21. ožujka 2018

U Grubišnom Polju održana konferencija koalicije stranaka na temu Izbora za vijeća MO i grubog kršenja izbornih pravila od strane HDZ-a

 

U srijedu, 7. ožujka u Hotelu Bilogora u Grubišnom Polju održana je tiskovna konferencija koalicije stranaka Damir Bajs nezavisna lista, SDP, HNS, HSS braće Radić, BUZ na temu Izbora za vijeća Mjesnih odbora na području Grada Grubišno Polje i grubog kršenja izbornih pravila od strane Hrvatske demokratske zajednice.

Koalicija navedenih stranaka ističe: U dva mjesna odbora Treglava i Donja Rašenica, a ima indicija da se je to dogodilo i u Velikoj Barni, dio članova HDZ-a obilazili su i manipulirali sa mještanima tih naselja da potpišu peticiju za obnovu poljskih putova i neka daju OIB-e, te su ih na taj način na prijevaru stavili na kandidacijske liste HDZ-a za izbore za vijeća mjesnih odbora.

To se dogodilo pod pokroviteljstvom pojedinih članova Izbornog povjerenstva za mjesne odbore Grada Grubišno Polje koji su takve izjave ovjeravali jer je Odlukom o izborima za vijeća mjesnih odbora kao i Zakonom o lokalnim izborima propisano da se kandidature moraju osobno ovjeriti pred nadležnim izbornim povjerenstvom ili pred javnim bilježnikom.

Po potpisanoj izjavi od strane jedne takve osobe koja je inače član SDP-a a našla se je na taj način na kandidacijskoj listi HDZ-a uslijedio je prigovor SDP-a Izbornom povjerenstvu te je tek tada HDZ povukao kandidature u ta dva mjesna odbora, što nedvojbeno dokazuje njihovu krivnju“, stoji u dopisu kojeg u ime koalicije stranaka potpisuje Dalibor Jurina.

– Smatramo da je došlo do kršenja izbornog procesa od strane HDZ-a i za to imamo nepobitne dokaze. U mjestu Treglavi, član SDP-a Miro Fijala obmanut je na način da su mu došli članovi HDZ-a i rekli neka potpiše peticiju za popravak poljskih puteva i neka da svoj OIB. Misleći da čini dobro djelo, on je to i učinio. S obzirom da je ugledni poljoprivrednik u selu, mi smo ga kontaktirali da bude na našoj listi. Rekao je da iako što je član SDP-a, nema se namjeru uključivati u takve aktivnosti. I onda mu se desi to, da na prijevaru završi na listi Hrvatske demokratske zajednice. Mi smo kao koalicija podnijeli prigovor Gradskom izbornom povjerenstvu i dobivamo na uvid njegovu ovjerenu izjavu koju je ovjerio Boris Posavec, inače djelatnik Gradske uprave i član Gradskog izbornog povjerenstva. Imamo još nekoliko takvih situacija, u drugim mjestima. Od Gradskog izbornog povjerenstva dobili smo odgovor da je u međuvremenu HDZ odustala od kandidature u ta vijeća mjesnih odbora, upravo u onima za koje imamo nepobitne dokaze. Izborno povjerenstvo na temelju toga odbacuje naš, odnosno prigovor SDP-a. Postavlja se zapravo pitanje kakav je ovo pokušaj izborne prijevare? Ovo je jedno ozbiljno upozorenje i poruka da se ovakve stvari nikako ne bi smjele događati tijekom izbora. Tu se poteže pitanje odgovornosti HDZ-a, ali i pojedinih članova Gradskog izbornog povjerenstva. Mi zato u ove izbore ulazimo, kako bismo sportskim rječnikom rekli sa 2:0 prednosti, jer smo s ovom situacijom već u dva vijeća izbore dobili, iznio je na konferenciji Dalibor Jurina.

 

___________________________________________________________________

Iz ovoga je vidljiva samo jedna jedina stvar, a to je da u HDZ-u očito vlada rasulo i panika. Tako se ponašati i raditi velike greške, dovodeći ljude u loš položaj, je neprihvatljiva. Ovime je teško povrijeđen izborni proces i zakon. Mi smo primjerice imali drugi problem, a to je da neke kvalitetne ljude koji su se željeli kandidirati nismo mogli primiti jer više nije bilo mjesta na listama. Vjerujem da će se na izborima 11. ožujka pokazati da HDZ u Grubišnom Polju više od 20 godina ne radi dobro, kao ni mjesnim odborima, ni gradu u cjelini. Prema svim gospodarskim pokazateljima, Grubišno Polje je zadnji grad u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji po gospodarskoj aktivnosti. Na začelju smo i samom dnu, rekao je Sebastijan Svat.

 

Vezano za ovu konferenciju stiglo je PRIOPĆENJE HDZ-a.

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *