24. svibnja 2018

„Susret u zavičaju 3“ označio početak Bjelovarskog kulturnog ljeta

U sklopu otvorenja Bjelovarskog kulturnog ljeta posebnu je pažnju zauzela izložba Susret u zavičaju 3. Izložba je postavljena u Gradskom muzeju Bjelovar a organizirao ju je muzej u suradnji s Kulturnim i multimedijskim centrom Bjelovar. Građani i posjetitelji će u narednih mjesec dana moći pogledati djela Valerije Mrkobrad, Dubravka Adamovića, Melite Kraus, Igora Pauške, Krešimira Ivančeka, Ane Gezi, Franje Matešina, Darka Lukića, Matka Antolčića, Predraga Kovača, Antona Cetina, Drage Novaka, Igora Orosa, Pavla Totha, Štefana Brajkovića, Ivane Barišić-Tomšić, Valne Bastijančić Erjavec, Berislava Rupčića, Miroslava Brletića, Zorana Tokića, Petre Slobodnjak, Zdravka Damjanovića, Vladimira Končara, Saše Končara, Valentine Rašan, Tihomira Pintera, Antuna Ibriksa, Mate Gerecija, Irene Jukić Pranjić, Tatjane Malnar Pocrnić, Zlatana Vrkljana, Igora Taritaša i Eve Winkler.

 

Nazočne je pozdravio ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar Milan Pavlović koji je nakon predstavljanja izložbe riječ prepustio suorganizatoru i jednom od izlagača Dubravku Adamoviću. Naime, Adamović je sudjelovao i na prvoj izložbi Susret u zavičaju 1976. godine kada je još bio student.

– Bili smo studenti treće godine kada smo počeli brojati koliko nas zapravo rodom ili djelovanjem ima veze s Bjelovarom. U tome nam je najviše pomogao pokojni Ladislav Ivanček, koji je bio zapravo glavni pokretač, te pokojni profesor Ivo Friščić koji nam je pomogao u kontaktu s Edom Murtićem i Vojinom Bakićem. To je bio izniman doživljaj, uopće upoznati se s njima a posebice izlagati i biti u istom katalogu s njima. Nama je to bila ogromna čast i snažan vjetar u leđa. Krenuli smo s organizacijom i drugih izložbi i likovnih kolonija. Život nas je odveo na različite strane, a 2003. kad sam došao na mjesto ravnatelja muzeja obnovili smo tu ideju, a vidimo da taj recept i danas funkcionira za dobru posjećenost. Večeras su se opet sreli profesori i studenti i stari prijatelji. Činjenica je da smo doista jaki po pitanju likovnih umjetnika – zaključio je Dubravko Adamović.

Adamović je također istaknuo i da za razliku od prethodnih postava ovaj ima i nešto inovativniju strukturu te uz tradicionalne vizualne umjetnosti predstavlja i autore koji su svoju primarnu likovnu darovitost kanalizirali prema medijima grafičkog oblikovanja, odnosno prema dizajnu, stripu i umjetničkoj fotografiji.

Nazočnima se također obratila i zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec koja je isto tako bila jedan od izlagača na izložbi Susreti u zavičaju 3.

– Izuzetna mi je čast što ovogodišnje Bjelovarsko ljeto otvaramo baš ovdje u Gradskom muzeju. Ovogodišnje Bjelovarsko ljeto, šesto po redu započinje izložbom Susreti u zavičaju 3, nakon koje će uslijediti i koncert mlade pjevačice i dobitnice Porina Nine Kraljić. Ovo je treće Bjelovarsko kulturno ljeto u organizaciji Grada Bjelovara, na njegovom smo samom početku, a u naredna dva mjeseca provući će se oko stotinu događanja, likovnih radionica, čitaonica, koncerata domaćih i stranih izvođača. Nadam se da će svatko naći nešto za sebe i ono što će ga veseliti – dodala je Valna Bastijančić Erjavec, čijim je obraćanjem i službeno otvoreno Bjelovarsko kulturno ljeto.

U slastičarnici Zagorje istovremeno je otvorena izložba Likovnog udruženja Bjelovar u organizaciji Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara. Koncert Nine Kraljić, dobitnice Porina i predstavnice Hrvatske na Eurosongu 2016. održan je u svečanoj dvorani Gradskog muzeja na prvom katu.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *