24. travnja 2018

Uskoro počinju 12. zimske paraolimpijske igre u južnokorejskom Pyeong Changu-po prvi put nastupit će Bjelovarčanin Josip Zima

  1. zimske paraolimpijske igre u južnokorejskom Pyeong Changu od 09. do 18. ožujka

 

Dobivanjem pozivnica od strane Međunarodnog paraolimpijskog odbora Lovri Dokiću i Antunu Bošnjakoviću,  hrvatska paraolimpijska reprezentacija za 12. zimske paraolimpijske igre u južnokorejskom Pyeong Changu od 09. do 18. ožujka kompletirala se sa rekordnih sedam skijašica i skijaša koji će nastupiti u alpskom i nordijskom skijanju te u snowboardu.  U alpskom skijanju nastupit će po treći put u sjedećoj konkurenciji Dino Sokolović, u konkurenciji slijepih i slabovidnih Damir Mizdrak kojemu su ove druge igre i najmlađa skijašica igara Eva Goluža, te najmlađi stojeći skijaš igara 16-to godišnji Lovro Dokić.

Po prvi put Hrvatska ima predstavnike u nordijskom skijanju i snowboardu.  Josip Zima nastupit će u disciplinama sjedećih nordijaca u cross country  – 15 km   te cross country – sprintu, dok će  Antun Bošnjaković nastupit u disciplini skijaško trčanje – sprint za stojeće nordijce. Snowboardaš Bruno Bošnjak nadmetati će se u banked slalomu i snowboard  crossu.

 

Hrvatska paraolimpijska reprezentacija putuje 02. ožujka u Pyeong Chang, a ceremonija otvaranja Igara održati će se 09. ožujka u podne po hrvatskom vremenu  na Olympic stadionu.  

  

POVIJESNI DIO PARAOLIMPIJSKIH IGARA   

                                                            

Samostalni početci skijanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj datiraju još u daleku 1960. godinu u Mrkoplju. Tada entuzijasti, slijepe i slabovidne osobe, započinju sa samostalnom obukom na blagim padinama skijaškog terena Čelimbaša.

Organizirani početci skijanja osoba s invaliditetom u samostalnoj Hrvatskoj započinju 2000. godine. Prvo sudjelovanje na velikim natjecanjima slijedi 2001. na utrkama IPCAS Europskog kupa.

Prvi put na Zimskim paraolimpijskim igrama nastupamo u Salt Lake Cityju 2002. godine i to kada je Tomislav Zadro osvojio 10. mjesto u slalomu za stojeće. Na sljedećim Igrama u Torinu 2006. Hrvatsku predstavlja Zlatko Pesjak.

U Vancouveru 2010. nastupaju u slalomu i veleslalomu stoječih Zlatko  Pesjak i Mario  Dadić. U sjedećoj konkurenciji prvi put nastupa Dino  Sokolović  te slabovidna Nikolina Šantek. 2014. u Sočiju hrvatske boje branili su Dino Sokolović te u konkurenciji slijepih i slabovidnih Damir Mizdrak.

Prve Zimske paraolimpijske igre održane su u Švedskoj 1976. godine  . Danas se zimskim sportovima bavi preko 35 zemalja.

Izvor informacija: HPO

Foto: Branka Sobodić

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *