24. svibnja 2018

U Bjelovaru održan okrugli stol „Kako lokalnom gospodarstvu osigurati potrebnu radnu snagu“

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Bjelovar organizirao je u prostorijama Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Bjelovar okrugli stol pod nazivom „Kako lokalnom gospodarstvu osigurati potrebnu radnu snagu“, povodom Europskog dana poslodavaca. Teme o kojima se pritom razgovaralo 23. studenog bile su nedostatak radne snage u odnosu na kompetencije koje su tražene na lokalnom tržištu rada, kako kod nezaposlenih poboljšati radne kompetencije i brže realizirati potrebe za traženom radnom snagom, te što poduzeti da poslodavci aktivnije koriste resurse mjera aktivne politike zapošljavanja.

Na području naše županije najtraženija je radna snaga u sektoru ugostiteljstva i građevinarstva. Takva je situacija u cijeloj državi. Druga je stvar kako osigurati radnu snagu na lokalnom tržištu rada. Cilj nam je približiti se poslodavcima i osvijestiti njih i javnost na koji način mogu osigurati podršku i pomoć pri realizaciji svojih potreba. Hrvatski zavod za zapošljavanje ima brojne mjere aktivne politike zapošljavanje kroz koje mi možemo osigurati nedostatak radne snage, a naravno tu su i potpore za zapošljavanje, pojasnila je v.d. predstojnica PU HZZ-a Bjelovar Ruža Hrga.

Ruža Hrga, v.d. predstojnica PU HZZ-a Bjelovar

Hrga je također dodala kako je u županiji najviša nezaposlenost kod ljudi sa završenom osnovnom školom ili nezavršenom osnovnom školom, dakle nekvalificiranom radnom snagom, te da se nezaposlenost smanjuje s visinom obrazovanja. Međutim, zapošljavanje osoba s invaliditetom i poštivanje njihovih prava pri zapošljavanju je dosta visoka i županija pritom ima dobre rezultate.

Među mjerama HZZ-a je i „Osposobljavanje na radnom mjestu“, koje je Koestlin koristio za svoj tehnički sektor. Nešto više o tome, na okruglom stolu govorila je Ivana Štulina Martić, direktorica pravnih i općih poslova u Koestlinu.

– Naš obrazovni sustav više nije naklonjen našoj industriji, tako da traži interna edukacija. Tako smo mi obučavali ljude da znaju raditi svoj posao i ono što mi zahtijevamo u firmi. Pritom treba puno koordinirati radnike i mentore, i naravno motivirati radnike. Međutim, jako smo zadovoljni dosadašnjim uspjehom i putem ove mjere smo zaposlili 30-ero ljudi, rekla je Ivana Štulina Martić, direktorica pravnih i općih poslova u Koestlinu, te napomenula kako je njihova dosadašnja suradnja s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje pri cijelom procesu bila izuzetno kvalitetna.

___________________________________________________________________

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *