21. ožujka 2018

S velikom podrškom Bjelovar ispratio paraolimpijca Josipa Zimu u Pyeongchang

Član Skijaškog kluba Sokol Bjelovar Josip Zima uoči odlaska na Paraolimpijske igre u južnokorejski Pyeongchang održao je tiskovnu konferenciju na kojoj je uz ostale sudionike izvijestio nazočne o pripremama, ciljevima i očekivanim rezultatima za svoju disciplinu nordijsko skijanje. Konferencija se održala u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar u Gundulićevoj ulici, čiji je Zima također član.

Konferenciju je otvorio predsjednik UTIB-a Tomislav Novosel poželjevši Josipu Zimi da se vrati sa što boljim plasmanom. Ponosan i na svoje ostale članove koji su bili istaknuti u sportu poput Ratka Kovačića, Slavena Hudine i ostalih, Novosel je istaknuo kako smatra da su jedna od rijetkih udruga koja ima toliko proslavljenih sportaša i kroz to prikazao činjenicu da se udruga brine i za sportski aspekt svog postojanja.

– Ovo su mi prve olimpijske igre u životu, ali osjećamo se spremno i ponosno. Napravili smo najbolje pripreme koje smo mogli, dali smo sve od sebe. Dat ću sve od sebe u ove tri utrke i pokušati uhvatiti najbolji rezultat. Kad sam počeo s ovim sportom bilo je teško, međutim sad je već sve puno lakše. Duge dionice jesu iscrpljujuće ali sve se to može, rekao je Josip Zima koji je dodao kako ga 11. ožujka, dva dana nakon otvaranja, očekuje i najteža od tri utrke, duga petnaest kilometara. Također je objasnio kako je mlad u ovom sportu i da odlazi napraviti najbolji rezultat koji će moći i naučiti što više može da skupi iskustva za buduća natjecanja.

Zima se i prije nesreće u kojoj je zadobio teške tjelesne ozlijede i status paraplegičara, također bavio sportom. Ubrzo nakon nesreće odlučio se ponovo vratiti u sport i boriti se za sebe i za svoje dobro. Rad je išao postupno, ali pritom je učio i kako biti samostalan i to mu je pomoglo i da poradi da psihičkoj spremi. Nordijsko skijanje kojim se sad bavi je pak takav sport, da mora cijele godine biti u puno fizičkoj spremi. Osim ljetnog dijela kad se bavio drugim sportovima, pripreme za nordijsko skijanje su se zbog specifičnosti staze odvijale uglavnom u Sloveniji ili Austriji, gdje je Josip isprobavao i različite skije koje mu odgovaraju. Fizički dio priprema se pak odvijao u Bjelovaru. Sportska suradnja trenera i sportaša tako je trajala godinu dana. Zaključuju kako je to prekratak period za konkretno dobar rezultat, ali zadovoljni su onime što su od opreme i pripreme dosad posložili.

– Drago mi je da smo dobili ovu priliku i pritom se želim zahvaliti i Hrvatskom paraolimpijskom odboru, Hrvatskom skijaškom savezu, Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar, Biatlonskom savezu koji nam je pomogao sa skijama i svima koji su nam pomogli. Pripreme su bile dosta teške, i radili smo na stabilizaciji zbog njegove vrste oštećenja. Nadam se da smo sad spremni za sve uvjete koji nas očekuju, a cilj nam je predstaviti svoj grad i svoju zemlju na tom natjecanju. Uspjeh je da smo već tamo, i za prvo natjecanje nadamo se dobrom iskustvu, objasnio je trener Ivan Šola.

Ratko Kovačić, predsjednik paraolimpijskog odbora i predsjednik SKI Sokol, podsjetio je kako je Bjelovar odnosno SKI Sokol imao već tri nastupa na zimskim paraolimpijskim igrama, sa Aleksandrom Kostanić te Zlatkom Pesjakom.

– Josipu i njegovom treneru Ivanu želimo puno uspjeha! Budite odlučni i hrabri jer sreća prati hrabre, poručio je Ratko Kovačić.

Tiskovna konferencija bila je prigoda i za ispraćaj bjelovarskog sportaša, pa mu je među sudionicima tiskovne konferencije sve najbolje poželjela i zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić-Erjavec riječima kako se zahvaljuje Josipu Zimi što će na zimskim paraolimpijskim igrama biti ime grada Bjelovara, te poručila kako je nadasve bitno naglasiti kako su paraolimpijci na čelu s našim Josipom uzor svima ostalima koji trebaju učiti kako premostiti zapreke i doći do onoga što se želi.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *