21. veljače 2018

U svrhu realizacije zajedničkih i pojedinačnih projekata, četiri župana održala ključan sastanak

Nakon održanog sastanka u Međimurskoj županiji na kojem su se sastali bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs, međimurski župan Matija Posavac, varaždinski župan Radimir Čačić i koprivničko – križevački župan Darko Koren, izvijestili su javnost o svim temama i zaključcima sastanka. Naime, četiri hrvatska župana sastala su se s ciljem definiranja daljnje suradnje na ključnim projektima svojih županija, ali i međusobne suradnje i potpore u realizaciji istih.

 

– Održali smo sastanak kako bismo ustanovili modele suradnje između Županija, na provođenju projekata, kako zajedničkih, tako i pojedinačnih. Takav model ima Slavonija gdje se pet slavonskih župana redovito sastaju, ali i model koji ima Jadran, gdje također župani imaju odgovarajući vid suradnje. Stoga želimo da i ovaj dio Hrvatske, kroz potpis Sporazuma o suradnji napravi zajednički nastup prema van. Mi očekujemo da sve navedene županije, plus Krapinsko – zagorska, dođu do suradnje na institucionalnoj razini, na način da održimo sastanak svakih mjesec, mjesec i pol dana. Cilj je zauzeti jedan zajednički stav prema Vladi RH oko niza tema i projekata koji su važni za središnji i sjeverni dio Hrvatske. Kolege i ja, neovisno o političkim razlikama u tom smjeru jednako mislimo. Prioritet nam je zaštita interesa građana ovog dijela Hrvatske. Zaključili smo da ćemo zauzeti isti stav i kada je riječ o nadolazećem sastanku s premijerom Plenkovićem u Požegi. Zatražit ćemo da i ovaj dio Hrvatske dobije svoj „Projekt Vlade“ kao što ima i provodi Slavonija u vrijednosti dvije i pol milijarde eura. Koliko bi on bio vrijedan ovisi o odluci Vlade. Ukoliko se takav projekt oformi, on bi omogućio da se sredstva iz fondova EU troše u našem kraju. U tom slučaju Županija se ne bi trebala prijavljivati na natječaje, već bi sve išlo bržim putem, u dogovoru sa državnim ustanovama, ministarstvima ili onima koji raspolažu sredstvima, pojasnio je župan Damir Bajs.

Radi se o zahtjevu kojega će župani ovog dijela Hrvatske postaviti premijeru. Župan ističe kako nitko ne očekuje iznos od dvije i pol milijarde eura, ali se očekuju sredstva u visini potreba županija. Svaka županija treba i mora biti dobar partner Vladi Republike Hrvatske, u cilju što boljih projekata, dogovora i ostvarivanja rezultata.

– Kada niz županija postavi iste zahtjeve i zajedničkim snaga nastupi, onda se mnoge stvari mogu poduprijeti na jedan drugačiji način. To je ono što želimo i što je pred nama. Tijekom sastanka govorilo se i o pojedinačnim projektima županija. Što se tiče zajedničkih ideja, tri od pet županija već imaju praktički gotove projekte Javno privatnog partnerstva u školstvu. Stoga želimo da nam Vlada odgovori hoće li se ići na taj način u izgradnju škola ili postoji neki drugi model u kojem bi nam država mogla pomoći. Nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji županija, oformit ćemo koordinaciju i zatim uz redovite zajedničke sastanke nastaviti formulirati dio politike, kada se radi o središtu i sjeveru Hrvatske, rekao je Bajs.

Tijekom konferencije, župan se na pitanje novinara dotaknuo i teme odlagališta otpada Doline. Naglasio je kako je jedna od ključnih tema na zajedničkom sastanku župana bila i Vladina promjena oko CGO-a u Hrvatskoj, pa i brisanja CGO-a Doline iz plana Vlade. Međutim, ovog trenutka BBŽ želi imati samostalni Centar za gospodarenje otpadom, zajedno sa Virovitičko – podravskom županijom. Četiri županije koje se nalaze u projektu CGO-a koji  bi se trebao odvijati u Koprivničko – križevačkoj županiji su stava da ne žele proširenje. Prema tome, u ovom dijelu županije imaju potpuno zajednički stav. 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *