17. ožujka 2018

U Županiji organiziran prijem članica udruge „Nereide“, veslačice najavljuju što bolji plasman na nadolazećem Maratonu lađa 2017.

Bojana Hribljan, zamjenica bjelovarsko – bilogorskog župana zajedno je sa svojim suradnicima u županijskoj maloj vijećnici primila članice sportske udruge „Nereide“ na čelu s tajnicom i trenericom Marijanom Perković. Udruga broji 16 članica i prva je to bjelovarska ženska kopnena ekipa koja se uspjela okupiti u tako velikom broju za sudjelovanje na nadolazećem Maratonu lađa 2017. na Neretvi. Članice tako očekuje 4. ženski Maraton lađa koji će se održati od 8. do 13. kolovoza, a cilj im je ostvariti što bolji plasman. Kako bi ostvarile svoj naum, uz potporu prošlogodišnjih pobjednika Maratona lađa, bjelovarskih Argonauta, „Nereide“ treniraju šest puta tjedno, a osim funkcionalnih treninga i treninga u teretani, treniraju i u lađama na ribnjaku u Narti. „Nereide“ se mogu pohvaliti i nastupom na utrci u Zagrebu na jezeru Jarun, gdje su bile jedina ženska natjecateljska ekipa. Bjelovarsko – bilogorska županija sponzorstvom će poduprijeti sudjelovanje naših veslačica na Maratonu lađa 2017., sa željom da se vrate sa što boljim rezultatom.

– Bjelovar je oduvijek grad sporta, a vi ste ga svojom udrugom i predanim radom obogatili za još jedan sport. Veslačka ekipa itekako je veliko čudo u jednom kopnenom gradu, kao što je naš. Znamo da treniranja u Narti, na Šoderici i na Jarunu iziskuju velika odricanja, a pogotovo zato jer ste žene, zbog čega pohvaljujem vašu želju da budete što uspješnije. Bez obzira koji uspjeh ostvarile na Maratonu lađa, vi ćete za nas biti pobjednice, pohvalila je Nereide zamjenica župana Bojana Hribljan te riječ prepustila trenerici Perković.

– Sve što ste rekli, zaista je tako i na početku se zahvaljujem Bjelovarsko – bilogorskoj županiji i županu Damiru Bajsu, kako na donaciji, tako i na velikoj podršci koju nam pružate. Ta gesta dokazuje da ste prepoznali naš trud i naš rad. Ideja je proizašla iz velike pobjede naših muških kolega Argonauta prošle godine na Neretvi. Predložili su mi da pokušam oformiti žensku ekipu veslačica, što mi je vrlo brzo i uspjelo. Prepoznala sam 20-ak žena i djevojaka koje su prema mojim očekivanjima bile zainteresirane za veslanje i takvu vrtu rekreacije. Nakon probnog treninga, oformili smo ekipu nakon dva tjedna i vrlo brzo smo imale plan i program, što i kako želimo raditi. Argonauti su nam izašli u susret, ustupili su nam svoje lađe, na početku i svoja vesla, jer nam je tek nešto kasnije gospodin Darko izradio posebna ženska vesla, a potom i vesla koja su prilagođena neretvanskim uvjetima. Treninge na vodi imamo tri puta tjedno, a redovito smo i u teretani, jer je za ovaj pothvat potrebna velika psiho-fizička sprema. Početak je bio malo teži, no već sada bez problema odveslamo deset kilometara. Najvažnije je postići određenu brzinu i kontinuitet pri veslanju. Pripreme i testiranja su u zadnjoj fazi, jer praktički za osam dana odlazimo na Neretvu. Sve zajedno smo sudjelovale u pronalasku sponzora, ukupno njih 27. Od toga je 25 sponzora s područja naše županije. Mahom su to mali privatnici, koji su se sami ponudili pomoći. Na Neretvi očekujemo što bolji plasman, a već sada imamo planove za dalje. Kada smo krenule u ovu avanturu, zaista nismo mislile da se iza toga svega krije toliko posla i obaveza. Osim priprema na vodi, morale smo obaviti i visinske pripreme, puno je tu logistike, odricanja, uloženog vremena, raznih organizacijskih aktivnosti, primjerice oko prijevoza, zatim piće i hranu financiramo same. Kao tim smo odlično kliknule i u tom pogledu nemamo nikakve probleme. Sve se uspijemo dogovoriti. Osim što nakon Maratona lađa nastavljamo sa treninzima, veslanje želimo približiti široj javnosti. Radit ćemo na okupljanju seniorske i što mlađe dobne skupine, rekla je trenerica Marijana Perković.

Osim što veslaju u lađama, Nereide veslaju i u kajacima, a okušale su se i na daskama za veslanje. Ova vrsta sporta itekako pogoduje razvoju motoričkih sposobnosti, zbog čega im je želja u veslanje uključiti što veći broj mlađe populacije, posebno jer je danas dosta zastupljen sjedalački stil života. Kako ribnjak u Narti nije previše pogodan za veslanje, veslačice su u potrazi za jezerom na kojem bi se mogli održavati treninzi.

 

– Najveći izazov na Maratonu lađa biti će nam sama Neretva. Mi treniramo na vodama stajačicama, odnosno jezerima i ribnjacima, a svi znamo kakva rijeka Neretva. Specifična je. Puno smo u uložile u opremu, od vesla do sportske odjeće. Čak imamo i poklone za sve ekipe koje će sudjelovati na maratonu, kao i za naše domaćine. Nastojat ćemo se što bolje istaknuti i reklamirati Bjelovar i Bjelovarsko – bilogorsku županiju. Primjerice, mi trenutno za srednjom muškom ekipom zaostajemo za deset minuta, što je vrlo dobar rezultat kada se pogleda omjer muške i ženske snage, ističe Marijana Perković.

– Mislim da svaka od nas ima ista očekivanja, a to je izdržati Neretvu. Iskreno se nadam da ćemo kao tim ostvariti što bolji rezultat, jedva izaći iz lađe, ali sretne i zadovoljne što smo uspjele napraviti veliki pothvat. Da nam je netko prošle godine rekao da ćemo veslati na Neretvi, rekle bismo da je to nemoguće. Sve smo različitih dobnih skupina, čime dokazujemo da zajednički cilj ne ovisi o godinama, već načinu razmišljanja, entuzijazmu ispravnim stavovima. Bilo je dana koji su bili jako, jako teški i naporni, no sve mi vjerujemo da će se trud isplatiti, rekla je jedna od veslačica.

 

Kako je riječ o kulturno – sportskom događaju, domaćinima i organizatorima Maratona lađa je u interesu da ugoste što više ekipa izvan neretvanskog područja, no njihova pobjeda im nije priželjkivana, iako prema iskustvu Argonauta, a sada i Nereida, promociju lađe i maratona puno uspješnije odrade ekipe izvan područja Neretve. Prvenstveno iz razloga jer je lađa na kontinentu postala sve zanimljivija i atraktivnija.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *