21. ožujka 2018

U Bjelovaru PODRAVKA predstavila petogodišnju strategiju nabave sirovina i najavila suradnju s braniteljskim zadrugama

Program braniteljskih zadruga i Zakon o pravima hrvatskih branitelja predstavljeni su 25. siječnja u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar. Događaj je održan u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata te Grada Bjelovara.

Pred prepunom kinodvoranom KMC-a Bjelovar, nazočnima su se obratili gradonačelnik Dario Hrebak i pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara.

Gradonačelnik Hrebak istaknuo je odličnu suradnju s Ministarstvom branitelja otkad je Dinko Tandara na mjestu pomoćnika.

– U ovoj godini ćemo ostvariti jako puno projekata upravo zbog dobre komunikacije. Ovo je hvale vrijedna inicijativa predstavljanja Zakona, ali i povezivanja domaći OPG-ova u zadruge, među kojima ima jako puno branitelja. Programom bjelovarskog doručka, ne možemo okupiti sve kako bi plasirali svoje proizvode i zaradili, te mi je zbog toga drago što se u ovu priču uključila i Podravka. Nadam se da će to potaknuti na proizvodnju i one koji danas nisu u poljoprivrednoj proizvodnji. Može se uspjeti ako se svi zajedno složimo i ideje pretvorimo u djelo, poručio je gradonačelnik Dario Hrebak.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, u rujnu 2017. potpisalo je Sporazum s Podravkom u svrhu podupiranja braniteljskih poljoprivrednih zadruga. Cilj je primarno bio osigurati im tržište za plasiranje svojih proizvoda.

– Podravka je kompanija kojoj je u interesu otkupljivati zdravu hranu. Imamo preko 60% zadruga s braniteljskim predznakom koje su opstale u poljoprivrednoj proizvodnji, i to nam je veoma bitno. Rad zadruga će Ministarstvo nastaviti pomagati. Postigli smo potpisivanje Sporazuma, nakon kojeg smo krenuli u predstavljanje programa po svim mjestima Hrvatske i drago mi je što je odaziv velik, te stoga vjerujem da će i projekt dobro proći, pogotovo s obzirom na najave Podravke da do 2022. godine 90% poljoprivrednih proizvoda planiraju otkupljivati s hrvatskog tržišta, rekao je Dinko Tandara, pomoćnik ministra branitelja.

Zlatko Đelekovčan, direktor nabave primarnih sirovina Podravke koji je sudjelovao na predstavljanju programa osvrnuo se na dosadašnje probleme ne- konkurentnosti domaćih proizvoda na hrvatskom tržištu zbog previsokih cijena, i objasnio kako je kompanija u svemu tome ipak našla kalkulaciju za isplativost.

– Strategija Podravke je da u narednih pet godina pokuša svu primarnu sirovinu otkupljivati s domaćeg tržišta. Svakako vidimo da braniteljska populacija može biti dio te kalkulacije, a naišli smo na veliki odaziv diljem Hrvatske. Sve naše kalkulacije omogućavaju proizvođačima da ostvaruju određeni profit, jer tako mora biti. Ciklus pregovaranja i prezentacija će biti gotova sredinom veljače, i nakon toga krećemo na potpisivanje ugovora o otkupu uljarica, žitarica, voća i povrća, objasnio je Đelekovčan.

___________________________________________________________________

Dražen Veselski, hrvatski je branitelj i invalid Domovinskog rata. Veselski je član zadruge Pleter koja provodi veliki projekt „Četiri godišnja doba“, u koji su se uključile Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka županija, ali i Dalmacija i Slavonija.

– Glavni nam je cilj zaposliti razvojačene branitelje koji su socijalno ugroženi, i to unutar dobne skupine od 55 do 65 godina. Želimo poduzeti nešto da oni mogu živjeti. Trenutno se bavimo trgovinom za mesnu industriju Belje, ali sad smo pokrenuli projekt za ribarstvo, te turizam koji ćemo organizirati na četiri područja u Hrvatskoj. Konkretno, što se tiče ribarstva, imat ćemo proizvodnju akva-kultura, odnosno proizvodit ćemo dvanaest vrsta riba, što kao pilot-projekt pokrećemo u suradnji s Agronomskim fakultetima iz Zagreba i Osijeka. Svrha ovog je branitelje maknuti iz zatvorenih prostora koji im ne odgovaraju, i omogućiti im boravak u prirodi, na otvorenom, dodao je Veselski te objasnio kako su oni svoje projekte organizirali, tako da u njima mogu sudjelovati i radno nesposobni branitelji. Upravo zbog toga, morat će vidjeti koliko će se uklopiti u projekt s Podravkom, jer cilj je njihove zadruge postići financijsku neovisnost socijalno ugroženih članova.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *