25. travnja 2018

Sajam poslova u Bjelovaru okupio velik broj poslodavaca, ali i nezaposlenih koji traže posao

Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Bjelovar i ove je godine organizirao Sajam poslova, deveti po redu. Događaj je održan u četvrtak, 12. listopada. Ni ovog puta nije izostao veliki interes posjetitelja, kako izlagača, odnosno poslodavaca, tako i osoba koje traže posao ili se još uvijek školuju. Program Sajma poslova sastojao se od tri cjeline, predstavljanja izlagača putem izložbenih pultova, okruglog stola na temu “Obrazovanje nezaposlenih osoba-Osposobljavanje na radnom mjestu”, te CISOK-najboli saveznik za dobru odluku. Između ostalih, Sajmu poslova također su nazočili i zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić, dožupanica bjelovarsko – bilogorskog župana Bojana Hribljan, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Bjelovar Ruža Hrga.

– Cilj događaja je neposredno povezivanje korisnika usluga, odnosno nezaposlenih osoba sa poslodavcima. Budući da je nezaposlenost u našoj županiji izrazito velik problem, krajem rujna na području Bjelovarsko – bilogorske županije bilo je evidentirano 6 582 nezaposlene osobe, što je u odnosu na period prošle godine na godišnjoj razini smanjenje za 22 posto ili u brojkama za 1801 nezaposlenu osobu. Gledajući prema spolu 53 posto su žene, a 47 posto muškarci. Aktivnost današnjeg Sajma poslova je promoviranje Mjere osposobljavanje na radnom mjestu i obrazovanje nezaposlenih, rekla je u uvodnom govoru predstojnica Ruža Hrga.

Bjelovarske tvrtke koje su sudjelovale na devetom Sajmu poslova su Hittner, Koestlin, Prima Commerce, Zaštitar Sučić, BBS, Data Link, Kudumija trade, RS metali, Sedlić d.o.o, Servis Cerović, AS Ablo, Jandrić & Jandrić, Radiona za obradu drveta Fridericha Unger, Rotor, Zdenka mliječni proizvodi, Iveta, Dukat, Sirovina, Poduzeće za ceste, Pajdo, Darblue, kao i Učilište za obrazovanje “Educiraj me”, Pučko otvoreno učilište Bjelovar, Obrtničko učilište “Pouka”, Pok-aspekt Virovitica, Sveučilište u Rijeci Ekonomski fakultet – nastavni centar Bjelovar, Bjelovarski centar za razvoj civilnog društva. Partneri Sajmu i ove su godine bili Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska gospodarska komora, Regionalna razvojna agencija i Lokalna razvojna agencija poduzetnički centar Garešnica.

– Sajmovi ovakvoga tipa najviše služe kao smjernica mladima za daljnje školovanje. Danas se ovdje predstavljaju mnoge tvrtke, zbog čega sam siguran da će sajam itekako biti uspješan i dobro posjećen, da će nezaposleni pronaći posao, a tvrtke kvalitetne zaposlenike. Grad Bjelovar, kao što možda i sami znate unosi jednu novu energiju, jednu novu viziju u vođenju grada. Fokus stavljamo upravo na mlade ljude, na EU fondove, vraćanje nekih starih brendova. Primjer toga je “Majburger” koji se nije proizvodio 30 godina. Bjelovar vidimo kao otvoreni grad koji je u svakom trenutku raspoložen za suradnju sa svima. Upravo jučer smo obišli gradove naše Slavonije, Osijek, Vukovar, Ilok. Zajedno s tim gradovima napravili bi jedno zajedničko događanje u Bjelovaru. Smatram da i Bjelovar i Republika Hrvatska imaju dovoljno kvalitetnih proizvoda koji se mogu plasirati van naših granica, rekao je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

Svečano otvorenje sajma službeno je pripalo dožupanici Bojani Hribljan, koja se u kratkom govoru također osvrnula na ciljeve i korisnost ovog događaja.

– Osvrnut ću se na projekte koje Županija radi. Kao lokalna zajednica aktivirali smo se u mnogim Europskim projektima. To je projekt “Zaželi” u kojem smo pažnju usmjerili na teže i teško zaposlive skupine, žene iznad 50 godina. Projekt je prošao administrativnu provjeru i vjerojatno ćemo putem projekta zapsoliti 70 žena. Jako puno obraćamo pažnju na mlade i marginalizirane skupine. Vezano i za njih smo prijavili projekte koji su u fazi prolaska. Upravo oni su brina nas kao Županije. Strukovna obrazovanja su nešto na što posebno trebamo svi obratiti pažnju u našoj županiji. Imamo najavu dolaska Vlade Prskala, pomoćnika ministrice koji je bio među najsupješnijim ravnateljima strukovnih škola. S našim će ljudima razgovarati o temi na koji način strukovna zanimanja mogu i moraju biti korisna u razvoju gospodarstva. Prema onome što sad do sada na sajmu vidjela, jasno je da posla ima, no nekada nažalost nema onih koji posao traže. U nedostatku smo struka za kojima se pokazuje potreba. Odaziv za upis djece u stukovne škole je daleko manji nego što bi trebao biti, nego što traži tržište rada. Županija primjerice uskoro kreće u veliku obnovu škola, pri čemu će biti potrebno dosta zidara, tesara, limara, krovopokrivača i ostalih. Posla će biti još puno, puno toga pripremamo s novim projektima. Bez mladih ne možemo i na njih moramo računati. Ima brojnih poslodavaca koji su voljni mlade naučiti poslu. Županija je uvijek uz sve koji se žele prijaviti na razne natječaje, a treba im pomoć i usmjeravanje, rekla je zamjenica župana Bojana Hribljan.

– Od sajma očekujem da nađem posao. Konkretno, još se ne vidim nigdje, ali valjda ću se zaposliti u struci. Nisam se odlučio za daljnje školovanje, imam neke druge planove. Jedan od njih je i ostanak u Bjelovaru. Ako ću baš biti prisiljen, razmišljat ću o odlasku negdje drugdje, rekao je 19-ogodišnji Dario Trnski po zanimanju komercijalist.

– Odradila sam stručno osposobljavanje u Općini Šandrovac, a po zanimanju sam ekonomistica. Posao sam do sada tražila i na drugim mjestima. Od posjeta sajmu očekujem neke korisne informacije ili pronalazak posla. Mislim da svatko tko danas dođe ovdje očekuje nešto. Prijavila sam se za prekvalifikaciju za njegovatelja, razmišljam i o fizioterapeutu, a možda i frizerskoj struci, vidjeti ću još. Da mogu otići otišla bih u drugi grad ili izvan države, ali me dijete veže za naš kraj. Samohranim majkama je danas dosta teško, posebno u smisli pomoći od strane države. Zahvaljujući svojoj obitelji ništa nam ne fali, ali podrška države u ovakvim situacijama je nula, rekla je 27-godišnja Jelena Bedeković.

– Po zanimanju sam komercijalistica i prvi sam put ovdje. Trenutno planiram pronaći posao, a kasnije možda upišem Policijsku školu. Želim ostati kod kuće, ne razmišljam o odlasku u drugi grad ili u inozemstvo, kaže Petra Dragojević.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *