21. ožujka 2018

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji najavljen okrugli stol „Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu“ koji će se održati 28.-29. ožujka

Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji s Ministarstvom obrane RH, Ministarstvom hrvatskih branitelja, Glavnim stožerom oružanih snaga RH i Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u pripremi je okruglog stola pod nazivom „Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu“. Sukladno tome održan je radni sastanak, a nakon toga konferencija za medije na kojoj je najavljen okrugli stol „Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu“ koji će se održati 28. i 29. ožujka 2018. godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, točnije u Kukavici s ciljem valorizacije i približavanja javnosti značaja oslobođenja Zapadne Slavonije.

Vezano za okrugli stol i temu „Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu“ župan Damir Bajs je rekao da je cilj razjasniti sve okolnosti koje su vezane uz to povijesno vrijeme kako za Hrvatsku, tako i za bjelovarsko-bilogorski kraj.

– Želimo razjasniti sve što je vezano uz oslobođenje vojarni, a što je omogućilo naoružanje hrvatske vojske i policije, a kasnije i akcije hrvatske vojske i policije u prvim napadnim operacijama i oslobođenjima prvih hrvatskih područja. Riječ je o akcijama Otkos 10, Orkan 91 i Papuk 91 kojima je oslobođeno preko 2000 četvornih kilometara hrvatskog prostora, točnije 120 sela i zaseoka. To je bio početak pobjedonosnih akcija hrvatske vojske koje su kasnije i uslijedile, rekao je župan i dodao da će okruglom stolu nazočiti ministar obrane Damir Krstičević i ministar branitelja Tomo Medved koji će ne samo dati odgovor na ovaj stručni skup nego i dati odgovor: „Je li moguće očekivati ustanovljenje priznanja koje bi obuhvatilo ove tri akcije.“

Mislim da je to potrebno, jer ljudi koji su sudjelovali u tim akcijama ne dobivaju nikakva prava, nego se valorizira onaj trenutak u kojem su oni doprinijeli Domovinskom ratu, naglasio je župan Damir Bajs.

 

O temi okruglog stola „Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu“ govorio je i predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije, Đuro Crkvenac.

___________________________________________________________________

Crkvenac je pojasnio i što će sve obuhvatiti okrugli stol i koliko će biti sudionika.

___________________________________________________________________

Crkvenac je također dodao:

___________________________________________________________________

Glavni stožer oružanih snaga Republike Hrvatske jedan je od organizatora najavljenog okruglog stola, pa je u ime oružanih snaga govorio brigadir Sandi Knežević.

___________________________________________________________________

 

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *