22. siječnja 2018

Svježe voće i povrće za učenike osnovnih i srednjih škola Bjelovarsko-bilogorske županije

Školska shema voća program je koji će omogućiti učenicima osnovnih i srednjih škola dnevno konzumiranje voća i povrća neovisno o tome da li su učenici korisnici školske kuhinje ili ne. Ugovor o provođenju ovog programa, čiji je cilj povećati unos svježeg voća i povrća, podići razinu znanja o važnosti zdrave prehrane i educirati učenike u cilju smanjenja otpada od hrane, potpisan je u četvrtak 31. kolovoza između vlasnika OPG-a „Jabuka mala“ Zlatka Kozjaka i ravnatelja osamnaest osnovnih i srednjih škola Bjelovarsko-bilogorske županije. Ugovor je otpisan nakon obilaska OPG-a „Jabuka mala“ na Izletištu i vinotočju „Vinia“, uz prisutnost bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa.

Predstavnica osnovnih škola županije ravnateljica Osnovne škole Velika Pisanica Ivana Haić napomenula je kako je njena škola u sudionik ovog projekta već pet godina, i posluju sa OPG-om „Jabuka mala“ cijelo to vrijeme.

Podržavamo domaće proizvode i konzumiranje zdrave hrane. Prve godine smo u sklopu programa dobivali samo jabuke međutim svake godine se asortiman proizvoda širio tako da zimi dobivamo mandarine, u proljeće mrkve, a u ovo jesensko doba šljive, kruške i jabuke. Učenici jednom tjedno dobivaju 150 grama svježeg voća i povrća uz redovne zdrave obroke koje učenici dobivaju u sklopu školske kuhinje. Tako smo od ove godine dobili i titulu škole mentora za nutricionističku prehranu, i tu smo ušli u jedan zajednički projekt sa Zagrebom i Zavodom za javno zdravstvo, pod nazivom „Živjeti zdravo“ – rekla je Ivana Haić te dodala kako će kroz godinu stavljati veći naglasak na domaće proizvode te u školsku kuhinju uvesti i lokalnu ribu te domaće namaze, a nada se da će to sve imati dobar odjek kod djece i roditelja.

Zlatko Kozjak, vlasnik OPG-a, rekao je kako mu je drago što može sudjelovati u ovakvom projektu. Dok je prošle godine prinos zbog mraza bio ravan nuli ove godine s vremenskim uvjetima se ipak nešto bolje nosi te garantira dobar prinos iz svoja tri voćnjaka.

Kod djece se stvara navika konzumiranja voća, i mislim da je hvalevrijedna činjenica što se kroz ove godine projekt razvijao od toga da se voće osiguravalo prvo samo za uzrast od 1. do 4. razreda, a potom cijela osnovna pa sada i srednja škola, napomenuo je Zlatko Kozjak.

Kozjak je također dodao i kako je njegov OPG ove godine u sklopu Ugovora dobio i povećanu narudžbu u odnosu na prethodne godine. Ipak, zasad ne planira proširivati voćnjake i ulaziti u veća ulaganja u odnosu na postojeće stanje. Mišljenja je kako, što se tržišta tiče, nije problem plasirati svoj proizvod već naplatiti ga. Zbog toga također rado sudjeluje u ovom projektu, jer redovno plaćanje plasiranih proizvoda omogućava sigurniji plan i rad. Iako ove godine dolazi do promjene u načinu plaćanja, pa plaćanje na sebe preuzimaju škole i Županija, ne boji se da će to utjecati na isplatu.

Škole su same odabirale dobavljače, pa je osamnaest osnovnih i srednjih škola potpisalo Ugovor s OPG-om „Jabuka mala“. Škola je dužna platiti račun za isporučeno voće i povrće prije podnošenja Zahtjeva za potporu. Navedeni Zahtjev podnosi se Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, i to tek po isteku obračunskog razdoblja, odnosno nakon tri mjeseca. U međuvremenu će Bjelovarsko-bilogorska županija kreditirati cijeli program Školske sheme sve do povratka sredstava, koja će se isplaćivati u roku od tri mjeseca od podnošenja Zahtjeva.

Drago mi je da su se naše škole javile na natječaj Europske unije koji im je omogućio da uđu u program Školska shema. Županija će osigurati potrebnih 400.000 kuna za naše škole kako bi omogućila da se na tanjurima naših učenika nađe svježe voće i povrće. Mislim da je ključno da imamo kvalitetno voće, i da je ono upravo domicilno, dakle bilogorsko voće. Količine koje osiguravamo tjedno nisu tako velike, ali bitno je da usadimo jednu zdravu naviku. Što se tiče financijskog dijela, kao i u svim drugim projektima, Županija će u slučaju da ne dođe do naplate na vrijeme uskočiti potporama prema svojim ustanovama kako bi oni koji rade i dobavljaju imali sredstva na svom računu kada je to ugovoreno. Kako prije tako i sada, Županija će to napraviti, poručio je župan Damir Bajs.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *