22. siječnja 2018

U Bjelovaru održano stručno usavršavanje nastavnika – Međunarodni program Pestalozzi

Stručno usavršavanje nastavnika koje provodi Agencija za odgoj i obrazovanje pod nazivom „Program Pestalozzi – Razvoj kompetencija za kulturu demokracije“ održalo se u Bjelovaru u srijedu, 5. srpnja 2017. godine. Organizatori seminara u Bjelovaru bile su Medicinska škola te Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar.

Oko 30 nastavnika osnovnih i srednjih škola imalo se prilike upoznati s međunarodnim programom Pestalozzi Vijeća Europe. Program Pestalozzi postoji dugi niz godina s ciljem praćenja odgojno-obrazovnih potreba na europskoj razini. Namijenjen je usavršavanju nastavnika, učitelja i drugih obrazovnih stručnjaka koji su iskustvenim učenjem u radionicama radili na osvještavanju važnosti odgoja i obrazovanja temeljenog na vrijednostima međusobnog uvažavanja, sprječavanja nasilja i diskriminacije.

U prvom dijelu skupa nazočne je nastavnike s međunarodnim programom Pestalozzi upoznala viša savjetnica AZOO gđa Renata Ozorlić-Dominić koja je ujedno i Pestalozzi nacionalni časnik za vezu za Republiku Hrvatsku.

U radnom dijelu stručnog skupa nastavnici su imali prilike sudjelovati u dvije radionice koje su za potrebe Pestalozzi programa za Vijeće Europe izradile dvije nastavnice iz naše županije.

Profesorica engleskog jezika iz Srednje škole Čazma, Irena Pavlović, predstavila je svoju radionicu pod nazivom „Međukulturnost u kulturi demokracije“. Radionica je rezultat pohađanja Pestalozzi modula A i B –  Strengthening Education for Democracy.

Drugu radionicu pod nazivom „ Poučavanje o izborima i moralnim dilemama:  zapreka ili profesionalni izazov„ predstavila je profesorica povijesti Valerija Turk-Presečki iz Medicinske škole Bjelovar, Turističko-Ugostiteljske i prehrambene škole u Bjelovaru i Gimnazije Daruvar. Ova je radionica nastala kao rezultat izrade nastavnih materijala za modul A i B „From the remembrance of the Holocaust to the prevention of radicalisation and crimes against humanity”.

 

Izvor informacija: Medicinska škola Bjelovar

 

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *