21. travnja 2018

Zaključak sjednice ŽK Bjelovar: Većina županija nije vratila gospodarstvo na razinu kakva je bila pred kriznu 2008. godinu

U Županijskoj komori Bjelovar održana je 17. travnja 2018. godine proširena sjednica Gospodarskog vijeća ŽK Bjelovar. Na sjednicu su pozvani i predstavnici lokalne i regionalne vlasti zajedno sa saborskim zastupnicima s područja županije, te predsjednicima svih strukovnih grupacija koje djeluju u Županijskoj komori Bjelovar.

Među točkama dnevnog reda našla se i zamjena člana Gospodarskog vijeća, zajedno s prihvaćanjem plana rada Komore za 2018. godinu, te izvješće o radu u 2017. godini. Također je i Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, predstavio gospodarske trendove i konkurentnost Hrvatske u odnosu na države središnje i istočne Europe.

– Što se tiče pratećih trendova posljednjih nekoliko godina, zamijetili smo da je Hrvatska zadnja kad se gleda konkurentnost među državama središnje i istočne Europe, a tu relativnu statičnost konkurentnosti bilježimo već nekih desetak godina. Posljedica toga je relativno spor gospodarski oporavak. Iako posljednjih nekoliko godina bilježimo rast trgovine, rast gospodarstva, industrijske proizvodnje, to je još uvijek relativno spore dinamike. Na razini županija, vidi se da ih većina nije vratila gospodarstvo na razinu kakva je bila pred kriznu 2008. godinu, objasnio je Zvonimir Savić.

Savić dodaje kako sve županije ipak posljednje dvije godine bilježe osjetan rast gospodarstva, pa se možemo nadati skorom povratku na staro.

Slični su trendovi i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja bilježi porast po raznim indeksima, od gospodarske snage pa nadalje. Kad se govori o razvijenosti najbolji pokazatelj je BDP po stanovniku, i Bjelovarsko-bilogorska županije ovdje je na razini razvijenosti kao i Slavonija odnosno Slavonskih županija. Ipak, moram naglasiti da postoje brojni pozitivni trendovi i pomak u relativnoj razvijenosti. Teško je govoriti o konkretnom rangu jer se radi o donjem dijelu ljestvice, gdje su razlike veoma male. Međutim velika većina županija u Hrvatskoj je na istoj razini, a to je 33-50% prosjeka razvijenosti Europske unije, dodao je Savić.

Savić je zaključio kako unatoč nazadovanju Hrvatske po pitanju konkurencije u Europskoj uniji, postoje neki pokazatelji u okviru indeksa konkurentnosti gdje je Hrvatska jako dobra. Precizirao je kako se tu radi o infrastrukturi, osnovnom obrazovanju i zdravstvu koji su iznad prosjeka ostalih država. Time su definirana i problematična polja što, prema riječima Zvonimira Savića, daje smjer u kojem razvoj treba ići.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *