22. svibnja 2018

U Bjelovaru održana biciklistička utrka „Terezijaner MTB XC maraton“

U organizaciji Turističke zajednice Bilogora – Bjelovar, a u suradnji s Biciklističkim klubom Gema, u  nedjelju 11. lipnja održana je biciklistička utrka „Terezijaner MTB XC maraton“ u centru Bjelovara, odnosno ispred muzeja na Trgu Eugena Kvaternika. Ovo je svojevrsni uvod u nadolazeću Terezijanu, najveću gradsku kulturno – zabavnu manifestaciju. Događaj je započeo u  jutarnjim satima, a završio kasno popodne. U utrci je sudjelovalo 160 osoba, od čega je polovica odvozila cijelu utrku, stazu dugačku 80 kilometara, dok se ostatak provezao manjom stazom od 40 kilometara. Riječ je o maratonu koji se ponovno organizirao nakon čak 15-ak godina pauze. Posljednje dvije godine održana je eliminator utrka kod gradskog bazena, da bi se ove godine organizatori ipak vratili „staroj školi“. Zabilježen je velik odaziv sudionika iz cijele zemlje, pretežno članova hrvatskih biciklističkih klubova, dok ih je nekoliko pristiglo i iz susjedne Slovenije.

– Nažalost, tradicija maratona u jednom je trenutku bila prekinuta jer je izostala podrška pri organizaciji. Valjda nije bilo interesa. Ove godine su nam potporu pružili Grad Bjelovar i Turistička zajednica, pa velikih ideja i planova za budućnost ne nedostaje. Organizirati ovako nešto je bilo prilično teško. Samo zadnja dva mjeseca radili smo na planiranju i organiziranju staze. Nedostaje nam dosta ljudi koji bi pomogli pri organizaciji, ali eto, nekako smo uspjeli. Sa događajem smo prezadovoljni, jer smo očekivali tek stotinjak sudionika, rekao je Senad Begić, tajnik Biciklističkog kluba Gema.

Natjecatelji su s vožnjom krenuli iz središta Bjelovara, odakle su nastavili kroz šumu Lug sa trasom preko Vrata Bilogore, a potom kroz Maglenču, Veliko Trojstvo, Martinec, Dobrovitu, šumu u Kupinovcu, Lepirac, te natrag u grad.

– Danas sam vozio trasu od 40 kilometara. Staza je odlična i dinamična i mogu reći da je ovo najbolji maraton koji sam vozio do sada. Konkurencija je bila zaista velika. Sigurno ću doći i slijedeće godine, ali onda planiram odvoziti dužu stazu, poručio je sudionik iz Novog Marofa Josip Meštrić, inače član Biciklističkog kluba Maraton i državni prvak u juniorskoj kategoriji.

– Natječem se zadnjih osam godina. Staza mi se jako svidjela, posebno dio koji se proteže šumom. Vozila sam ukupno dva sata i vrijeme je prošlo neočekivano brzo, rekla je natjecateljica Ema Filipović, koja vozi za Biciklistički klub Biker.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *