21. ožujka 2018

U Bjelovaru se četvrti put po redu održava “Tjedan oftamologije”, organizatori priređuju bogat i nadasve koristan program

 

Odjel za otorinolaringologiju i oftalmologiju Opće bolnice i ove godine, odnosno po četvrti put organizira „Tjedan oftalmologije“ koji će se u Bjelovaru održati od 11. do 17. ožujka. Tom prigodom župan Damir Bajs sa suradnicima primio je organizatore „Tjedna oftalmologije“. Kod župana su tako bili ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch i odgovorna osoba za oftalmologiju, dr. med. Davor Malčić i dr. med. Kristina Košćak Čale. Tjedan oftalmologije se organizira ispred „Hrvatskog oftalmološkog društva – sekcije za glaukom“, a cilj događaja je mjerenje očnog tlaka za građanstvo, kao i edukacija o bolesti i započinjanu pravovremene terapije. Građani Bjelovara će tako tijekom Tjedna oftalmologije moći besplatno izmjeriti očni tlak, a biti će održana i stručna predavanja za građane na temu glaukoma. U kulturno – edukativnom programu nastupiti će članovi Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“ i članovi pjevačkih zborova. Biti će održana i prvenstvena nogometna utakmica. Tjedan oftalmologije ima i humanitarni karakter, pa će kompletan prikupljen novčani iznos biti namijenjen za opremanje oftalmološke djelatnosti i kupnju prijekopotrebnog YAG lasera.

– Naš odjel oftalmologije napravit će i prezentirati sve ono što je vezano uz očuvanje vida i pravovremene aktivnosti. Posebno bih pohvalio ove aktivnosti jer traju cijeli tjedan, a naši oftalmolozi dali su si puno truda kako bi naše građane upoznali sa svime što je potrebno. Tako ćemo svjedočiti nizu aktivnosti, jer moramo dati posebnu pozornost vidu. Apsolutna pohvala ide trudu naših oftalmologa i Opće bolnice Bjelovar, jer su uz redoviti posao, našli vremena i za ovakvu aktivnost, pohvalio je svaki segment ovog događaja župan Damir Bajs.

– Čestitam odjelu oftalmologije, odjelu kojeg krasi sjajna povijest i visoka razina stručnosti liječnika i ostalog medicinskog osoblja. Mi smo investirali u modernu oftalmološku opremu koja je potrebna našim korisnicima. Ove godine planiramo nabaviti spomenuti YAG laser kako bi zaokružili kompletnu opremu za prednji segment oka. Time bi naš odjel bio u rangu klinike. Pozivamo sve stanovnike naše županije da i dalje budu s nama, da zajedno gradimo i kreiramo Opću bolnicu Bjelovar, bolnicu koja nam je svima potrebna. Hvala osnivaču na podršci, a odjelu na trudu i zalaganju, izjavio je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar, dr. Allouch.

O programu u sklopu Tjedna oftalmologije govorio je Davor Malčić, koji je najavio bogat, ali i edukativan program.

– Mi smo Tjedan oftalmologije povezali s koristi s odjelom za bolnicu, a spajamo to i s nabavkom novih uređaja. Ove godine želimo nabaviti YAG laser. On služi za terapiju prednjeg segmenta oka i rješava probleme vezane uz glaukom. Primjenom lasera izbjegavamo operacije, tako da je taj uređaj veoma koristan i praktičan. Kroz “Tjedan oftalmologije” dominira besplatno mjerenje očnog tlaka, odnosno mjerenje bez uputnice, koje će se odvijati u ponedjeljak i utorak od 12,00 do 14,00 sati, rekao je dr. Malčić te pozvao građane da se odazovu na sve aktivnosti koje se pripremaju. Kao najzanimljivije Malčić je izdvojio predstavu „Pero Budak Klupko“ Kazališta slijepih i slabovidnih osoba koja će se održati u četvrtak, 15. ožujka, u 19,00 sati u Domu kulture, ali i nastup HORKUD-a Golub te koncert “Trio Osor”.

Kako je glaukom bolest koja ima oskudne simptome te se najčešće otkrije tek kada dođe do oštećenja vida, potvrdila je i Kristina Košćak Čale, koja je ovom prilikom naglasila u kojoj je mjeri ova akcija bitna.

– “Tjedan oftalmologije” obilježava se u povodu obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma koji se održava na inicijativu Svjetske glaukomske organizacije i Svjetske organizacije pacijenata oboljelih od glaukoma, s ciljem da se što više podigne svijest ljudi o toj bolesti. Ove godine se obilježava deset godina javnozdravstvenih akcija borbe protiv glaukoma diljem svijeta. Pacijenti često ni ne znaju da imaju glaukom, jer je to bolest bez simptoma, a pravovremenim otkrivanjem bolesti šteta se može spriječiti, jer posljedica je sljepoća. Kroz ove tri godine, izmjeren je očni tlak kod 15 tisuća građana, a povišeni očni tlak izmjeren je u 7,7 posto građana, što nam pokazuje na važnost i učinkovitost ove kampanje u Hrvatskoj. Glaukom je bolest o kojoj građani ne znaju još dovoljno i kod 50 posto bolesnika glaukom nije ni dijagnosticiran. Bolest je oskudnih simptoma i ostaje neprepoznat sve do trenutka dok oštećenje vida postane nepovratno. Mi smo se uključili u Svjetski tjedan glaukoma i to smo proširili na “Tjedan oftalmologije” kako bi naši građani saznali više i o samom odjelu, ali i glaukomu. Zato pozivamo sve građane da se odazovu ovim akcijama, poručila je Košćak.

 

TJEDAN OFTAMOLOGIJE

 

PROGRAM

Ponedjeljak 12. ožujka

12,00 – 14,00 besplatno mjerenje očnog tlaka građanima ( OFTAMOLOŠKA AMBULANTA OB BJELOVAR )

Utorak, 13. ožujka

12,00 – 14,00 besplatno mjerenje očnog tlaka građanima ( OFTAMOLOŠKA AMBULANTA OB BJELOVAR )

19,30 koncert sastava Trio Osor ( DOM KULTURE BJELOVAR )

Srijeda, 14. ožujka

16,30 Stručno predavanje za građane na temu glaukoma, nastup Dječjeg pjevačkog zbora Gradskog vrtića Bjelovar, nastup zbora Bjelovarski Slavuji  ( DOM KULTURE BJELOVAR )

Četvrtak, 15. ožujka

19,00 sati Kazalište slijepih i slabovidnih “Novi život”, Pero Budak: Klupko ( DOM KULTURE BJELOVAR )

Petak, 16. ožujka

19,00 sati nastup HORKUD-a Golub ( DOM KULTURE BJELOVAR )

Subota, 24. ožujka

15,30 sati Prvenstvena nogometna utakmica NK Bjelovar – BSK Bijelo Brdo ( prihod od prodaje ulaznica ide za kupnju YAG lasera )

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *