22. siječnja 2018

Sustav e-Građani dostupan u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ Bjelovar

Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar pridružila se nastojanju Grada Bjelovara da postane pametan grad, odnosno da dobije Smart city titulu. Radi se o proširenju ponude knjižnice, točnije o tome da je jedno računalo na Studijskom odjelu knjižnice na Trgu Eugena Kvaternika stavljeno na raspolaganje kako bi se preko njega mogao koristiti Sustav e-Građani.

Korisnice Narodne knjižnice moći će sustav koristiti od ponedjeljka 4. rujna, 2017., a uz računalo koje ima pristup internetu na raspolaganju je pisač tako da korisnici potrebne dokumente mogu odmah i ispisati. Dodatna pomoću koju građani mogu očekivati je da će ih knjižničari besplatno podučiti korištenju Sustava, odnosno kako se prijaviti u sustav i doći do željenih dokumenata. Djelatnici knjižnice vas tako pozivaju da postanete i vi e-Građani, te da brzo i jednostavno koristite servis Vlade Republike Hrvatske.

Podsjetimo, Sustav e-Građani projekt je Vlade RH koji je pokrenut s ciljem modernizacije, pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije građana i javne uprave te povećanja transparentnosti javnog sektora u pružanju usluga. Građani kroz ovaj sustav imaju pristup izvodima iz matičnih knjiga, mogu dobiti uvjerenja o prebivalištu i boravištu, izvod elektroničke radne knjižice, ali mogu primati i razne obavijesti primjerice o isteku osobnih dokumenata, dopunskog zdravstvenog osiguranja, te informacije o pravima za vrijeme nezaposlenosti, blokadi, deblokadi, itd.

Omogućavanjem javnog pristupa Sustavu e-građani Narodna knjižnica „Petar Preradović“ u suradnji s Gradom Bjelovarom dovodi svoje građane i grad na korak bliže tome da postanemo pametan grad čiji je cilj umrežavanje korisnika i gradske odnosno državne infrastrukture. To je pak samo jedan od ciljeva kojima pametan grad stremi, uz gospodarski rast, smanjenje onečišćenja okoliša i povećanje energetske učinkovitosti,  a njihovo postizanje dovodi do krajnjeg rezultata – povećanje kvalitete života.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *