24. svibnja 2018

Stručni studij računarstva otvara se u Bjelovaru

 

Visoka tehnička škola Bjelovar dobila je Dopusnicu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za izvođenje preddiplomskog studija Računarstva. Tim povodom u petak 21. srpnja održana je konferencija za novinare u vijećnici Visoke tehničke škole, na kojoj su predstavnici gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Dariom Hrebakom i vodstvo VTŠ Bjelovar govorili o tome što za razvoj visokog obrazovanja u Bjelovaru i razvoj samog grada znači  činjenica da se otvara još jedan smjer studija. Naime, Bjelovar je otvaranjem novog studija stekao uvjet za dobivanje titule veleučilišnog grada.

– Ovo je povijesni dan za obrazovanje i Grad Bjelovar. Mi smo Visoku tehničku školu osnovali 2007. godine i od onda se borimo da dođemo do titule veleučilišnog grada. Nadomak smo tome da to i ostvarimo kroz nekoliko mjeseci. Na pomoći i suradnji zahvaljujemo i Erste banci koja će zapošljavati dio budućih stručnjaka, napomenuo je uvodno gradonačelnik Hrebak i nastavio da je u 2017. godini iz proračuna grada za Visoku tehničku školu izdvojeno 2 milijuna i 200 tisuća kuna.

– Treći stručni studij je korak više za razvoj grada, a osim toga postat će  poznat i u akademskoj zajednici. To je ogroman potencijal jer kao i činjenica da će se to ulaganje i vratiti kroz nekoliko godina. Grad bez obrazovanja nema svoju budućnost, i čestitam svima koji su sudjelovali u ovom naporu, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

Novi stručni preddiplomski studij od jeseni upisivat će dodatnih 60 redovnih studenata. Kao i ostali smjerovi na VTŠ-u, računarstvo će godinu redovnog studija naplaćivati 7.500 kuna dok će izvanredni studij koštati 10.500 kuna po godini. O samom tijeku procesa dobivanja Dopusnice nešto više je rekla dekanica dr.sc. Zrinka Puharić.

–  4. travnja elaborat koji smo sastavili poslan je u Agenciju za znanost i visoko obrazovanje. 12. lipnja dobili smo inicijalnu akreditaciju, a Dopusnica je stigla 20. srpnja. Zahvaljujem vrijednom timu koji je sastavio elaborat, i radujem se novim studentima od jeseni. S obzirom da smo jedina visokoškolska obrazovna ustanova u županiji, ovaj korak je za nas od velikog značaja i trudimo se biti što bolji i prepoznatljiviji, rekla je dekanica Puharić.

 

Voditelj novog studija dr.sc. Alan Mutka predstavio je opširnije program napomenuvši kako trogodišnji studij u svojih 45 kolegija ima veliku podudarnost s renomiranim i akreditiranim stručnim studijima u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

– U kurikulum smo kompletno uključili učenje programskih jezika koji se danas traže na tržištu rada. Po završetku studija polaznici će biti osposobljeni za poslove izrade računalnih aplikacija za osobna računala i web, izrade aplikacija za ugradbena računala i industrijske sustave, izrada aplikacija za mobilne uređaje, projektiranje, programiranje i održavanje računalnih baza podataka, upravljanje informacijskim sustavom i planiranje njegova razvoja, izrada poslovnih informacijskih sustava i sustava podrške poslovnom odlučivanju uz razumijevanje funkcioniranih zahtjeva, upravljanje i održavanje mrežne infrastrukture, podrške korisnicima prilikom implementacije IT aplikacija, i ostalo. Razlika u odnosu na ostale studije je ta što imamo takozvani „ekonomski paket“. Naime, zbog strateškog ugovora sa Erste bankom imamo izborne predmete koji su vezani za bankarski sektor. Ali tu su i ostali predmeti za efikasnije poznavanje poslovnih procesa i samozapošljavanje. Još jedna prednost je to što krećemo programirati u programskom jeziku „Python“, a to navodimo jer smo među prvima u Hrvatskoj koji ljude uče programirati u programu koji na međunarodnoj razini slovi kao najbolji, objasnio je Alan Mutka.

 

Detaljne informacije o studiju i upisu na studij mogu se pronaći na internetskim stranicama Visoke tehničke škole Bjelovar.

Iznosi članarina ostalih studija, u koje će se uklopiti i Računarstvo, nisu se mijenjali od osnivanja studija. Svi redovni studenti će kao i dosad imati subvencioniranu prehranu, a novost od ove godine je ta da je od Ministarstva ishođena i subvencija za stanovanje. Tako će 20 studenata u punoj subvenciji imati organiziran smještaj u novom Učeničkom domu, a 30 studenata dobit će subvenciju dijela troškova za privatni smještaj.

Na Visokoj tehničkoj školi trenutno studira 705 studenata, a dosad je  diplomiralo 509. Cijena studija u odnosu na privatna veleučilišta izuzetno je prihvatljiva što objašnjava i interes i razvoj VTŠ-a svih ovih godina.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *