19. veljače 2018

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održane Bilogorske konjičke igre i natjecanje u kuhanju ribljeg paprikaša

U subotu, 26. kolovoza 2017., u Velikom Trojstvu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održana je 6. Konjička manifestacija pod nazivom „Bilogorske konjičke igre“ i 2. natjecanje u kuhanju ribljeg paprikaša „BILO-FIŠ“. Konjičke igre na Bilogori održavaju se od 2010. godine u organizaciji Galopskog kluba „Troja“ i Konjičkog kluba Veliko Trojstvo uz potporu Općine Veliko Trojstvo.  Manifestacija je prepoznata je po svojoj kvalitetnoj organizaciji, domaćinstvu i odličnoj ponudi za natjecatelje i posjetitelje. Samo natjecanje je dio lokalne specifičnosti, tradicije i običaja, ali i kotačić razvoja konjičkog turizma na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Ove godine, uz jahanje spretnosti i amaterske galopske utrke konja, organizirano je i natjecanje u daljinskom jahanju na stazi dugoj 24 km (2 kruga po 12 km).

Na otvorenju tradicionalne konjičke manifestacije koja je započela daljinskim jahanjem nazočio je župan Damir Bajsgradonačelnik grada Bjelovara Dario Hrebak sa suradnicima.

Župan i gradonačelnik pozdravili su natjecatelje Bilogorskih konjičkih igara i natjecatelje u kuhanju Bilo-fiša koji se održava drugu godinu u Općini Veliko Trojstvo.

Koliko je ova manifestacija važna za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, rekao je župan Damir Bajs, istaknuvši da je konjičko natjecanje tradicija našega kraja.

– Da je riječ o poznatom konjičkom natjecanju pokazuje broj prijavljenih natjecatelja koji će se natjecati u različitim disciplinama. To znači da je naš kraj poznat po konjičkom sportu, a posebno kada je riječ o natjecanju u daljinskom jahanju. Također, moram istaknuti i našu Povijesnu postrojbu bjelovarski graničari – Husari koji zauzimaju veliku važnost u održavanju svih konjičkih natjecanja, ali i razvoju konjičkog turizma na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Veseli me što je ova manifestacija nadograđena fišijadom, također poznatim kulinarskim natjecanjem našeg kraja, rekao je Bajs i dodao da je Bjelovarsko-bilogorska županija poznata po mnogim manifestacijama koje obogaćuju turističku ponudu i koje brendiraju naš kraj.

– Moramo naglasiti ono što imamo i veseli me što se naše manifestacije, ne samo održavaju, već svake godine rade na obogaćivanju ponude.

Načelnik Općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić rekao je da se Bilogorske konjiče igre održavaju šestu godinu, a Bilo-fiš drugi godinu, i da će te manifestacije postati tradicionalne u Općini Veliko Trojstvo, a to znači i tradicionalne manifestacije u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

– Što se tiče konjičke manifestacije, prijavljeno je dosta natjecatelja i sada je započelo daljinsko jahanje, a nakon tog slijedi jahanje u spretnosti i amaterske galopske utrke konja. Osim konjičkog natjecanja, održat će se i konjički mimohod, te nastup povijesne postrojbe Husari. U sklopu manifestacije održat će se prikaz streličarstva i slatka iznenađenja za posjetitelje koje će nam upriličiti naši zmajari, članovi Zrakoplovnog kluba Bjelovar. Nakon konjičkog natjecanja bit će proglašeni pobjednici i uručene nagrade, rekao je načelnik Kovačić i dodao da se održava još jedna zanimljiva manifestacija, a riječ o natjecanju u kuhanju ribljeg paprikaša pod nazivom „BILO-FIŠ“.

– Prijavljeno je šest ekipa koje će pokazati svoje kuharsko umijeće, a nakon kuhanja, najbolji fiš paprikaš dobit će i zasluženu nagradu.

Na natjecanje u kuhanju ribljeg paprikaša prijavio se i Mladen Bosanac iz Ilovskog Klokočevca, koji je ove godine osvojio nekoliko prvih nagrada. Na pitanje kako skuhati najbolji fiš paprikaš, Mladen je rekao da to nije nikakav problem.

– Nema tu nikakvih tajni. Za dobar fiš važna je dobra paprika, prava domaća, i sve drugo mora biti ravnomjerno, ne smije se s dodatcima pretjerivati.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *