24. svibnja 2018

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji predstavljen projekt cikloturizma „Bicikademija“

Cikloturizam jedan od najbržih rastućih oblika turizma u Europi

U maloj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije, u ponedjeljak 9. listopada održana je predavanje na temu „Predstavljanje cikloturističkog proizvoda Bicikademija“ . Predavanje je organizirala Turistička zajednica BBŽ u suradnji s Udrugom marketinških aktivnosti ”Lima”, a sve aktivnosti sufinancira Ministarstvo turizma.

Riječ je o inovativnom i interaktivnom pristupu promociji određenog područja kao poželjne cikloturističke destinacije. Projekt Bicikademija postoji u pet slavonskih županija već tri godine, a u protekle se dvije godine proširio na regiju Istra i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Na predavanju je predstavljena i mobilna aplikacija za android i IOS uređaje koja predstavlja dodanu vrijednost javnom i realnom sektoru u području cikloturizma, te način njezina korištenja.

Predavanje je bilo namijenjeno vlasnicima smještajnih objekata, nositeljima turističke ponude u destinaciji, predstavnicima turističke industrije, zaposlenima u sustavu turističkih zajednica i svima koji žele obogatiti svoju turističku ponudu.

Predavač na radionici bio je Krešimir Herceg, voditelj projekta Bicikademija koji je rekao da je cikloturizam jedan od najbržih rastućih oblika turizma u Europi.

– To je najbrži rastući trend u turizmu. Krenuli smo 2014. godine sa Slavonijom i Baranjom, ali i Bjelovarsko-bilogorska županija ima isti potencijal, te zajedno čine veliku cjelinu kontinentalnog dijela Hrvatske za koji mislimo da ima izuzetno veliki potencijal u području ciklourizma, iz niza razloga.

Najveći razlog za takvo mišljenje je autohtonost hrane, bogata kulturna baština, i prirodna baština koja je netaknuta, te je stoga zanimljiv ciklo-turistima. Također, veliki broj je slabo prometnih cesta i to je bio motiv da krenemo s ovim proizvodom, rekao je Krešimir Herceg i dodao da trenutno u Europi na godišnjoj razini ima 60 milijuna ciklo turista.

– Oni su izuzetno dobri potrošači. Podatak od prije tri godine pokazuje da troše dnevno 55 eura, a nova statistika pokazuje da sada troše 65 eura na dan.

Kad je riječ o Bicikademiji, voditelj projekta je rekao da je to jedan inovativni i interaktivni pristup promociji određenog područja kao poželjne ciklo turističke destinacije.

– Na jedan zabavan način možete približiti kulturnu i prirodnu baštinu ljudima koji posjećuju neko područje. To se ne odnosi samo na strane ciklo-turiste već i na domaće, kazao je Herceg i dodao da je važno i naše ljude privući da posjete neka druga područja.

Na predstavljanju ovog projekta govorilo se i o važnosti infrastrukture, pa je tako istaknuto da ceste moraju biti označene, točnije odvojiti za bicikle i automobile, ali je isto naglašeno da su mnoge ceste u našoj županiji slabo prometne, pa su stoga idealne za ciklo-turiste.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *