21. travnja 2018

Sve službe s područja Bjelovarsko-bilogorske županije spremne su za nepovoljne vremenske uvjete

Bjelovarsko-bilogorska županija priprema se za predstojeću sezonu nepovoljnih vremenskih uvjeta. S tim ciljem župan Damir Bajs je u suradnji s Područnim uredom za zaštitu i spašavanje Bjelovar organizirao zajednički sastanak sa svim nadležnim službama, institucijama i poduzećima koja upravljaju vodnom, cestovnom i energetskom infrastrukturom, te stalnim operativnim snagama zaštite i spašavanja. Na sastanku održanom četvrtak 9. studenog u velikoj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije razgovaralo se o pripremi za predstojeću sezonu, prikazane su preventivne i operativne mjere za slučaj ekstremnih vremenskih uvjeta i njihovih posljedica, a također se razgovaralo i o dosadašnjim iskustvima kako bi svi predstavnici službi u cilju što bolje pripreme prikupili što više informacija.

Neven Alić, zamjenik župana BBŽ-a

– Županija svake godine u ovo vrijeme ima ovakav sastanak za pripremu zimske sezone tijekom koje su uobičajene smrzavice, a prošle godine je bilo i poplava. Želimo napraviti pripremu tako da naše službe budu spremne za to. Za utorak je već najavljen snijeg i u nizinama tako da su pripreme ozbiljne, objasnio je zamjenik Neven Alić koji je napomenuo kako se na sastanku zajednički usvajao plan svake od pojedinačnih službi, institucija i poduzeća.

Marijan Radoš iz Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Bjelovar napomenuo je kako je prošle godine nakon jednog ovakvog sastanka uslijedila sezona u kojoj su sve službe bile spremne i nije bilo značajnih propusta.

– U našoj županiji u prošlih godinu dana nije bilo većih nesreća i katastrofa, iako imamo sve češće pojave elementarnih nepogoda. Ipak, bili smo spremni, te smo i dalje uvjereni kako je to pravilna praksa koju ćemo primijeniti i ove godine. Tu je cijeli sustav civilne zaštite koji mora biti uključen u zajedničku pripremu i smatramo da je preventiva najbolji odgovor na katastrofe, rekao je Marijan Radoš.

Jedna od najvažnijih službi i dio sustava zaštite i spašavanja su i vatrogasci. Tu se mora uzeti u obzir da imaju i dobrovoljni i profesionalni dio.

Željko Mesar, županijski vatrogasni zapovjednik,

– Postoji operativni plan sustava na temelju kojeg se uzbunjuju operativne snage vatrogastva bilo po pitanju sustava civilne zaštite ili zaštite od požara. U zimskim uvjetima postupamo jednako kako i u ljetnim uvjetima, jer postupamo u slučaju potrebe a ne zimskim i ljetnim uvjetima, objasnio je Željko Mesar, županijski vatrogasni zapovjednik, koji je rekao kako je na kontinentu ove godine nastavljen pad intervencija na požare kroz proteklih nekoliko godina, dok u priobalju raste broj požara i time i broj naših vatrogasaca koji odlaze u ispomoć.

 


Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *