24. svibnja 2018

U Bjelovaru prikazana projekcija filma “Bitka za Vukovar” čime je započelo obilježavanje Dana grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja

Obilježavanje Dana grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja započelo je sinoć u bjelovarskom Domu kulture s glazbeno-scenskim spektaklom “Bitka za Vukovar”. Riječ je o projekciji filma i scenskom prikazu o najtežim danima u gradu Vukovaru koji je do sada  izveden u 121 gradu u Hrvatskoj i svijetu, a pogledalo  ga je više od 50.000 gledatelja.

Tako je bilo i sinoć u Bjelovaru u prepunom Domu kulture, gdje su uz Bjelovarčane i Bjelovarčanke, ovu edukativnu predstavu pogledali gosti iz Pule, Kutine, te učenici bjelovarske I. osnovne škole te Ekonomske i birotehničke škole u Bjelovaru.

Glazbeno scenski spektakl “BITKA ZA VUKOVAR – KAKO SMO BRANILI GRAD I HRVATSKU“, prva je hrvatska, braniteljska i edukativna predstava koju su režirali hrvatski branitelji, a koja na realističan način prikazuje herojsku obranu grada Vukovara u kojoj se samo 1083 golorukih hrvatskih branitelja suprotstavilo neprijateljskoj vojnoj sili koja je brojala od 60 do 80 tisuća vojnika.

Projekcija filma “Bitka za Vukovar” dočarala je gledateljima stvarni dojam Domovinskog rata i obrane Vukovara uz specijalne efekte. Osim filma,  gledatelji su mogli pogledati i izložbu ratnih fotografija s prve linije obrane Vukovara – Sajmišta.

Pokrovitelj ovog edukativnog filma je Grad Bjelovar, a organizator HVIDR-a Bjelovar i predsjednik Željko Dragašević.

U spektaklu su nastupili članovi KUD-a Bjelovar, djeca i odrasli.

Nakon prikazivanja filma, gledateljima se obratio Damir Markuš, zamjenik gradonačelnika Grada Kutine, branitelj Vukovara, pripadnik HOS-a i autor knjige “58” HOS u obrani Vukovara i Bogdanovca.

Markuš je pozdravio sve, a posebno hrvatske branitelje, a među njima je izdvojio i  bjelovarskog branitelja koji je sudjelovao u obrani Vukovara, Alena Buhina, kojem je na kraju uručena i zahvalnica gradonačelnika Vukovara Ivana Penave. Također je govorio o knjizi koja ne svjedoči samo osobno, memoarski, već i analizama drugih autora Dedakovića, Runtića i Glavaševića. Rekao je tako da je položaj HOS-a za 58 odvažnih branitelja bio na Sajmištu, po mnogima najtežoj hrvatskoj bojišnici.

– Osjetio sam dužnost staviti te događaje na papir jer ono što se nije zapisalo nije se ni dogodilo. Pozvao je sve branitelje da zapišu svoja sjećanja, ma koliko to bilo teško. Poručio je da zatome sve međusobne zamjerke i prihvate jedinstvo u kojemu su bili i 1991. godine, te pozvao sve da cijene hrvatske branitelje.

Osim Damira Markuša, autor i voditelj glazbeno scenskog spektakla je i Damir Plavšić, branitelj Vukovara  i autor knjige „Ne plači moj anđele“.

O filmu i najtežim danima u Vukovaru, Damir Plavšić je rekao:
– Draga djeco to smo napravili samo za vas. Nažalost, naša djeca i mladi vrlo malo poznaju hrvatsku povijest i malo znaju o Domovinskom ratu. Zato smo Damir i ja odlučili da idemo koliko nam zdravlje da i koliko budemo imali snage da obilazimo općine, gradove u Hrvatskoj i svijetu kako bi našoj mladosti ispričali priču o gradu Vukovaru, o gradu kakav je bio prije rata i što je uništilo razigranost, bezbrižnost i dječju nevinost.

Damiru Markušu i Damiru Plavšiću zahvalio se bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Osim zahvale, gradonačelnik se obratio Bjelovarčanima, Bjelovarčankama, hrvatskim braniteljima, roditeljima i djeci poginulih.

– Teško je bilo što reći nakon ovih potresnih svjedočanstava. Drago mi je što je ovaj film došao u naš grad uoči obilježavanja Dana bjelovarskih branitelja i Dana grada Bjelovara koji je isto tako obranjen u krvi. Slušajući vaše riječi, drago mi je što smo ove godine odlučili da naš Dan bjelovarskih branitelja i Dan grada počnemo upravo s ovom predstavom i što ćemo sam Dan obilježavanja započeti Mimohodom pobjednika koji će biti u jutarnjim satima kako su to branitelji htjeli. Ova svjedočanstva ganula su i mene, jer prvi put iskreno čujem ono što se događalo tada, kada sam i sam bio dijete, a sigurno i mnogi drugi ovdje u publici. Sjećam se 29.9., kada se grad Bjelovar branio i sjećam se svih onih žrtava koje su bile, a tek kasnije sam shvatio što se sve dogodilo. Stoga vam posebno zahvaljujem što ste prezentirali ova svjedočanstva i želim vam puno uspjeha u projekciji filma i prezentiranju vaših knjiga, da i drugi ljudi vide ono što smo mi danas vidjeli i osjetili, poručio je Dario Hrebak, gradonačelnik grada Bjelovara.

Ovo je jedna lijepa slika druženja u Bjelovaru koja je na kraju ovjekovječena himnom „Lijepa naša“, pjesmom od Thompsona “Lijepa li si”, i zajedničkom fotografijom s hrvatskim braniteljima.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *