21. ožujka 2018

U Bjelovaru otvorena izložba rukotvorina „Tkani tragovi“ u Srpskom kulturnom centru

U petak, 9. ožujka u prostorijama Srpskog kulturnog centra „Pavle Solarić“ u Bjelovaru, otvorena je izložba ručnih radova pod nazivom „Tkani tragovi prošlosti“. Autori izložbe su članovi srpske nacionalne manjine Velika Pisanica. Izložba će biti otvorena do 4. travnja, a građani ovom prilikom mogu vidjeti tkane, merkane i vezane ručnike.

– Centar u Bjelovaru nazvali smo po Pavlu Solariću koji je rođen u Velikoj Pisanici, pa je stoga ovaj događaj upriličen ovdje u našem centru, a riječ je o izložbi starih ručnih radova. Izloženo je oko 80 radova, od ukupno 15 vlasnika. Jedan od ciljeva je i taj da ljudima prenesemo ljubav prema takvim radovima i da se s njima svi pobliže upoznamo. U te je radove jako puno uloženo, posebno ljubavi, pažnje i vremena. Nažalost, u Velikoj Pisanici nema više žena koje se bave izradom ovih rukotvorina, ali znam ih nekoliko iz Velike Trešnjevice. Što se tiče daljnjih planova, željeli bismo u Velikoj Pisanici otvoriti muzej u kojem bi bile izložene ovakve, ali i druge, slične vrijedne starine. Osobno sam ljubav i pažnju prema ovom izričaju prenio na svoju djecu. Starija kćer pokazuje veliki interes, mlađa nešto manje, ali interes postoji i kod nje, rekao je glavni organizator ove izložbe Pavo Četković i dodao da su ovakvi događaji posebno važni za okupljanje i druženje.

–  U Velikoj Pisanici Srbi trenutno čine desetak posto stanovništva. Često se okupljamo, družimo, zajedno stvaramo i sudjelujemo u raznim događajima. Uskoro ćemo imati i predstavljanje knjige, a dugoročno planiramo i druge aktivnosti, kao što je primjerice slična ovakva izložba, na kojoj bi sa svojim radovima sudjelovale sve nacionalne manjine i naravno većinsko stanovništvo.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *