23. travnja 2018

Tjedan cjeloživotnog učenja u Komercijalnoj i trgovačkoj Bjelovar

Kako bi naglasila važnost cjeloživotnog učenja Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar ove godine bila je izuzetno aktivna u obilježavanju 11. Tjedna cjeloživotnog učenja koji se u Hrvatskoj obilježava od 2. do 8. listopada,  a pod okriljem Agencije za strukovno obrazovanje.

Nastavnicima, učenicima  i građanima ponuđeni su različite edukativni sadržaji te smo pri tom surađivali s grupacijom EducirajMe Centra Bjelovar, Bjelovarskim kazalištem, Gradskim muzejom Bjelovar i Glazbenom školom Bjelovar.

Tjedan cjeloživotnog učenja započeli smo već uvodnom edukacijom za nastavnike iz područja integrativne supervizije, a pod vodstvom viših savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje i licenciranih supervizorica. Sam Tjedan cjeloživotnog učenja započeli smo Danom dramskog odgoja koji je obilovao dramskim radionicama,  a u organizaciji i pod vodstvom prof. Nikoline Marinić. Voditelji su bili dramski pedagozi: Nikolina Marinić, Suzana Turković, Dorotea Buntak, Marin Bukvić, Željka Župan Vuksan, Ana Takač, Dejan Fajfer i Tibor Martan.  Dramske radionice na kojima se radilo cijeli dan i bilo je vrlo poticajno i veselo okupile su stotinjak sudionika, od učenika do učitelja i nastavnika.

 

Također je održana informatička  radionica Jednostavni i zabavni alati za izradu obrazovnih sadržaja pod vodstvom prof. Daniele Ivanov Štimac.

Učenicima, ali i građanima posebno je bio  zanimljiv turistički obilazak Bjelovara „Bjelovar očima turista“ koji su organizirali turistički vodiči prof. Dario Malogorski i Tomislav Cug, inače nastavnici naše škole.

Pedagoginja Ornela Malogorski održala je radionicu Komunikacija u razredu. Radionica je  dio projekta Budi svoj čiji je nositelj Zavod za javno zdravstvo.

Kako je škola sjedište Međužupanijskog vijeća stručnih suradnika pedagoga srednjih škola Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije i nastavnika hrvatskog jezika čije su voditeljice Ornela Malogorski  i Nikolina Marinić održani su i stručni skupovi pedagoga i nastavnika Hrvatskog jezika. Na skupu nastavnika Hrvatskog jezika predavači su bili bjelovarski profesori Mladen Jasek i Ružica Kuštić Melkić te profesorica daruvarske  Gimnazije Romana Žukina, a na skupu pedagoga izlaganje primjera dobre prakse  održale su pedagoginja Jasna Horvat Vlahović i Rajka Marković te nastavnica matematike Anja Stanković.

Skup održan 3. listopada 2017. u Domu kulture na kojemu je prof. dr. sc. Boris Jokić održao impresivno i motivirajuće predavanje,  okupio je više od 150 prosvjetnih djelatnika i građana. Tom prilikom je Boris Jokić, inače psiholog i znanstvenik na Institutu za društvena istraživanja, javnosti  poznatiji kao bivši voditelj ekspertne skupine za provedbu kurikularne reforme održao predavanje pod nazivom „O učenju u Hrvatskoj kroz brojke, riječi, slike i glazbu“. Na duhovit, a istovremeno  vrlo ozbiljno način govorio je o  procesu učenja i obrazovanja, zastarjelim planovima  i programima u našim školama, sporosti sustava odgoja i obrazovanja u praćenju trendova i razvoja društva u cjelini. Dr. Jokić nas je podsjetio i na poražavajuće rezultate međunarodnog istraživanja PISA – testova ukazavši da naša djeca iz škola izlaze funkcionalno nepismena, što se održava na sve što će kasnije raditi. Naglasio je nužnost ulaganja u ljudske resurse koji su ključni, ali koji su niz godina zanemarivani. Istaknuo je i dobre osnove našeg sustava te podatke koji govore da smo u nekim segmentima primjerice bolji od Islanda ili nekih drugih zemalja gdje čak 15-20 posto mladih napušta srednjoškolsko obrazovanje, dok to kod nas iznosi samo dva posto. Obrazložio je temeljne vrijednosti reforme koja bi trebala omogućiti da svaki učenik ostvari osobne potencijale, te je istaknuo pretjerano politikantstvo koje se pojavilo i zaustavilo je. Napomenuo je da nade za takve korjenite promjene ima jedino ako struka bude iznad politike te je naglasio da  reforma ne smije ovisiti o trenutnim vlastima niti bi im se smjela prilagođavati.

Završio je sa željom  da se izgradi bolja Hrvatska, da budemo zemlja boljeg svijeta jer je to više nego li moguće.

Veliki interes, dugi pljesak i pohvale za ovo predavanje ne samo Bjelovarčana već i ljudi iz okolnih gradova koji su napunili bjelovarski Dom kulture i brojna pitanja koja su sudionici postavljali, ukazuju na veliku podršku koju rad Borisa Jokića ima među prosvjetnim radnicima.

____

U okviru obilježavanja Tjedna cjeloživotnog učenja održan je sastanak kod gradonačelnika Bjelovara  Daria Hrebaka. Na sastanku su, uz Borisa Jokića, sudjelovale predstavnice Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar, ravnateljica Nataša Vibiral, pedagoginja Ornela Malogorski i profesorica Nikolina Marinić te koordinator 11. Tjedna cjeloživotnog učenja Alen Kaminski. Sastanak je bio posvećen temama mogućnosti razvoja i ulaganja u odgoj i obrazovanje u Bjelovaru.

 

Tjedan cjeloživotnog učenja završavamo predavanjem hrvatskog fizičara i političara prof. dr. Ivice Puljka  pod nazivom  „Odakle smo? Tko smo? Kamo idemo?“ koje će se održati  6. 10. 2017. u 19.00 sati u Gradskom muzeju Bjelovar.  Naša škola je jedan od suorganizatora (uz udrugu BUDEM, EducirajMe Centar Bjelovar i Rotary Klub).

Foto Juraj Marković i KTŠ Bjelovar

Školska koordinatorica Tjedna cjeloživotnog učenja

Ornela Malogorski, prof. savjetnica

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *