21. ožujka 2018

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održan prijem za Pčelarski savez BBŽ i najavljen 14. Međunarodni pčelarski sajam

Bjelovarsko-bilogorskii župan Damir Bajs sa suradnicima, organizirao je prijem za predstavnike Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije, na čelu sa Vladimirom Maturancem.

Bjelovarsko-bilogorska županija je među vodećim županijama u Republici Hrvatskoj po proizvodnji meda, s godišnjom produkcijom oko 160 tona. Prema evidenciji, Županija ima 560 pčelara i 37 000 košnica. Kako bi osnažila razvoj i kvalitetu samog pčelarstva, Županija je u svom proračunu osigurala 150.000,00 kuna potpora za pčelare, koje će se dodijeliti putem Javnog poziva za opremanje prostora za punjenje, preradu i pakiranje pčelinjih proizvoda, te Javnog poziva za sufinanciranje nabave pčelinjih pogača. Navedene potpore rezultat su dobre suradnje Bjelovarsko-bilogorske županije i županijskog Pčelarskog saveza, jer upravo te potpore predložili su članovi Saveza.

Također, Županija u suradnji sa savezom organizira ocjenjivanje županijskog meda, kao i edukacije za pčelare. Brojna priznanja i nagrade na županijskom i državnom nivou su pokazatelji kvalitete meda s prostora Bjeloavrsko-bilogorske žuapnije.

Na prijemu je najavljen i 14. Međunarodni pčelarski sajam, koji će se održati od 10. do 11.velače na sajamskom prostoru u Gudovcu, gdje će svi proizvođači meda imati priliku prezentirati svoje medne proizvode. Ove godine očekuje se više od 130 izlagača koji dolaze iz cijele Hratska, ali i zemalja poput Engleske, Litve  i Grčke.

Sve ove važne informacije predstavljene su na prijemu kod župana Damira Bajsa, koji je pozdravio sve pčelare i zahvalio im na predanom i upornom radu.

Hvala vam na aktivnostima kroz cijelo vrijeme, iza svega ovoga kriju se vrijedni, marljivi i samozatajni ljudi.

___________________________________________________________________

Župan je istaknuo i problem kod uvoza meda.

– Država bi trebala napraviti neke mjere vezane za spriječavanje prevelikog uvoza mede, jer uvoz meda ruši tržišne okvire i pruža ponekad potrošačima lažan uvid u kvalitetu meda, jer ako je na proizvodu hrvatski naziv, to ne znači da je med iz Hrvatske. Med iz Hrvatske, posebice iz naše županije, jedan je od najkvalitenijih medova iz Hrvatske.

__________________________________________________________________

Predsjednik Pčelarskog saveza BBŽ-a, Vladimir Maturanec je govorio o ulasku meda s bjelovarskog područja u projekt “Slavonski med”.

– Bjelovarsko-bilogorska županija je omogućila ulazak u Slavonski med. Jedan kraj naše županije je dio i Slavonije, i zahvaljujući tome naša županija je ušla u taj projekt, koji je trajao nekoliko godina. Slavonski med je postigao nacionalni znak izvornosti, a  9. siječnja Europska komisija je odobrila europski znak zaštićenosti za med, rekao je Maturanec i zahvalio županu na podršci.

 

___________________________________________________________________

U ime Pčelarske udruge Maslačak iz Grubišnog Polja,  predsjednik Udruge uzgajivača selekcioniranih matica pčela Hrvatske Miroslav Kobra, također se zahvalio Županiji i županu Damiru Bajsu na potpori u pčelarstvu. Osim zahvale, Kobra je istaknuo i proizvodnju matica na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Na području županije ima 5 uzgajivača matica koji proizvode oko 5 000 komada matica godišnje. U odnosu na oko 40 000 matica koliko se proizovdi u Republici Hrvatskoj, imamo dobru zastupljenost u okviru pčelarstva Republike Hrvatske.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *