22. siječnja 2018

U suradnji s Udrugom Impress, Grad Bjelovar najavio otvaranje Infocentra za mlade u Bjelovaru

Dvije udruge, Društvo multiple skleroze BBŽ i daruvarska Udruga Impress u petak su u maloj vijećnici Grada Bjelovara predstavile projekte koji su realizirani u partnerstvu s Gradom Bjelovarom.

Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik rekao je da će se ovakve konferencije o dobivenim sredstvima  održavati češće.

– Udruga Impress je inače udruga iz Daruvara koja je zajedno s Gradom Bjelovarom prijavila  projekt  ”Info centru mogućnosti”  na Javni poziv koji je bio usmjeren prema mladima. Taj poziv je objavilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te je putem tog javnog poziva odobreno je 94 tisuće kuna. Cilj je omogućiti besplatni i objektivan sustav informiranja za mlade na području Grada Bjelovara. Info centar bi pružao informacije o mogućnostima na području grada, ali i Europske unije kao što je razmjena mladih, Erasmus program i drugo. Za informiranje bi bili zaduženi Bjelovarčani koji su prošli edukaciju u sklopu Udruge Impress. Grad Bjelovar je partner u projektu koji će osigurati prostor za Info točku, te pružanje podrške Udruzi mladih. Udruga Impress je jedini euro desk, multiplikator u široj regiji, te registrirana europska volonterska služba, rekao je gradonačelnik i nastavio o projektu Društva multiple skleroze BBŽ .

–  Društvo je na natječaju dobilo preko 144 tisuće kuna iz Nacionalne zaklade za institucionalnu podršku, u čemu im je u prijavi na natječaj pomogao Grad Bjelovar.

Gradonačelnik je također najavio da će Udruga Impress otvoriti podružnicu i u Bjelovaru. 

– Nažalost mi se ne možemo pohvaliti da imamo neke udruge mladih, i evo jedino je ova udruga koja je voljna sudjelovati i koja je dovoljno kapacitirana za povlačenje sredstava. Osnivanjem Udruge Impress u Bjelovaru, cilj nam je imati jednu kvalitetnu udrugu koja će i nama biti partner u pisanju projekata kako bismo što više sredstava povukli iz EU fondova, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak i pozvao mlade da se uključe u Udrugu Impress koja već ima rejting u povlačenju sredstava iz Europske unije.

U ime Udruge Impress govorio je Dubravko Šopar koji je rekao da je cilj udruge da se što više mladih vrati u svoje krajeve.

– Infocentar djeluje već treću godinu zaredom u Daruvaru i cilj nam je osnažiti info-točke, odnosno osnovati Infocentar u svim gradovima naše županije. Infocentar je vrlo bitna lokacija, gdje mladi mogu doći i dobiti sve informacije koje su im potrebne. Stoga pozivam sve mlade koje zanima mobilnost, Erasmus da nam se jave, kao i škole i institucije koje zanima naša pomoć u pisanju projekata, rekao je Dubravko Šopar i zahvalio se Gradu Bjelovaru na suradnji koja je sada na još većem nivou.

–  Ove godine smo uspjeli ostvariti info-točku u Gradu Bjelovaru koja će uskoro početi s radom. Čim počnemo raditi, pozvat ćemo mlade da dođu na jedan informativni  razgovor, a nakon toga ćemo obići škole i prezentirati što Info centar može ponuditi mladima. Važno je osnažiti mlade kako bi bili voljni sudjelovati u Civilnom društvu, i to je ono na čemu ćemo raditi u suradnji s Gradom Bjelovarom, rekao je Šopar i dodao da je Civilno društvo jedan izuzetan alat koji može pomoći mladima u ostvarivanju svojih potencijala.

Andrea Posarić iz gradskog tima za projekte govorila je o partnerstvu grada i Udruge Impress.

–  Grad Bjelovar je u partnerstvu s Udrugom Impress, te Udrugom studenata BBŽ i V. osnovnom školom Bjelovar prijavio projekt vrijednosti oko 700.000,00 kuna na natječaj ”Program podrške usmjeren mladima” koji se financira iz EU. Sadržaj tog projekta je vezan uz projekt Udruge Impress kao podrška mladima u lokalnoj zajednici. Projektom je predviđeno osposobljavanje mladih za izradu mobilnih aplikacija, kao neki potencijal njihovog razvoja. Također, projekt je usmjeren i prema aktivnostima kao što je podrška u kreiranju slobodnog vremena, ali i podizanje konkurentnosti na tržištu rada. Projekt je u fazi evaluacije, rekla je Andrea Posarić.

U ime Društva multiple skleroze, Bojan Blažević je rekao da se dugo apliciralo na natječaje, ali tek ove godine je Društvo multipla skleroze zatražilo pomoć Grada Bjelovara.

– Hvala Gradu Bjelovaru što nam je dao stručnu osobu, gospođu Andreu Posarić koja nam je puno pomogla i što je rezultiralo potpisivanjem ugovora i uskoro krećemo s provedbom programa, rekao je Bojan Blažević.

Više o samom programu rekla je voditeljica Milijana Martinović.

– Ovim natječajem našoj je Udruzi dodijeljeno 144.486,00 godišnje u razdoblju od tri godine. Ovaj projekt omogućava našoj udruzi stabilizaciju, omogućava  zadržavanje zaposlenih u udruzi, omogućava daljnju provedbu naših programa i projekata, te pružanje usluga ciljanim skupinama što su u ovom slučaju 73 osobe oboljele od multiple skleroze na području cijele županije. Za ova sredstva natjecale su se sve udruge u RH, a  odobreno je za samo 30 udruga, a naša je jedina na području BBŽ. Zahvaljujući tim sredstvima  financirat ćemo sljedeće tri godine naš pogon u kojem rade dvije osobe, te sve naše aktivnosti, rekla je Milijana Martinović.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *