25. travnja 2018

Tradicionalna promocija lovnog turizma na početku godine

Županov lov novogodišnja je tradicija koju je župan Damir Bajs zadržao i u ovom mandatu. Ovogodišnji lov kao i protekli započeo je kod Pohajdinog bunara, u četvrtak 4. siječnja, a okupio je pedesetak lovaca s područja županije i šire.

Cilj Županovog lova je promovirati lovni turizam naše županije za koju je rečeno da ima jedna od najljepših i najbogatijih lovišta u Hrvatskoj. Događanje organizira Lovački savez BBŽ, koji se diči činjenicom kako svim lovištima upravljaju naše lovačke udruge. Županija pak pomaže njihov rade te je tako krajem prošle godine potpisala ugovore o subvenciji lovstva u iznosu većem od milijun kuna.

– Gotovo je jedinstveno u Hrvatskoj da svim lovištima upravljaju domaće lovačke udruge. Međutim, to pokazuje politiku Županije koja smatra da upravo ljudi našeg kraja koji ovdje žive i brinu o lovištima mogu dati najbolje rezultate. Mi imamo jedna od najboljih lovišta u državi, međutim ovo prirodno bogatstvo treba čuvati. Lovci tako ovdje nisu samo u lovu nego moraju i brinuti o divljači preko zime, i da autohtone vrste koje ovdje borave ovdje i ostanu. Što se tiče potpora koje dajemo, mi želimo pratiti promjene, propise, i tome se prilagođavamo. Za 2018. godinu je predviđeno dobiti ponudu osiguravajućih kuća za osiguravanje sva 43 lovišta na području županije, a Županija bi to subvencionirala sa 75%, rekao je župan Damir Bajs te dodao kako Županija želi da se lovne udruge i lovci pažnjom dobrog domaćina brinu o lovištima što je posljedično dobro za sve.

– U svakoj godini u koju ulazimo očekujemo da se riješe neki probleme. Cilj nam je podići lovni turizam na onu stepenicu na kojoj je nekad bio. Sada je dobra prilika za to, jer je Lovni savez kupio Vilu Garić gdje će se održavati i stalne edukacije lovaca, ali tu će biti mjesta za odsjesti za strane lovce koji sve više dolaze. Zimski smještajni kapaciteti su bili problem dosad, jer ih nije bilo dovoljno, ali uređenjem lovačkih domova i povećanjem kapaciteta to se mijenja, dodao je predsjednik Lovačkog saveza BBŽ Miroslav Čačija.

Županija ima 12 mjera kojima pomaže lovstvo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. 39 udruga je dobilo sredstva koja će biti utrošena na unošenje divljači u lovišta i na repelente od pojedine divljači poput srna i divljih svinja kojim se zaštićuju usjevi. Čačija je napomenuo kako se na državnoj razini očekuje i izmjena zakona vezana uz nalet vozila na divljač na cesti zbog čega je dosad nekoliko lovačkih udruga koje graniče s prometnicama gotovo dovedeno na rub postojanja zbog plaćanja odšteta. Naime, postoji pojas u širini od 300 metara od šume do ceste, u kojem dijelu Lovačko društvo u većini zemalja ne može odgovarati za kretanje divljači jer cesta nije lovište. Odštete se naplaćuju od osiguravajućih društava, a slično rješenje se očekuje i u Hrvatskoj ove godine.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *