19. travnja 2018

U vojarni Bilogora održan svečani ispraćaj 1. hrvatskog kontingenta na misiju u Republiku Poljsku

Na temelju Odluke Hrvatskog sabora o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u okviru ojačane prednje prisutnosti, te u okviru borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, kontingent od oko 90 pripadnika Hrvatske vojske ispraćen je u četvrtak, 12. listopada 2017.  iz  vojarne „Bilogora“ u Bjelovaru.

Svečanosti je osim domaćih predstavnika vojske prisustvovao izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH, načelnik Glavnog stožera OS RH i general zbora Mirko Šundov, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sa suradnicima, generali i admirali Oružanih snaga RH, vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers,  vojni izaslanik Republike Poljske brigadir Tomaš Gora, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara Valna Bastijančić Erjavec, te mnogi drugi gosti.

U vojarnu je došao i veliki broj roditelja i prijatelja koji su željeli biti uz svoje hrvatske vojnika koji odlaze na šesto-mjesečnu misiju u Poljsku.

Na svečanosti su vojnike pozdravili uvaženi gosti, a ministar Damir Krstičević rekao je kako ih pozdravlja u ime svih građana Republike Hrvatske.

– Posebno mi je drago što idete u Poljsku čiji je narod prijateljski Hrvatskom narodu. Drago mi je što ćemo u ovoj misiji biti u skupini s najboljima; SAD-om, prijateljima i saveznicima iz Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Poljske. Tijekom priprema za sudjelovanje u aktivnosti postigli ste vrhunske rezultate i dokazali da vi spadate u top kategoriju najboljih. Vaša uvježbanost, opremljenost i motiviranost je jamstvo da ćete ovu zadaću odraditi profesionalno i odgovorno kao i mnogo puta do sada.  Svjesni smo kako se sigurnost ne brani na granicama Hrvatske, već tamo gdje kriza nastaje. Ulaganje u sigurnost je ulaganje u stabilnost i prosperitet svih građana Republike Hrvatske. Kroz ovu aktivnost jačamo savezništvo, jačamo operabilnost naše pobjedničke Hrvatske vojske i pokazujemo solidarnost, ono po čemu smo mi Hrvati posebni, pokazujemo naše srce i našu spremnost za pomoć svima kojima je to potrebno. Neka vam sigurnost bude na prvom mjesto; briga za čovjeka, svoga kolegu trebala bi biti na vrhu prioriteta. Prenesite Poljskom narodu duh pobjedničke hrvatske vojske,  rekao je ministar Damir Krstičević zahvalivši se obiteljima na potpori bez koje vojnici ne bi bili spremni za odlazak u misiju.

U Poljsku je otišla oprema za komunikaciju, raketni lanseri, vozila, medicinski tim i sve što je nužno za funkcioniranje bitnice. Zadatci ove hrvatske postrojbe u Poljskoj biti će obuka i razmjena iskustava s prijateljskim narodom u Poljskoj i zemljama koji sudjeluju; SAD, UK i Rumunjske.

– Nikad ne zaboravljajući da smo pripadnici pobjedničke vojske. Ja sam veteran domovinskoga rata na što sam posebno ponosan, pred kraj svoje profesionalne vojničke karijere ovo će biti jedna kruna za moj profesionalni razvoj. Sva postupanja biti će sukladna zapovijedima i NATO procedurama. Odlazimo u misiju potpori miru, ovo su redovite zadaće u okviru borbene grupe s našim saveznicima. Kao takvi vojnici su pripremani, sve im je poznato i svatko zna svoju dužnost. Mi topnici imamo pušku kao sekundarnu. Supruga i ja smo od 1.srpnja, 1991. Zajedno bili u  Oružanim snagama RH. Dočasnica je i navikla ne pitati o poslu. Čekat će me ona i kćer studentica i mala pekinezerica, rekao bojnik Ivan Užarević zapovjednik kontingenta koji je u petak ujutro otputovao u Poljsku.

Svim nazočnima obratio se i načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov.

– Naši vojnici su spremni za izvršavanje svoje zadaće, oni su topnici i završili su sve obuke prije ovoga, a ovo je kruna njihovih obuka. U Poljskoj će biti prilika da pokažu spremnost, solidarnost i koheziju unutar NATO saveza, tako da vjerujem da će to biti najbolji način uvježbavanja naših časnika i dočasnika. Tehnika je već otišla, a rotacija je predviđena za 6 mjeseci i već smo krenuli s pripremama.

Svečanosti je nazočio i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs koji je rekao da mu je bila čast i zadovoljstvo nazočiti na svečanom ispraćaju naših hrvatskih vojnika.

– Svi koji su bili ovdje imaju zadaću prezentirati sve ono najbolje što nudi HV, koja je pobjednička u Domovinskom ratu. Nema sumnje da će oni to obaviti na visoko profesionalan način. Svima njima želim sretan povratak, a obiteljima zahvala što su ih poduprli. Inače, mene to podsjeća na druga vremena, vrijeme Domovinskog rata, kada smo u ovoj vojarni odlazili kao postrojbe na ratišta diljem Hrvatske. Tada nam se ovakva situacija, da mi pomažemo drugima, činila kao daleka budućnost koja je bila u pitanju hoće li se ostvariti. Ipak, danas smo ovdje i svjedočimo dokle smo došli što me čini ponosnim, jer se pokazuje da smo i danas jedan doprinos ukupnosti NATO saveza gdje smo pripadnici, rekao je župan Damir Bajs.

Devedeset pripadnika topničko-raketne pukovnije, od kojih je samo jedna žena, krenut će na misiju u Republiku Poljsku na šest mjeseci kao dio NATO misije. Za smještaj i hranu pobrinuli su se domaćini, a Republika Hrvatska u državnom proračunu predvidjela je i dnevnice u iznosu od 60 eura.

Nakon svečanosti, rodbina i prijatelji vojnika koji odlaze u misiju družili su se s njima u kantini vojarne Bilogora Bjelovar uz vojnički grah. Nakon šest mjeseci ovaj će kontingent biti zamijenjen novim.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *