22. svibnja 2018

U Bjelovaru održan program edukacije za pčelare s područja Bjelovarsko-bilogorske županije

U subotu je u Hotelu Central održan program edukacije za pčelare – dobra pčelarska praksa – izazovi modernog pčelarstva koji je organizirao Pčelarski savez BBŽ i HGK – ŽK Bjelovar u suradnji sa Savjetodavnom službom – Podružnicom Bjelovarsko-bilogorske županije, Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i Hrvatskim pčelarskim savezom.

 

Jedna od prvih tema koja je održana nakon pozdravnih riječi, bila je “ Pčelarstvo u RH i okruženju” o kojoj je govorio saborski zastupnik Vladimir Bilek u ime Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora. Kako se moglo čuti na predavanjima, jedan od primarnih ciljeva koji je pred pčelarima je omogućiti OPG-u koji se bavi pčelarstvom da zaposli ukućane, te da od pčelarenja obitelj koja se time bavi može dostojno živjeti. Ostale teme su bile također vrlo zanimljive; Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, Nacionalni pčelarski program u službi pčelara u RH, Med hrvatskih pčelinjaka, Aktualnosti u pčelarstvu i stanje u HPS, Prerada voska u satne osnove, Uvjeti uzgoja i držanja pčela-opasnosti, prilike i mogućnosti, Tehnologija pčelarenja u funkciji sprječavanja bolesti pčelinje zajednice i Pregled dostupnih natječaja s potencijalnim prijaviteljima iz sektora pčelarstva.

Pčelarstvo je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jedna od najuređenijih grana poljoprivrede, što nije začuđujuće jer većina pčelara neprestano radi na obnavljanju znanja i usvajanju novih tehnologije i saznanja do kojih dolaze upravo tako da redovito odlaze na edukacije i predavanja Hrvatske poljoprivredne agencije.

Da je pčelarstvo jedna od najuređenijih grana poljoprivrede potvrdio je i župan Damir Bajs.

– Kada govorimo o pčelarstvu naša županija je jedna od vodećih u Hrvatskoj, veliki broj ljudi se time bavi, imamo gotovo 560 pčelara.  Kroz svoje programe, Županija podupire razvoj pčelarstva, rekao je župan i dodao da će Županija nastaviti podupirati i sufinancirati smještaj, čuvanje robe, pakiranje, a s ciljem da pomognu pčelarima kako bi plasirali što više pčelinjih proizvoda na tržište.

– Mislim da je to ključ uspjeha, naglasio je župan Bajs.

O podršci pčelarima, govorio je i Boris Tomšić, pročelnik za poljoprivredu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

– Osigurali smo sredstva iz javnog proračuna Bjelovarsko-bilogorske županije za potporu udrugama u poljoprivredi. Iz tih sredstava je financirana i ova pčelarska edukacija. Iduća aktivnost je manifestacija 14. Pčelarski sajam u Gudovcu, koji se održava u prostoru Bjelovarskog sajma, a počinje 10.veljače. Pripremili smo i potpore male vrijedosti u poljoprivredi, pa je tako za pčelarstvo osigurano 150 tisuća kuna za ovu godinu. U pripremi su tri javna poziva, a riječ je o Javnom pozivu za opremanje prostora za punjenje, preradu i pakiranje pčelinjih proizvoda, te javni poziv za sufinanciranje nabave pčelinjih pogača.

Grozdana Grubišić Popović iz Savjetodavne službe govorila je o stanju pčelarstva na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Naša županija je poznata po velikom broju pčelara i pčelinjaka. Važno je reći da svakako sustavno treba raditi na edukaciji pčelara, jer koliko god se misli da se zna, uvijek nas nešto može iznenaditi.

U ime Hrvatske poljoprivredne agencije Dubravka Živoder je istaknula:

___________________________________________________________________

Zbog promjene znaka, predstavnica HPA je pojasnila tko može podnijeti zahtjev:

__________________________________________________________________

Nagradu šampiona za najbolji bagremov med u 2017. godini dobio je Miroslav Ahac iz sela Grbavica kod Grubišnog Polja. Miroslav je pčelar koji ima oko 300-injak pčelinjih zajednica i koji osim meda, proizvodi propolis i matičnu mliječ.
– Zadovoljni smo s proizvodnjom meda u 2017., proizvodnja je bila do 30kg po košnici. Med plasiramo domaćim otkupljivačima i s njima vodimo bitku, oni nude niske otkupne cijene, cijene su od 18,00 do 30,00 kuna, ovisi o kvaliteti meda.

O pčelarstvu i pčelarima govorio je Vladimir Maturanec, predsjednik županijskog Pčelarskog saveza BBŽ-a.

Po evidenciji pčelaskog saveza  u našoj županiji ima 560 pčelara, a jos jedno 300-400 pčelara koji nisu evidentirani. Nastojimo biti dobro educirani, ovo nam je šesta edukacija. Prošla godina je za pčelare bila zadovoljavajuća.

 

 

 

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *