25. svibnja 2018

U Bjelovaru obilježen 11. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Na Bjelovarskoj tržnici, u subotu prije podne održana redovita, jedanaesta po redu humanitarna akcija namijenjena prikupljanju novčane pomoći za prevenciju i rano otkrivanje zloćudnih bolesti. Dan mimoza tradicionalno se provodi s namjerom da se podsjeti žensko stanovništvo koliko je važno rano otkrivanje raka vrata maternice. Iako živimo u 21. stoljeću, statistike su još uvijek poražavajuće, a veliki broj oboljelih žena ipak umire od ove zloćudne bolesti.

Ove je godine, prema riječima predsjednika Lige protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije Želimira Bertića, za akciju nabavljeno šest tisuća grančica mimoze čijom će se prodajom prikupiti novac za aktivnosti na edukaciji stanovništva, prevenciji i ranom otkrivanju zloćudnih bolesti.

Rak vrata materice zauzima drugo mjesto kako po učestalosti javljanja tako i po mortalitetu (smrtnosti) od ginekoloških karcinoma poslije raka dojke.

U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi dijagnosticira rak vrata maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti umre jedna žena. U našoj zemlji oko 1.700 žena trenutačno boluje od raka vrata maternice, svake se godine dijagnosticira oko 400 novih slučajeva, a više od 100 žena na godinu umre od posljedica ove bolesti. Najčešće su oboljele žene između 35 i 49 godina života (drugi najčešći karcinom u toj dobnoj skupini).

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2015. godine oboljelo 339 žena, a umrlo  127.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *