojeće goste, te dati im dodatnu oznaku kvalitete. To je bitno s jedne strane zbog samih gostiju, jer gosti s takvom oznakom imaju sigurnost u kakav objekt dolaze. S druge strane važno je zbog ljudi na terenu kod kojih se dolazi, rekla je Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo”. Dodala je kako je Bjelovarsko – bilogorska županija izuzetno uspješno razvija ruralni turizam.

– Vi ste jedina županija u Hrvatskoj koja provodi certificirane konjičke staze od 90 kilometara i nekih 30-ak objekata na njima. Po tom modelu kojeg ste napravili, mi ćemo stvarati mikroruralne turističke destinacije i dobit će se određena oznaka kvalitete, koja će bit posebno vizualno uređena i nakon čega će objekti koji zadovolje određene kriterije, dobiti oznake kvalitete, pojasnila je predsjednica.

Cjelokupna turistička infrastruktura ima veliki strateški značaj za turizam i sve grane koje su usko vezane uz turizam, pa tako i za standard i kvalitetu turističke ponude cijele Bjelovarsko – bilogorske županije koja u posljednje dvije godine bilježi značajan porast broja dolazaka i noćenja, kako domaćih, tako i stranih turista. Namjera je ovim projektom stvoriti dodatne preduvjete za pozicioniranje na tržištu. Isto tako, kroz projekt će se napraviti i dodatna promocija, postići preduvjeti za povećanje broja dolazaka i noćenja turista jer bi se na taj način podigla i proširila kvaliteta cjelokupne turističke ponude županije. Turistička zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije ovaj je projekt kandidirala na natječaj „Hrvatske turističke zajednice“ i za njega povukla financijska sredstva u iznosu od 80 tisuća kuna.

– Jedan od osnovnih ciljeva razvoja turizma u našoj županiji je razvoj ruralnog turizma. Danas imamo oko 50 OPG-ova, a prije koju godinu smo imali tek tri, četiri. To znači da možemo napraviti potpuno novi i kvalitetniji iskorak, a to je projekt labellinga, odnosno standardizacije i certifikacije naših OPG-ova, vinarija i svih onih koji se bave turizmom na ruralnom prostoru.  Time ćemo postići bolju kvalitetu i bolji tržišni nastup. Moram reći da ovaj program u potpunosti financira Hrvatska turistička zajednica. Prvi konkretni pomaci bit će napravljeni u veljači i ožujku, nakon čega ćemo dobiti i potvrdu kvalitete i potvrdu mogućnosti viših cijena, a to je ono što želimo, istaknuo je župan Bajs, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije.

Vlasnik jednog od poznatijih bilogorskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava istaknuo je slijedeće.

– Ovakvi projekti nam mogu puno pomoći, jer trebamo imati pravo mjesto za diskusiju o problemima i mogućem razvoju. Svakako planiramo razvoj povećanja kapaciteta u smislu smještaja, povećanje poljoprivredne proizvodnje moguće sa kombinacijom ruralnih fondova i daljnjim savjetima, te možda nekim trendovima koji se razvijaju tako da se prati jedan svjetski trend, rekao je Vladimir Vlajinić, nositelj OPG-a „Na malenom brijegu“.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *