23. travnja 2018

Trgovački sud u Bjelovaru započeo s projektom e-Komunikacija

U sklopu posjete predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u utorak 12. prosinca svečano je otvoren pilot projekt e-Komunikacija na Trgovačkom sudu u Bjelovaru. Radi se naime o ranije najavljenom projektu u sklopu kojeg će započeti elektronska komunikacija između sudova i ostalih sudionika sudskih postupaka. Očekuje se kako će se time ubrzati rad sudova te doprinijeti bržem i boljem te modernijem pravosuđu.

Dalibor Divić bio je prvi odvjetnik koji je za otvaranje projekta poslao elektronski podnesak odnosno e-spis Trgovačkom sudu u Bjelovaru. Slanje se obavilo putem stranice Ministarstva pravosuđa, nakon što se odvjetnik registrirao u sustavu kao e-građanin. Podnesak je u roku nekoliko trenutaka stigao na Trgovački sud u Bjelovaru, i time je projekt sustava e-Komunikacija pušten u rad.

Otvaranju je nazočila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ministar pravosuđa Republike Hrvatske Dražen Bošnjaković, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs i gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak.

Dario Hrebak, gradonačelnik Grada Bjelovara

Gradonačelnik Hrebak nazočnima se obratio rekavši kako je sretan zbog pokretanja sustava e-Komunikacija i e-spis, tim više što je on pokrenut u Bjelovaru koji nastoji postati pametan grad. Time će Bjelovar, prema njegovom mišljenju, zadržati i utvrditi svoj status u pravosudnim krugovima, a i status središta županije i regije.

Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije

Župan Bajs nadovezao se na te riječi podsjetivši kako je Bjelovar zapravo stoljećima upravno, vojno i sudbeno središte već stoljećima, te kako se i u današnje vrijeme naši sudovi ističu ažurnošću i kvalitetom, ponajviše zbog ljudi koji tamo rade. Bajs je dodao i kako se realizira projekt smještajnih kapaciteta sudova koji postoji već 15 godina.

– Smještajni kapacitet će omogućiti i okrupnjavanje pravosuđa za tri županije, i to će pridonijeti kvaliteti pravosuđa u cjelini a ponajviše naravno na ovom području. Županija će sufinancirati ukupnost projekta sa pet do šest milijuna kuna, ovisno o ukupnoj vrijednosti projekta. Zahvaljujem Ministarstvu pravosuđa što je taj projekt prepoznalo, kao i ovaj koji se vodi u našem gradu, rekao je župan.

Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa Republike Hrvatske

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković još je jednom naglasio kako je otvaranje današnjeg projekta sustava važan korak u procesu stvaranja spisa bez papira.

– Time ćemo bitno pridonijeti ubrzanju postupka i transparentnosti postupaka, što nam je trenutno izuzetno važno. Nakon Bjelovara očekujemo da će sustav ubrzo preuzeti i ostali trgovački sudovi u Hrvatskoj na kojima se u različitim postupcima nalazi oko 40 do 50 milijardi kuna. Nakon toga će sustav preuzeti i ostali sudovi, rekao je ministar Bošnjaković napomenuvši kako je pravosuđe svjesno svih nedostataka trenutnog sustava na koji ukazuje i praksa i građani, te da se sad očekuje velik pomak. Dodao je kako će pilot projekt pokrenut u Bjelovaru trajati dok se ne vide njegove tehničke značajke, odnosno da li je potrebno nešto doraditi u sustavu. Nakon toga uvest će se na ostale trgovačke, a potom i općinske sudove i ostala tijela.

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je Gradu, Županiji i Ministarstvu na potpisivanju ugovora  o zajedničkoj izgradnji zgrade, koja je dokaz kako je suradnja između centralne države i lokalne samouprave neophodna ali svakako ide i na korist državljanima.

Vjerujem da je ovo jedan od priloga decentralizacije države koju svi želimo vidjeti. Također čestitam Ministarstvu pravosuđa na ovom pilot projektu i nadam se i vjerujem da će on uskoro zaživjeti u cijeloj državi. Digitalizacija i informatizacija pravosuđa neophodni su iz više razloga, a to su brzina rješavanja postupaka, izbjegavanje nepotrebne papirologije, ali i jačanje povjerenja hrvatskih građana te ulagača koji su često prigovarali sporosti pravosuđa na trgovačkim sudovima. Vjerujem da će se smanjenjem predmeta i učinkovitijim poslovanjem biti smanjena i uklonjena mogućnost korupcije, te će sudovanje postati transparentnije, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović naglasivši još jednom kako se nada da će se sustav uskoro proširiti cijelom Hrvatskom.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *