25. travnja 2018

U Bjelovaru otvoren kabinet za asistivnu tehnologiju s najsuvremenijom opremom

Prije nekoliko mjeseci Grad Bjelovar je u suradnji s 5. osnovnom školom Bjelovar najavio osnivanje kabineta za asistivnu tehnologiju. Na obostrano zadovoljstvo, kabinet je i realiziran, a značit će puno kao pomoć u učenju za učenike te škole, ali i za predškolsku i djecu nižih razreda osnovne škole, koja imaju senzomotoričke teškoće. Riječ je o jednom od rijetkih, a zasigurno najvećem i najsuvremenije opremljenom kabinetu u Hrvatskoj.

Kabinet je opremljen i spreman za provođenje terapija, pa je tim povodom u srijedu 3. siječnja predstavljen od strane gradonačelnika Daria Hrebaka, ravnateljice 5. osnovne škole Jasmine Vuković i stručnjaka na tom području koji će održati i edukaciju za zaposlenike škole.

Osim Grada Bjelovara, Ministarstva i 5. osnovne škole, u realizaciji kabineta za asistivnu tehnologiju uključili su se brojni donatori i sponzori. Više o tome rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

___________________________________________________________________

Više o radu kabineta rekao je profesor s Tehničkog fakulteta u Rijeci Miroslav Vrankić, jedan od najaktivnijih hrvatskih stručnjaka na polju asistivnih tehnologija.

___________________________________________________________________

Profesor je također istaknuo i važnost kabineta, točnije koliko će terapije pomoći djeci.

___________________________________________________________________

U kabinetu će se provodit edukacijsko rehabilitacijska potpora učenicima V. OŠ i djeci predškolske i niže školske dobi koja imaju senzomotorne teškoće. Terapijski rad provodit će školski edukacijski rehabilitatori kojih je u ovoj posebnoj ustanovi zaposleno dvadest i dvoje, istaknula je ravnateljica 5. osnovne škole Jasmina Vuković.

Ravnateljica je također dodala da je kabinet oremljen najsuvremenijom didaktičkom opremom visoke tehnologije koja služi za stimulaciju osjetila djece s raznim teškoćama u razvoju.

– Stimulacije imaju za cilj kod djeteta stvoriti osjećaj sigurnosti i smiriti ga, poticati na učenje, pospješiti koncentraciju, unaprijediti komunikacijske vještine, sprječavati česte i nagle promjene raspoloženja i neodgovarajuće reakcije, poboljšati samokontrolu i naravno uz sve to poboljšati kvalitetu života djece. Također je nabavljena moderna oprema koja omogućava korištenje računala i djeci s većim teškoćama, pa će tako djeca moći koristiti računala prilagođena njihovim sposobnostima, naglasila je ravnateljica i dodala da će računalom moći upravljati pomoću prilagođene tipkovnice, posebnim mišem ili samo pogledom uz pomoć posebnog software-a.

Opremanje kabineta za asistivnu tehnologiju predstavlja prvi korak u transformaciji V. OŠ u Centar edukacijsko rehabilitacijske potpore u kojem će po pomoć, savjet i adekvatnu terapiju moći dolaziti svi roditelji s djecom kod kojih postoje odstupanja od tipičnog razvoja.

___________________________________________________________________

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *