24. svibnja 2018

U Bjelovaru održan 5. Salon inovacija s ciljem poticanja inovativnog stvaralaštva

U velikoj dvorani bjelovarskog Hotela Centra, u petak 22. rujna održan je peti po redu Salon inovacija koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj kreativnih i stručnih pojedinaca, tvrtki i organizacija. Glavni cilj manifestacije je poticanje inovativnog stvaralaštva, pozitivnog natjecanja i razmjene radi doprinosa razvitku gospodarstva i konkurentnosti promocijom uspješnih inovacija, organizacijom stručnih predavanja, panel-raspravom, osiguravanjem izložbenog prostora, umrežavanjem dionika i uz osiguranu medijsku pozornost. Događaj je otvorio bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs, dok je organizator Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Bjelovar.

– Mi smo jedina od ukupno 20 županijskih komora koja je prepoznala značenje održavanja Salona inovacija, čime želimo doprinijeti popularizaciji inovacija, kako bi one našle svoje mjesto, prvenstveno u gospodarstvu, a potom i ostalim područjima. Bez novih inovacija, nema ni novih tehnologija, kao ni nove konkurentnosti. Mislim da mi kao država nismo dovoljno prepoznali kakvu mogućnost za napredovanjem predstavljaju inovacije. Što se tiče samih inovatora u Hrvatskoj, oni trebaju daleko veću podršku i popularizaciju od ove koju sada dobivaju. Kako na nivou vlasti, tako i na nivou govora putem medija, jer zaista imamo pregršt kvalitetnih i talentiranih ljudi. Njih će biti sve više, jer moramo misliti i na one mlade ljude koji sada pohađaju osnovne i srednje škole. U tim redovima nalazi se velik broj onih koji će se profilirati u razne stručnjake u skorijoj budućnosti. Riječ je o talentiranim, pametnim i inteligentnim generacijama koje već sada znaju jako puno, pohađaju natjecanja i osvajaju medalje i priznanja. Kada bi sredina i društvo odmah prepoznale njihove vrijednosti, oni bi mogli puno više uraditi. Ovaj naš projekat bi trebao više i bolje zaživjeti, ali mi smo u nekim stvarima dosta limitirani. Veći pomak od ovoga što smo napravili jednostavno ne možemo, u smislu financija, medija i organizacije. Danas je ovdje predstavljeno 42 inovacije i nadam se da će barem dio njih biti prepoznat u gospodarstvu i da će inovatori naći put prema boljitku, poticaju i uspjehu, rekao je domaćin manifestacije, Jakov Ćorić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Bjelovar.

Suorganizator Salona inovacija u Bjelovaru bila je Udruga inovatora Hrvatske koja na ovaj način, udruživanjem snaga želi promovirati inovatore i inovacije kao važno nacionalno blago, snažnije povezati gospodarske subjekte s akademskom zajednicom, potaknuti na korištenje znanstvene i korisničke infrastrukture i to sve u cilju osnaživanja domaće konkurentnosti u gospodarstvu. O značaju i ciljevima udruge više je rekao predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Bračić.

Inovatore i inovatorice obično svi doživljavaju po uzoru na Nikolu Teslu. No, inovacije uz podršku okoline moraju biti prožete kroz cijelo društvo, sve do javnog servisa koji bi isto trebao biti inovativan, kao i kompletno naše društvo. Na tome moramo raditi svi skupa. Ovih dana se piše nacrt zakona o poticanju istraživanja razvoja inovacija. Jako je bitno po svim kanalima lobirati da to ne bude u korist samo nekih velikih sustava. Puno puta mali inovatori mogu dati značajan doprinos u tom procesu. Spomenuti zakon mora biti usmjeren na razvoj veće razine nove vrijednosti za bolji život svih građana u Republici Hrvatskoj. To naravno nije lak posao jer se kroz vrijeme nataložio puno nekih drugih poimanja o inovacijama. To sada moramo radikalno mijenjati. Mali inovator, odnosno poduzetnik trebao bi prema uvjetima natječaja Ministarstva gospodarstva imati projekt težak milijun i pol tisuća kuna minimalno da bi uspio aplicirati projekt, jer je uvjet 750 tisuća kuna sa intezitetom od 50 posto. Ne trebamo se ići tamo svađati, ali moramo raditi pritisak na takve uvjete, kako bi se situacija promijenila i prilagodila hrvatskoj realnosti. Drago mi je da ovdje u Bjelovaru djeluju najjače snage kako bi kroz simbiozu i sinergiju idemo prema naprijed. Statistike ne idu u prilog razvoju, jer kaže kako oko 70 posto domaćih firmi nema svoje nove proizvode, namijenjene tržištu. Svega ih osam posto ima potpuno nove proizvode. Taj podatak je u Europskoj uniji 20 posto i to trebamo početi dostizati, rekao je predsjednik udruge.

 

U sklopu ove izložbe bile su predviđene i dodatne aktivnosti na promociji inovatorstva, pa su tako održana stručna predavanja, prezentacije inovacija, ali i bogat kulturno – umjetnički program. Uz tradicionalno predstavljanje inovatora Bjelovarsko – bilogorske županije, na manifestaciji su se predstavili gostujući renomirani i nagrađivani inovatori iz cijele Hrvatske. Svoje viđenje ove jedinstvene i za gospodarski razvoj važne manifestacije iznio je i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Grad Bjelovar je odlučio jače i snažnije krenuti u stvaranje grada kao brenda „Pametnog grada“, odnosno grada, zajednice koja je otvorena prema novim tehnologijama, digitalnim komunikacijama, korištenju interneta i svega onoga što će našem servisu pri upravljanju gradom učiniti efikasnijim, jasnijim, kvalitetnijim, bržim. Na nekim projektima koje smo započeli, već se mogu vidjeti ovi segmenti. Inovacije pomiču granice, a inovatori stvaraju nove dodatne vrijednosti koje će društvu omogućiti da živi brže i efikasnije. Prvi korak Grada Bjelovara je poticanje obrazovnih institucija, zbog čega ćemo jako puno ulagati u njihovu infrastrukturu. Cilj je potaknuti razvoj kreativnog razmišljanja. Grad Bjelovar će područje razvoja inovacija, inovatora i inovativnosti uvijek podržavati. Osobno smatram da je najbitnije inovatorima i njihovim proizvodima pružiti priliku, kako bi dugogodišnji trud plasirali na tržište. Grad Bjelovar ima svoj Tehnološki park koji moramo još više unaprijediti. On mora biti poveznica između Grada Bjelovara i inovatora. Sa druge strane možemo se ponositi s Visokom tehničkom školom na kojoj imamo studij računalstva i mehatronike i koja će od 30. listopada postati veleučilište. Želim da ovaj Salon inovacija bude uspješan i poručujem da su vrata Grada Bjelovara otvorena svima koji imaju dobre projekte, koji mogu pomoći našem gradu i plasirati se na hrvatskom tržištu, rekao je gradonačelnik Hrebak.

– Županija je ovom događaju pokrovitelj od prve godine održavanja, jer mislimo da je to iznimno bitno. Hrvatska može, mora i treba kreativcima pružiti priliku i podršku za razvoj inovacija. U Hrvatskoj imamo jako puno ideja i kvalitetnih ljudi, ali put prema uspjehu i realizaciji je težak. Svi moramo djelovati zajedno i u suradnji, bilo da se radi o državi ili lokalnoj razini, kako bi ideja bila pretvorena u kvalitetan inovativan proizvod. Imamo velike, srednje i male tvrtke koje proizvode svoje proizvode. Taj broj bi svakako trebao biti veći. Inovatore imamo u mnogim područjima, primjerice u poljoprivredi, tehnologiji. Trebamo im pomoći svi zajedno da takvi naprave iskorak prema van. Županija u okviru svojih programa ima nadležnost prema školama kojima je osnivač. Na nama je da učenicima omogućimo da iskažu svoju kreativnost kroz školski program, ali i ostale mogućnosti. Neizbježna i potpora svih ravnatelja, koja je uvijek prisutna kada je riječ o suradnji škola i Županije. Uvjeren sam da ćemo se naći i iduće godine. Da ćemo promisliti što se to točno može napraviti više, iskoristiti šanse koje nam se pružaju, u cilju omogućavanja da ta ideja zaživi u stvarnosti, rekao je župan Damir Bajs.

Među brojnim izlagačima i posjetiteljima Salona inovacija te inovatorima i inovatoricama, bili su i učenici osnovnih i srednjih škola koji su predstavili svoje radove, znanja i vještine. Sudjelovanje na salonu bilo im je inspirativno, korisno i edukativno, a većina je istaknula kako se i dalje želi baviti inovacijama, raditi na njihovom razvoju.

Predstavili smo CNC stroj za graviranje na plastici, metalu, drvetu i radi vrlo precizno. Izradio ga je naš ravnatelj i profesor Čordaš. Dio ekipe programira, a dio radi elektroniku, tako da smo na taj način spojili svoje vještine. U budućnosti planiramo raditi manje verzije takvog stroja. Dijelove koji podržavaju čeljust škripca, držač glave koja gravira smo izradili sami. Nakon srednje škole još ne znamo što ćemo točno, no željeli bismo upisati Studij mehatronike u Bjelovaru. Nismo odlični učenici, ali smo dobri u onom što radimo i imamo volje. Jedino je problem što naša škola nema prevelike financijske mogućnosti za napredak. Nadamo se da će se to promijeniti, rekli su učenici trećih razreda Obrtničke škole.

– Danas smo predstavili naš izum, odnosno pametnu mikro beat kasicu. U nju unosimo kovanice pomoću tipkala. Lakše pratimo koliko smo uštedjeli. Ne moramo novac prebrojavati ručno, već robot pamti iznos. Sve je puno jednostavnije i brže, od klasičnog načina. Iznos novca piše na samoj kasici koja se na ništa ne može spajati. Naše područje rada su robotika i automatika. Namjeravamo upisati Tehničku školu, a zatim studij FER-a, rekao je Petar Klinac iz 8.b razreda II. osnovne škole koji je zajedno sa kolegom i učiteljicom razredne nastave s pojačanim engleskim jezikom i matematikom Barbarom Bajsić predstavio njihov rad. Učiteljica naglašava kako je ogroman broj nadarenih osnovnoškolaca, kada je riječ o razvoju i inovacijama. No, zbog uvjeta i standarda u školstvu, nemoguće je sa svima raditi, posebno zbog nedostatka vremena, prostora, kao i opreme za rad.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *