22. svibnja 2018

U Bjelovaru održan prvi dvodnevni Sajam cvijeća Flores

Ovog vikenda u Bjelovaru se po prvi put održao dvodnevni Sajam cvijeća Flores u organizaciji Hrvatske udruge poljoprivrednika, a u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom i partnerima Gradom Bjelovarom i Bjelovarsko-Bilogorskom županijom.

Državna tajnica Ministarstva poljoprivrede Marija Vučković otvorila je Sajam uz riječi:

„U ime Ministarstva poljoprivrede mogu reći da me raduje što sam danas ovdje i što imam priliku nazočiti prvom Sajmu cvijeća Flores u Bjelovaru. Istaknut ću da što se tiče aktivnosti Ministarstva poljoprivrede da je u BBŽ od 1. srpnja 2013. do danas uloženo putem izravnih potpora preko milijun i sto tisuća kuna, a što se tiče programa ruralnog razvoja, odnosno pravih strukturnih potpora koji bi trebali mijenjati karakter našeg gospodarstva i naše poljoprivrede, u BBŽ ugovoreno 409 milijuna kuna projekata, a isplaćeno nešto više od 189 milijuna kuna. Veseli nas naglasiti da što se tiče mjera koje se odnose na temeljne kvalitete života poboljšanja društvene i kulturne infrastrukture ruralnog prostora Bjelovarsko-bilogorska županija je na nedavnom natječaju za operaciju 7.4.1. imala najveći uspjeh u odnosu na sve ostale županije.“ Državna tajnica Vučković je naglasila i kako Hrvatska ima veliki uvoz u sektoru cvjećarstva s nešto više od milijun eura izvoza, te preko 8 milijuna uvoza. Iz tog razloga Ministarstvo će podupirati sve ovakve aktivnosti poput sajma. U tijeku je i natječaj ruralnog razvoja za tip operacije 4.1.1. gdje je izdvojena biljna proizvodnja, a u njemu sektor cvjećarstva po prvi put spada u odvojeno područje, za što smatra da će donijeti dobroga Bjelovarčanima, ali i cijeloj BBŽ. Također se nada da će se ovakvim bespovratnim potporama uspjeti zaustaviti iseljavanje iz ruralnih područja Hrvatske.

Također je objasnila kako su u postupku mikro, mali i srednji investicijski zajmovi koji nisu prije bili dostupni, a za koje je kamatna stopa između 0,5 i 1,5 posto. Zajmove mogu koristiti cvjećari, ali i drugi privatni sektori što bi trebalo rezultirati pozitivnim efektom. Pojasnila je da su mikro zajmovi do 25 tisuća eura, a mali zajmovi do 50 tisuća eura, a bit će na raspolaganju od svibnja. Veći investicijski zajmovi od milijun eura bit će na raspolaganju od jeseni. Naglasila je i da će obrada biti brža nego što je uobičajeno, i da nema naknade za korištenje kredita ili za rezervaciju sredstava. Smatra da je to vrlo povoljan instrument koji nedostaje cijelom sektoru poljoprivrede, strukturiran na način da ima i za manje, ali i za veće sektore.

Župan Damir Bajs je rekao da je Županija generalno pokrovitelj nizu ovakvih manifestacija, te da mu je drago što je u Bjelovaru organiziran sajam cvijeća. Dodaje, da mu je najljepše što postoji veliki broj onih koji su došli posjetiti sajam te se uvjeriti kako cvjećari znaju i mogu puno pokazati u sklopu jedne ovakve manifestacije. Jedan od partnera je i Grad Bjelovar u čije ime zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić je rekao da mu je izuzetno drago što se sajam cvijeća Flores održava upravo u Bjelovaru. Dodaje da ne postoje posebne financijske potpore za cvjećare, ali da postoji niz različitih natječaja za obrtnike i poljoprivrednike na koje se mogu javiti.

Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika je rekao kako je na sajmu bilo 40-tak izlagača iz BBŽ, ali i okolnih regionalnih županija. „Motivacija za pokretanjem jednog ovakvog sajma je svakako i činjenica da je BBŽ pri vrhu u proizvodnji cvijeća, a s druge strane u gradu Bjelovaru nije postojala ovakva manifestacija. Htjeli smo kroz ovaj sajam, ali i buduće koje ćemo imati kao sajmove hrvatskog sela na obali tokom ovog ljeta pružiti priliku našim OPG-ima da prodaju direktno cvijeće hrvatskim građanima, a s druge strane da naše sugrađanke i sugrađani imaju priliku kupovati domaće cvijeće, a ne da ga moraju kupovati u trgovačkim centrima. Nažalost, preko 90% cvijeća se uvozi, a mi imamo kvalitetno domaće cvijeće koje još nije došlo do izražaja. U razgovoru s Hrvatskom poljoprivrednom komorom i Hrvatskom poljoprivrednom agencijom pokrećemo  brendiranje hrvatskog cvijeća po uzoru na med iz lijepe naše. To će značiti da će proizvođači hrvatskog cvijeća imati svoj brend čime će biti prepoznatljiviji na tržištu što će im omogućiti i povećanje prodaje“, dodao je Jaić.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *