24. travnja 2018

U Bjelovaru otvoren Klub čitatelja za slijepe i slabovidne osobe

U mjesecu hrvatske knjige i povodom međunarodnog Dana bijelog štapa koji se obilježava 15. listopada, u bjelovarskoj Narodnoj knjižnici “Petar Preradović“ obilježeno je osnivanje Kluba slijepih i slabovidnih čitatelja pod nazivom “HOMER”.

Klub je osnovala Udruga slijepih Bjelovar u suradnji s Narodnom knjižnicom Petar Preradović Bjelovar, Gradskom knjižnicom „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac i članovima Udruge slijepih Karlovac.

Povodom osnivanja Kluba čitatelja i povodom Dana bijelog štapa, predsjednik Udruge slijepih Bjelovar Dražen Kokotić je rekao da udruga ima dosta slijepih i slabovidnih koji čitaju knjige, i da će Klub pridonijeti ne samo čitanju već i druženju korisnika.

– Ako smo željeli čitati, onda smo morali zatražiti knjigu i CD-e iz Hrvatskog saveza slijepih u Zagrebu, a sada će biti puno lakše zahvaljujući našoj knjižnici u Bjelovaru koja je do sada nabavila oko 200 knjiga za slijepe i slabovidne osobe.

Bjelovarska knjižnica otvorena je za sve, a sada je bogatija za još jedan program za slijepe i slabovidne osobe, rekao je Marinko Iličić,  ravnatelj Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar.

– Drago mi je što je Udruga slijepih Bjelovar pokrenula ovu inicijativu, da naša knjižnica u Bjelovaru bude mjesto susreta slijepih i slabovidnih osoba. Vjerujem da će čitatelji Udruge slijepih Bjelovar svoje slobodno vrijeme ovdje u knjižnici provesti kreativno i korisno. Naša knjižnica je otvorena za sve korisnike, a posebno za osobe s posebnim potrebama. Nadam se da će korisnici biti zadovoljni našim tehničkim i ljudskim resursima, jer važno je da Klub “HOMER” funkcionira, rekao je ravnatelj Iličić i dodao da knjižnica ima dovoljno zvučnih knjiga, ali su otvoreni i za prijedloge korsinika, odnosno sve što oni zatraže mi ćemo nabaviti jer mislim da možemo barem toliko odvojiti za ove čitatelje.

Na otvorenju Kluba čitatelja za slijepe i slabovidne osobe u Bjelovaru nazočila je zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec koja je istaknula da je posebno sretna što je u Bjelovaru otvoren ovakav Klub čitatelja.

– Drago mi je da sam danas ovdje s vama kako bi obilježili Međunarodni dan bijelog štapa i otvorenje Kluba čitatelja za slijepe i slabovidne osobe u Mjesecu hrvatske knjige. Sigurna sam da će Klub čitatelja biti koristan, jer svaki čovjek ima pravo na informacije, i stoga smatram da Grad Bjelovar treba korisnicima to i omogućiti, rekla je zamjenica i dodala:

 

U ime Bjelovarsko-bilogorske županije, na otvorenju Kluba čitatelja nazočio je Ratko Kovačić koji je također pozdravio sve i rekao da je ovo vrijeme napredne tehnologije koja omogućava i potrebitim korisnicima da dođu do informacija.

– Poznajem puno mladih ljudi s posebnim potrebama koji studiraju koji se bave sportom i koji su uključeni u razne aktivnosti. To je ono što čovjeka nadahnjuje i drago mi je da Bjelovar slijedi te smjernice, a posebno kada je riječ o tehnologiji za korisnike s posebnim potrebama.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *