24. svibnja 2018

U subotu, 30. rujna počinje 12. DOKUart festival

U subotu, 30. rujna počinje još jedno izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma, domaćoj publici poznatijeg kao DOKUart. Kroz tjedan dana festivala, na dvanaestom po redu DOKUartu bit će prikazano sedam domaćih i stranih filmova prema izboru festivalske selektorice, Bjelovarčanke Rade Šešić koja živi i radi u Nizozemskoj. Detaljan program ovog velikog filmskog događaja predstavili su predsjednik Udruge za promicanje kulture DOKUart Denis Hladiš sa suradnicima i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Festival će trajati do 6. listopada u gradskom Kulturnom i multimedijskom centru, a glavni pokrovitelj je Grad Bjelovar.

– Ovogodišnji festival donosi tri hrvatske premijere, a otvorit će ga upravo jedan od njih, nizozemski film „Djeca gospođice Kije“. Redatelji tog filma bit će i gosti našeg festivala. Također, premijerno će biti prikazani i filmovi „Biti učitelj“, mladog njemačkog redatelja Jacoba Schmita, te „Korida“ Siniše Vidovića, čije prikazivanje podupire Gothe Institut i Austrijski kulturni forum. Posebno se zahvaljujem DOKUartovcima, Denisu Hladišu, Marijani Kranjec i ostalima koji su omogućili da se DOKUart održava svih ovih 12 godina do sada. Razmatramo mogućnost proširenja festivala, što naravno ovisi o financijskim mogućnostima, no dati ćemo si truda. Sastavni dio svakog festivala je i Mali DOKUart, koji već deset godina nagrađuje dokumentarne filmove naših osnovnoškolaca, što mi je jako drago. Kod školaraca je potrebno razvijati svijest o filmu, kao i bjelovarsku kulturu. Vjerujem da među njima ima budućih kreativnih umjetnika, koji će jednog dana pronositi ime Bjelovara, van granica grada, ali i zemlje. I u ovogodišnjem programu mjesto su našle DOKUart radionice za osnovnoškolce s uglednim predavačima, predavanja dokumentarista, projekcije za osnovnoškolce i srednjoškolce, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

Ove godine se na rasporedu nalazi film koji je bio nominiran za Oscara 2016. godine, kao i film koji je pobijedio u Berlinu na festivalu „Berlinale“. Od gostujućih autora, u Bjelovar će svratiti domaći redatelj, Bjelovarčanin Đuro Gavran, čije je radove bjelovarska publika već imala prilike vidjeti u nekoliko navrata, a tu su i svi gostujući autori koji u Bjelovar dolaze s hrvatskim premijerama.

– Redatelj filma „Biti učitelj“ imati će u Gimnaziji Bjelovar predavanje za učenika, a film će svi srednjoškolci moći pogledati u posebnim terminima. Osim projekcija za srednje škole, imamo i projekcije za osnovne škole. Mali DOKUart završava kad i „veliki“, proglašenjem pobjednika, uručivanjem nagrada i prikazivanjem radioničkog filma kojeg će djeca uz stručno vodstvo Damira Čućića i Borisa Poljaka sami kreirati. Cilj je da djeca uče od djece, uz malu pomoć i vodstvo stručnjaka. Uz glavni program tu nam je i naš DOKUbus koji će i ove godine biti na Korzu, pretvoren u malo intimno kino. U busu će građani moći besplatno pogledati filmove s prijašnjih festivala, DOKUradionica, Malog DOKUarta. Kao i svake godine, i ove odlazimo na selo. Ovog puta idemo u Veliki Grđevac 7. listopada sa filmom „Korida“. Također, gostujemo i u Zagrebu, već tradicionalno u Hrvatskom filmskom savezu, Kinu Tuškanac. Družit ćemo se i nakon filmova, odnosno projekcija. Jedan od ciljeva festivala je upravo taj, da publika bude što bliže samim autorima, kao i oni publici. Ulaznice u prodaju puštamo 29. rujna u 10,00 sati u Kulturnom i multimedijskom centru. Cijene su kao i prošle godine, 20 kuna za pojedinačnu ulaznicu, 140 kuna za paket karata, uz koji se na poklon dobije i majica DOKUarta. Sve projekcije počinju u 19,30 sati.

Iako ekipa DOKUarta jednako cijeni sve posjetitelje, veliku važnost pridaje osnovnoškolcima i srednjoškolcima, kako bi mladi naraštaji upravo kroz film upoznali razne aspekte života, shvatili ljepotu samog dokumentarnog filma te ga cijenili i poštovali.

– Projekcije za učenike su besplatne, jer nam je stalo odgojiti publiku koja će voljeti film i koja će uz njega odrastati. Zato je važno da školarcima omogućimo da prve filmove gledaju besplatno, a kasnije će rado dati novac, kada prvo shvate kolika je to vrijednost. Za DOKUart se uvijek veže Dan učitelja, pa eto ove godine imamo dvije zanimljive priče koje se nadovezuju upravo na taj dan. Ne možemo nikako pobjeći od stvarnosti i pitanja migranata. Tri filmske priče iz programa vežu se upravo na tu temu. Imat ćemo i jednog iznimnog gosta koji će govoriti o pitanju Koreje, situacije koja tamo vlada, kako se tamo odgajaju novi naraštaji i slično, rekla je dopredsjednica Udruge DOKUart Marijana Kranjec.

Zamjenica gradonačelnika, Valna Bastijančić Erjavec naglasila je kako je DOKUart zaista umjetnost kada je u pitanju dokumentarni film. Prvenstveno kroz projekcije različitih filmova, gostovanje uvaženih autora, predavanja, edukacije mladih.

Ove je godine Mali DOKUart u sklopu Dječjeg tjedna. Imamo dakle još jedno bogatstvo gdje različite udruge mogu zajedno surađivati i određeni program obogatiti. Od ravnatelja i učitelja osnovnih škola već imam podatak da će posjećenost biti velika. Neki su čak išli u rezervaciju termina, što je jako pohvalno za sve, rekla je zamjenica.

Sve informacije o filmovima možete pronaći na web stranici DOKUarta.

 

 

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *