25. svibnja 2018

U Županiji potpisan ugovor o kreditiranju proljetne sjetve s pet banaka-kamatna stopa za poljoprivrednike 2,4 posto

Nastavlja se najuspješnija kreditna linija proljetne sjetve u Republici Hrvatskoj, a riječ je o kreditnoj liniji u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja je i ove godine nudi povoljne uvijete kreditiranja proljetne sjetve. Tako je u četvrtak 1. veljače, župan Damir Bajs potpisao Ugovore o kreditiranju proljetne sjetve s predstavnicima pet poslovnih banaka i to s Privrednom bankom Zagreb, Erste & Steiermärkische bank, Hrvatskom poštanskom bankom, Zagrebačkom bankom te Podravskom bankom.

Što se tiče kamata, većina poslovnih banaka smanjila je kamatnu stopu, pa će tako Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje subvencionirati s 2,8 %, a za krajnje korisnike – poljoprivrednike, kamata će biti 2,4 %. Ova kreditna linija omogućuje  poljoprivrednicima nabavku jeftinijeg repromaterijala, te uštedu od gotovo 30%.

Prigodom potpisivanja Ugovora, župan Damir Bajs je rekao:

___________________________________________________________________

Prema riječima župana, najniži iznos kredita koji se može zatržaiti je 5 tisuća kuna, dok je najviši iznos milijun kuna, a rok povrata kredita je jednokratno, nakon 10 mjeseci.

Župan je najavio i raspisivanje natječaja.

___________________________________________________________________

U ime Privredne banke Zagreb, direktor Centra za poslove s poduzećima Mario Lončar je istaknuo:

__________________________________________________________________

U ime Podravske banke, Jasminka Habalija također je istaknula, da Podravska banka drugu godinu zaredom kreditira proljetnu sjetvu i da je ova kreditna linija u prošloj godini omogućila Podravskoj banci da dođe do kvalitetnih klijenata iz stočarstva, upravo zbog povoljnih uvjeta.

___________________________________________________________________

Program kreditiranja proljetne sjetve nude slijedeće banke s kamatnom stopom:

– Privredna banka Zagreb, – 5,3%
– Erste & Steiermärkische bank – 5,7%
– Zagrebačka banka – 5,2%
– Podravska banka -5,7%
– Hrvatska poštanska banka – 5,5%

 

O interesu poljoprivrednika za ovu vrstu potpore govore podaci o ukupnoj realizaciji sredstava u iznosu od 182,4 milijuna kuna za 4.581 kreditna zahtjeva tijekom 14 godina, koliko se provodi kreditna linija za proljetnu sjetvu. Svake godine ovaj kredit realizira prosječno 450 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i za tu namjenu se utroši prosječno 12 milijuna kuna kreditnih sredstava. Za subvencioniranje kamate kroz sve te godine Bjelovarsko-bilogorska županija je izdvojila 4 milijuna kuna.

Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kreditiranje proljetne sjetve u 2018. godini bit će objavljen 5. veljače, u ponedjeljak.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *