22. svibnja 2018

U Trojstvenom Markovcu sve do 13. listopada održava se radionica “Prerada mlijeka”

Proizvodnja kvalitetnog sira nije lak posao. Osvjedočili su se tome i brojni mladi poljoprivrednici na radionici “Prerada mlijeka”, koju je u MO Trojstveni Markovac organizirala Savjetodavna služba.

Brojni su mljekari odustali od prodaje mlijeka i okrenuli se proizvodnji finalnih proizvoda. Sir je jedan od njih, no napraviti kvalitetan proizvod nije lako, čulo se na radionici “Prerada mlijeka” koju tijekom ovog tjedna u MO Trojstveni Markovac organizira Savjetodavna služba. Sirari s bjelovarskog područja tako u pet dana mogu naučiti teoretski dio proizvodnje, poput tehnologije i zakonodavstva koju proizvođači moraju ispoštovati. Tu je i onaj praktični dio, u kojem se uči raditi sireve koji se inače ne proizvode, naprimjer mozzarellu.

Radionice poput ovih bitne su proizvođačima, čak i onima s velikim iskustvom, rekla nam je Ankica Kraljić iz Ciglene: “Da se bolje educiram i usavršim, naučila sam dosta, ali to ne znači da neću još više, jer svako znanje dobro dođe”.

Bitno je proizvođače poticati na sudjelovanje u ovakvim radionicama, rekla nam je Darija Marković iz Savjetodavne službe: “Sirarstvo je u cijeloj Hrvatskoj prije desetak godina krenulo jako naprijed. U nekim dijelovima, gdje imaju dobro tržište nastavili su s proizvodnjom i prodajom, no u ovom dijelu istočno od Zagreba nema dovoljno tržišta. Tržište je jedino Zagreb, a mnogi ne uspjevaju odlaziti tamo jer nemaju dovoljno ljudi.

Radionica “Prerada mlijeka” održava se u prostoru MO Trojstveni Markovac do 13. listopada, a do kraja mjeseca poljoprivrednici će moći sudjelovati na još nekoliko sličnih tečajeva i predavanja.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *