24. svibnja 2018

U sklopu Bjelovarskog kulturnog ljeta nastupili Tomislav Goluban, Cedric Hanriot duo i Lidija Bajuk

Od samog početka obilježavanja, pa do zadnjih događaja Bjelovarsko kulturno ljeto ove godine nudi zaista raznolik i kvalitetan program. Prošlog tjedna u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar nastupio je poznati glazbenik i česti bjelovarski gost Tomislav Goluban sa svojim triom dok su u Atriju Gradskoga muzeja svirali Cedric Hanriot duo iz Pariza i Lidija Bajuk. Svi izvođači su sa svojim programima oduševili posjetitelje.

Tomislav Goluban inače je iz Zaboka. On je blues glazbenik, pjevač, skladatelj i svirač usne harmonike, jedinstven u svojem glazbenom izričaju u kojem na zanimljiv način spaja blues s hrvatskom tradicionalnom glazbom. Strast prema onome što radi, smisao za humor i privlačan nastup, Golubanovi su aduti koji publiku ne mogu ostaviti ravnodušnom. Glazbenik je koji publici uvijek želi priuštiti originalnu i nesvakidašnju priredbu, uvlači ju u vlastiti glazbeni svijet u kojem se ljudi osjećaju kao kod kuće. Usnu harmoniku je počeo svirati 1997., inspiriran starim majstorima bluesa. Sonny Terry, Slim Harpo, Paul Butterfield, Gary Primich, Kim Wilson i Joe Filisko samo je dio glazbenika kojima se divi i danas. U solo i duo varijanti ili uz prateći sastav nastupao je u Americi u Memphisu i u Europi u 18 različitih zemalja. Neke od njih su Norveška, Švedska, Francuska.

Lidija Bajuk s obitelji živi u Zagrebu. Članica je Društva hrvatskih književnika, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva skladatelja i Matice hrvatske. Diplomirana je učiteljica i knjižničarka te etnologinja i antropologinja. Doktorandica je poslijediplomskog studija hrvatske kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi kao asistentica u Institutu za etnologiju i folkloristiku. Za svoj književni i glazbeni rad primila je više državnih i međunarodnih nagrada. Povremeno predaje o mitskim simbolima u hrvatskoj usmenoj književnosti, a od 2000. voditeljica je edukativnih radionica Istočno od Sunca i zapadno od Mjeseca za djecu, Jako veseli bend za tinejdžere i Zlatna grana za odrasle. Sklada i pjeva za film i kazalište, surađuje s vrhunskim glazbenicima, s ekološkim i humanitarnim udrugama, s kulturnim i obrazovnim institucijama. U Bjelovaru je održala glazbeno – poetsku večer „Pjesme u sandalama“.

Možda i najatraktivniji bio je Cedric Hanriot duo koji je po prvi puta nastupio u Bjelovaru. Riječ je o francuskom pijanistu, skladatelju i glazbenom producentu. Više od 15 godina surađuje s velikim svjetskim jazz imenima, a dobitnik je i nekoliko nagrada i potpora za svoje projekte. Neki od njegovih suradnika su Herbie Hancock, Donny McCaslin i Terri Lyne.

Gosti su tako proteklog petka i nedjelje, te jučer navečer zaista mogli uživati u ovom glazbenom programu, koji će, nadaju se posjetitelji do 2. rujna, do kada manifestacija traje, dogoditi još koji put.

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *