19. ožujka 2018

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji do 13. kolovoza održava se Međunarodni tjedan mladih uz brojne sadržaje i sudionike iz inozemstva

U Športsko rekreativnom centru Kukavica obilježen je Međunarodni tjedan mladih koji se održava već sedmu godinu zaredom u periodu od 6. do 13. kolovoza. I ovog su puta sudionici tijekom sedam dana imali priliku sudjelovati u bogatom programu u obliku radionica, sportskih sadržaja, sudjelovanja na okruglom stolu na temu „Mladi – ključ pokretanja zajednice“ te „Mladi kao najranjivija skupina društva – na mladima svijet ostaje“. Jedini je to besplatni ljetni edukacijski kamp ovog tipa u Hrvatskoj koji okuplja mlade iz cijelog svijeta i tim putem promiče i potiče volonterstvo, zajedništvo, suradnju, timski rad, toleranciju, ali i nudi mogućnost edukacije, stjecanja novih vještina i znanja. Bjelovarsko – bilogorska županija je partner Udruzi za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu „Impress“ iz Daruvara, koja je provela projekt, a koji je nagrađen od strane Europskog parlamenta te Nacionalne zaklade Karlo Veliki.

– Udruga na ovaj način radi na promicanju najljepših i najboljih kvaliteta među mladima. Županija svih ovih godina pruža pomoć i potporu jer smatramo da ono što promičete ima veliku vrijednost. Pred vama su veliki izazovi odrastanja koji nisu lagani. Svatko od vas nosi teret iz svog privatnog života, svojih htjenja, ciljeva koje biste željeli ostvariti i sigurna sam da na tom putu dolazite do velikih problema, brojnih nedoumica, dilema. Isto tako ste željni znanja, upoznavanja, stjecanja iskustva, jer u suprotnom danas ne bi bili ovdje. Ovi baloni s porukom „NO HATE“, šalje poruku tolerancije i zajedništva. To je vaša budućnost, ali i budućnost svijeta. Naša županija je jedna od najbogatijih različitim narodima i narodnostima, što ste vjerujem otkrili svojim gostima iz inozemstva. Svaku nacionalnu manjinu cijenimo i podržavamo u razvoju. Bogatstvo je i to što svako od vas predstavlja svijet za sebe i traži svoj put. Normalno je da ste ponekad zbunjeni, a to ni ne čudi, jer danas nije lako živjeti na ovom svijetu. Težite edukaciji, koja je svima potrebna, kako mladima tako i starima. Čitajući o radu vaše udruge, vidim da ste aktivni na mnogim područjima, puno radite i učite, a to je preduvjet za kvalitetan život, rekla je zamjenica župana Bojana Hribljan.

– Po treći puta Međunarodni tjedan mladih organiziramo u Kukavici, sa velikim entuzijazmom u cilju dobrih promjena u našoj okolini. Jedna od bitnijih tema ovogodišnjeg obilježavanja je „NO HATE“, odnosno „Ne govoru mržnje“. Zaista smo zagovaratelji borbe protiv govora mržnje. U skladu s tim, prošli smo puno edukacija i radionica na tu temu. Neke su se čak održale u Tunisu i Armeniji. Ovdje smo također da učimo i organizacijske vještine. Spremni smo raditi, obrazovati se, napredovati, ispraviti neke male pogreške. Vrlo je važno što se ovdje nalazi veliki broj mladih različitih nacija i kada posjetite naš kamp, osjetite da vlada veliko zajedništvo, mir, uzajamno razumijevanje i tolerancija. U udruzi djeluje 60 mladih, ali se broj povećava. Primjerice, jučer smo na glavnom gradskom trgu privukli određeni broj novih članova, koji će se odazvati nadolazećim aktivnostima. Što se tiče sudionika izvana, oni su prošli selekciju najmotiviranijih sudionika. S obzirom da je riječ o besplatnom ljetnom edukacijskom kampu, naša selekcija nije bila materijalne i slične prirode. Ovdje se dakle nalaze mladi bez obzira na materijalni status. Presudna je bila jedino njihova motivacija. U subotu nam stižu mladi iz Bjelovara i Velikog Grđevca, koji će također sudjelovati u dijelu naših aktivnosti. Ovaj projekt ne završava 13. kolovoza, jer će sudionici imati zadatak i obavezu neke aktivnosti održati i prenijeti u svoje sredine. istaknula je Tanja Herceg, predsjednica Udruge „Impress“:

 

Do završetka obilježavanja Međunarodnog tjedna mladih predstoji još nekoliko dana tijekom kojih će organizatori i sudionici posjetiti Veliki Grđevac, gdje će obići Kulturni centar Mato Lovrak i tamošnjim mještanima prezentirati rad udruge. Cilj posjeta svakako je i uključivanje mladih iz Velikog Grđevca u djelovanje udruge, razne aktivnosti i sadržaje, kako bi otkrili i iskoristili brojne mogućnosti koje im se nude, od učenja, sklapanja poznanstava, volontiranja, potencijalnih putovanja i slično.

 

– Tijekom zadnjih sedam godina iz svih Međunarodnih tjedana mladih proizašlo je oko 50 zanimljivih projekata, što kroz našu organizaciju, što kroz organizaciju iz mjesta iz kojih su mladi pristigli u Daruvar. Isto kako smo mi dosta naučili od naših sudionika, nadam se da će kroz ove dane druženja i ona puno naučiti od nas. Vjerujemo da nas čekaju još mnoge suradnje, projekti, građanske inicijative, ideje i izazovi, rekao je direktor Udruge Impress Dubravko Šopar.

– Jako mi je drago što ova udruga nailazi na veliku podršku lokalne zajednice i županije. Pitanje mladih i njihovih mogućnosti proteže se svugdje, kako u vašem okruženju, tako i u Novom Sadu iz kojeg dolazim sa još troje ljudi. Ovdje nam je stvarno sjajno, a bili smo i prošle godine. Vlada pozitivna atmosfera i veliko poštivanje. Slavimo raznolikost, potičemo je, a borimo se protiv mržnje. Također, analiziramo neke zajedničke probleme i proučavamo primjere dobre prakse kako bismo ih mogli primijeniti kod kuće kada se vratimo, rekao je jedan od sudionika iz Novog Sada.

 

– Prvi sam put u Hrvatskoj i vrlo sam sretna što mogu biti ovdje. Jako mi je lijepo kod vas i ljudi su jako topli i simpatični. Zanimljivo mi je što za vrijeme boravka ovdje, nemam potrebu za internetom ili mobitelom. Nemam čak ni veliku potrebu razgovarati s roditeljima. Upravo zato jer sam okružena toplim i dobrim ljudima. Sada ovdje imam drugu obitelj, koja je nevjerojatna. Ponekad me uhvati tuga, jer znam da ću morati otići, a voljela bih još ostati ovdje, družiti se sa svima. Ne znam da li ćemo se svi zajedno više ikad uspjeti vidjeti i okupiti, ali po meni je najbitnije da se volimo i poštujemo sada dok smo zajedno. Pomažemo si i pazimo jedni na druge. Mislim da ovdje nije riječ o prijateljstvu na kraće vrijeme, već suprotno. Kuhamo zajedno, jedemo, spavamo zajedno u sobama, sve dijelimo. Upravo zbog toga volim vrijeme provedeno u Hrvatskoj, rekla je simpatična Anita Ayvazyan iz Armenije te otkrila kako je za vrijeme boravka u Hrvatskoj naučila i neke riječi na hrvatskom, kao što su posni sir, borovnica, dom, hvala, bliže, tišina, volim te i slično.

 

Anita je Hrvate usporedila sa svojim narodom koji također slove kao topli, simpatični i dobroćudni. Smatra da se upravo iz tih razloga u Hrvatskoj osjeća kao kod kuće. Hrvatsku će sasvim sigurno, kako je i sama rekla posjetiti opet.

 

– Mislim da bi svatko od nas trebao pokušati u svojoj sredini učiniti nešto dobro, donijeti neke pozitivne promjene, kako bi se mladima pružila mogućnost za djelovanje i da iznesu svoja mišljenja, pokažu što znaju, budu samostalni. Ovo je veliki poticaj, mi moramo biti odgovorni i savjesni, jer se od nas puno očekuje. Ovdje nam je zaista super. Puno se družimo, učimo jedni od drugih, slažemo se, rekao je Miran iz Bjelovara.

 

Ja sam ovdje jedan od relativno najmlađih sudionika, pošto imam 15 godina. Bio sam si postavio pitanje kako ću se ja uklopiti u cijelu ovu priču i kako će me ostali prihvatiti. Kada sam stigao u kamp, shvatio sam da nema nikakve razlike, jer smo svi isti i tako se ponašamo jedni prema drugima. Jednako se svi družimo, bez obzira na godine, spol, nacionalnost, boju kože, rekao je jedan od sudionika kampa.

 

 

          

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *