24. svibnja 2018

U Bjelovaru krenuli radovi na izgradnji kogeneracijskog postrojenja na biomasu vrijednog 92 milijuna kuna

U srijedu 30. kolovoza 2017. u bjelovarskoj Poslovnoj zoni jug, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, otvorio je radove na izgradnji kogeneracijskog postrojenja na biomasu snage 1,15 MWe koje je privatna investicija tvrtke Bio energana Bjelovar d.o.o.

Riječ je o projektu koji iz obnovljivih izvora energije proizvodi potpuno ekološku električnu i toplinsku energiju što je u potpunom skladu sa očuvanjem okoliša i prirodom. Vrijednost ove investicije iznosi 92.000.000,00 milijuna kuna.

– Najbitnija stvar u cijeloj priči, uz otvaranje novih radnih mjesta je jeftinija proizvodnja električne energije. Država također mora ispuniti kvotu, kada je riječ o alternativnim izvorima energije u visini od 20 posto. Ako uzmemo u obzir geotermalnu elektranu u Cigleni, koja će s proizvodnjom početi slijedeće godine, ova elektrana i još nekoliko manjih ostvarivati će pola potreba grada Bjelovara u smislu alternativnih izvora energije. Možemo se nazvati malom baterijom Republike Hrvatske. Na izgradnji će raditi neke domaće tvrtke. Mislim da grad definitivno polako izlazi iz krize. Po gradu se puno toga radi, to se jednostavno vidi i osjeti. Mi već imamo otvorenu jednu malu elektranu na biomasu, gospodin Rajić na Bjelovarskom sajmu uskoro otvara svoje postrojenje, imamo geotermalnu elektranu u Cigleni koja je jedna od najvećih u Hrvatskoj i koja će početi s radom krajem slijedeće godine. Grad Bjelovar će sa svojim službama sigurno biti potpora i puni servis svim privatnicima koji žele ulagati u naš grad, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

 

Izgradnja kogeneracijskog postrojenja na biomasu biti će odrađena u dvije faze. Rok izgradnje je 12 mjeseci, u prvoj fazi i investitor ima u planu postrojenje pustiti u rad u rujnu 2018. godine.  U drugoj fazi projekta, planirani početak rada je siječanj 2019. godine. Ovim jako bitnim projektom otvorit će se mnoga radna mjesta, a po fazama izgradnje stalno zaposlenje će do konačnog investicijskog ciklusa dobiti 25 osoba.

 

– Električna će se energija na ovaj način isporučivati u mrežu Elektroprivrede. Također, jedan novi projekt koji planiramo napraviti paralelno sa ovim je izgradnja sušara i proizvodnja briketa koji će trošiti toplinsku energiju koja nastaje proizvodnjom električne. Projekt je potpuno ekološki, a potrošnja i optimizacija energije su isplanirani do kraja, zbog čega je postrojenje sto posto efikasno u smislu potrošnje i iskoristivosti energije. Sva dokumentacija vezana za isporuku i prodaju energije je ispoštovana, dobivena i potpisana. Povlaštena cijena za isporuku postoji i definirana je Pravilnikom o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. S obzirom na našu snagu, ona iznosi 1,50 kn po isporučenom kilovatu električne energije, pojasnio je Branimir Beljo, član uprave Bio energana Bjelovar.

Sirovina za ovo postrojenje osigurana je u dogovoru sa Hrvatskim šumama u stopostotnim količinama 14-godišnjim ugovorom. Pored tog izvora sirovine, mi imamo i druge izvore i dobavljače, male i velike, privatne firme, pilane, drvoprerađivačke sektore. No, glavni dobavljač drva i sječke su Hrvatske šume. Isplativost projekta je u tome što su nam potrebni ekološki projekti, točnije neophodni u Hrvatskoj. Drvo kao materijal danas nije dovoljno iskorišten. Malih energana naše snage u zemlji nema uopće, a energana mislim da je ukupno oko stotinjak. Investiciju financiramo kreditom Privredne banke Zagreb, od čega je 70 posto iznosa od strane banke, a 30 vlastita sredstva. Drugi dio projekt, sušare i pogon za proizvodnju briketa, također će biti financiran kreditom banke. Projekt smo kandidirali na EU fondove, gdje očekujemo pozitivan ishod, rekla je Ružica Sabljo, članica uprave tvrtke i dodala kako se na planiranju i osmišljavanju cijele priče radilo punih šest godina, uz jako puno prepreka i troškova.

 

Zapošljavanje osoba krenuti će odmah s radom postrojenja, a prije toga će proći obuku, edukaciju i treninge, uhodavanje u postrojenje i slično. U postrojenju će raditi osam ljudi, a u sušarama i proizvodnji briketa između 20 i 25.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *